Την αποβολή της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, λόγω των «μαζικών παραβιάσεων» των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης των προσφύγων και τα προβλήματα τόσο στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όσο και στην ελευθερία του Τύπου. «Η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να εκδώσει εντολή να πυροβολούνται οι πρόσφυγες» πρόσθεσε ο Ασελμπορν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που αναμένεται να αναμοχλεύσει τα πάθη λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή διά παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ» τόνισε ο Ασελμπορν τρεις ημέρες πριν από μια, κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, συνάντηση των ηγετών της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την ΕΕ και ότι «θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία» των χωρών-μελών.

Ο παλαιότερος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ καταλόγισε στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στον χειρισμό το Προσφυγικού. Στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ό,τι σε άγρια ζώα» είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα. Ο Ασελμπορν επέκρινε δριμύτατα και τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα: «Ο φράχτης, τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται όλο και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει τον φράχτη πρέπει να υπολογίζει με τα χειρότερα». Σημείωσε ότι η Ουγγαρία, την οποία «δεν μπορούμε να πάρουμε πλέον, σοβαρά, δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ «τύποι σαν τον Ορμπαν μας έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η ΕΕ να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της».

Εντονα αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιζάρτο χαρακτηρίζοντας τον λουξεμβούργιο ομόλογό του «κλασικό νιχιλιστή» που εργάζεται ακούραστα προκειμένου να καταστρέφει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και κουλτούρα. Αντίθετα, δήλωσε, η Ουγγαρία προστατεύει όχι μόνο τη δική της περιοχή αλλά και όλη την ΕΕ. «Μόνο οι Ούγγροι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν με ποιον επιθυμούν να συμβιώσουν», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, λέγοντας ότι ο Ασμπορν «έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τη χορεία των πολιτικών που μπορεί να πάρει κάποιος σοβαρά. Είναι αλαζόνας και θέλει να μας πατρονάρει» κατέληξε. Στο πλευρό του Σιζάρτο έσπευσε να σταθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, που έκανε λόγο για «διπλωματία του μεγαφώνου».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσωπικός φίλος του Ασμπορν, πήρε μέρος στην αντιπαράθεση, αναφέροντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο λουξεμβούργιος ομόλογός του. «Αυτή δεν είναι μια συμφωνημένη θέση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα. «Μπορώ να καταλάβω, βλέποντας την Ουγγαρία, ότι ορισμένοι στην Ευρώπη γίνονται ανυπόμονοι… Ωστόσο δεν είναι η προσωπική μου προσέγγιση να δείχνω σε ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος την πόρτα» πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 και παρότι τα κράτη-μέλη μπορούν να απορρίψουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη μιας χώρας, δεν υπάρχει το πλαίσιο για να αποβληθεί ένα κράτος-μέλος. Οταν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας πήρε μέρος στην κυβέρνηση της Αυστρίας το 2000, τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ πάγωσαν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις με τη Βιέννη, όμως μερικούς μήνες αργότερα τερματίσθηκε η διπλωματική απομόνωση της Αυστρίας.

Από το έδαφος της Ουγγαρίας πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες πέρυσι, κατευθυνόμενοι προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης πήρε την απόφαση να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία και κατασκεύασε έναν φράχτη μήκους 175 χιλιομέτρων ώστε να κλείσει για τους πρόσφυγες το πέρασμα προς την Αυστρία. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων, για τον ίδιο σκοπό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν υποσχέθηκε να κατασκευάσει έναν πιο ισχυρό φράχτη στην περιοχή της Κελέμπια, όπου υπάρχει αυτοσχέδιος καταυλισμός προσφύγων. Επίσης, η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προσλάβει 3.000 συνοριοφύλακες που θα έχουν ως αποκλειστική ευθύνη να εμποδίζουν πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα. Οι συνοριοφύλακες αυτοί θα έχουν όπλα με πραγματικά πυρά.

Το δημοψήφισμα

Στις 2 Οκτωβρίου οι Ούγγροι θα πάρουν μέρος σε δημοψήφισμα, στο οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν εάν δέχονται τους 160.000 πρόσφυγες που έχει αποφασίσει η ΕΕ να μετεγκατασταθούν στη χώρα τους. Η κυβέρνηση κάνει έντονη εκστρατεία υπέρ του «Οχι», ζητώντας από τους πολίτες να αρνηθούν να εγκρίνουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ποσοστώσεις.