Ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει την αυτοψία σε μία γυναίκα βάρους 108 κιλών αποκάλυψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η παχυσαρκία στο ανθρώπινο σώμα.

Το ντοκιμαντέρ «Obesity: The Post Mortem» του BBC, δείχνει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος όταν ένας άνθρωπος εκδηλώνει νοσήματα εξαιτίας των περιττών κιλών του.

Η 63χρονη γυναίκα στην οποία έγινε η νεκροψία καταγόταν από το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια και είχε δωρίσει το σώμα της στην επιστήμη. Η γυναίκα, η οποία έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και από λιπώδη διήθηση του ήπατος (η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως «λίπος στο συκώτι»), γνώριζε ότι μετά το θάνατό της θα γινόταν στο σώμα της νεκροψία την οποία θα βιντεοσκοπούσαν οι επιστήμονες για να την προβάλλουν δημοσίως.

Όπως έδειξε η νεκροψία, η καρδιά της ήταν τόσο διογκωμένη ώστε τα τοιχώματά της ήταν λεπτά «σαν χαρτί», η κοιλιά της ήταν «γεμάτη με κίτρινο, πυκνό λίπος σαν βούτυρο» και το ήπαρ της είχε τόσες βλάβες ώστε «έμοιαζε με πατέ».

Τη νεκροψία εκτέλεσαν στο Λονδίνο, όπου μεταφέρθηκε η σωρός της, ο παθολογοανατόμος δρ Μάικ Όσμπορν από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολογοανατόμων της Βρετανίας, και η βοηθός του Κάρλα Βάλενταϊν.

Όπως εξηγεί στο βίντεο ο δρ Όσμπορν, η παχυσαρκία «είχε οδηγήσει σε αλλοιώσεις στην καρδιά οι οποίες της προκάλεσαν ανεπάρκεια, που τελικά της κόστισε τη ζωή».

«Η καρδιά της είχε γίνει λεπτή σαν χαρτοσακούλα επειδή κτυπούσε ολοένα πιο δυνατά για να καταφέρει να εξωθήσει το αίμα. Η αριστερή κοιλία ήταν πολύ, πολύ λεπτή επειδή είχε αναπτύξει υπέρταση. Βασικά, (η καρδιά της) είχε μετατραπεί από μία μυώδη αντλία σε μία χαρτοσακούλα που αδυνατούσε να στείλει αίμα στο σώμα».

Και συνέχισε: «Τα ευρήματα στην καρδιά ήταν πολύ έντονα και η σοβαρότητά τους μου προξένησε έκπληξη».

Ο δρ Όσμπορν είπε επίσης ότι το ήπαρ της γυναίκας «ήταν μαλακό σαν πατέ εξαιτίας του συσσωρευμένου λίπους», ενώ η κυρία Βάλενταϊν πρόσθεσε πως «κάτω από το δέρμα της υπήρχε πάρα πολύς, κίτρινος λιπώδης ιστός» που «έμοιαζε με βούτυρο με ένα πλέγμα γύρω του».

«Όλοι ξέρουν πως φαίνεται εξωτερικά η παχυσαρκία αλλά, αν δεν κάνει κάποιος την δική μας δουλειά, δεν θα την δει ποτέ εκ των έσω ώστε να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος».

Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται online, για έξι μήνες. Οι εικόνες που περιέχει είναι πολύ σκληρές.