Ο Ψυχρός Πόλεμος αναβιώνει δεκαετίες μετά, με αφορμή τη σοβαρή υπόθεση ντόπινγκ ρώσων αθλητών (που είχε ως αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όλης της αποστολής του στίβου και της άρσης βαρών) και μαίνεται.

Ρώσοι χάκερ (οι FancyBear) έβγαλαν στη δημοσιότητα έγγραφα που χακάρισαν από την ηλεκτρονική τράπεζα της WADA (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ) και στα οποία φαίνεται να έχουν κάνει χρήση αμφεταμινών και κορτιζονούχων φαρμάκων αμερικανίδες αθλήτριες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι τενίστριες Σερένα και Βένους Γουίλιαμς, αλλά και το μεγάλο αστέρι των ΗΠΑ στη γυμναστική (με πέντε μετάλλια, εκ των οποίων τα τέσσερα χρυσά) η Σιμόν Μπάιλς!

Η διαφορά εδώ είναι πως πρόκειται για ουσίες που είναι δηλωμένες και οι αθλήτριες τις λαμβάνουν για ιατρικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η Βένους Γουίλιαμς που έχει το σύνδρομο Sjögren (αυτοάνοσο νόσημα) και χρειάζεται κορτιζονούχα φάρμακα για την αντιμετώπισή του.

Οπως και να έχει, με δεδομένο ότι η WADA επιβεβαίωσε το χακάρισμα από τους Ρώσους επισημαίνοντας ότι στόχος τους ήταν να πλήξουν το κύρος της και το παγκόσμιο σύστημα αντιντόπινγκ, η υπόθεση θα απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ και όχι μόνο. Βρισκόμαστε δε μόνο στην αρχή καθώς οι ρώσοι χάκερ υπόσχονται σύντομα να βγάλουν και άλλα έγγραφα στη φόρα.