Παρουσιάστηκε χθες, στον Ιανό, το πλήρες πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας (οι πρώτες για τον νέο διευθυντή τους, Λουκά Κατσίκα) που, ξεκινώντας με την «Τζουλιέτα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και κλείνοντας με το «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν, δείχνουν να έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει ταινίες που έχουν ήδη ακουστεί στα πιο ονομαστά διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους η υπέροχη «Κόκκινη Χελώνα» του Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ, ένα διαμάντι κινουμένων σχεδίων καθαρά ευρωπαϊκού χαρακτήρα, το βασισμένο στο γνωστό ομώνυμο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ «Indignation» του Τζέιμς Σάμους με Λόγκαν Λέρμαν και Σάρα Γκάντον, αλλά και το «Κάτω απ’ τις σκιές» του Ιρανού Μπαμπάκ Ανβάρι που φλερτάρει και με το σινεμά τρόμου. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το θρυλικό –πλέον –«Τόνι Ερντμαν» της Μάρεν Αντέ και φυσικά, οι αναμενόμενες μεγάλες πρεμιέρες ταινιών, όπως το «Σνόουντεν» του Ολιβερ Στόουν.

180 ΤΑΙΝΙΕΣ. Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλουν συνολικά 180 ταινίες, οι 104 από τις οποίες είναι μεγάλου μήκους και όπως κάθε χρόνο θα απονεμηθούν τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών: στον καλύτερο σκηνοθέτη, στον καλύτερο ηθοποιό και στην καλύτερη ηθοποιό.

Το φετινό τμήμα των ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους περιλαμβάνει την παρουσία νέων αλλά και ήδη καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών οι οποίοι θα προβάλουν τις καινούργιες ταινίες τους: ο Κωνσταντής Φραγκόπουλος με το «Nocturne» που θα σημάνει την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, ο Κάρολος Ζωναράς με τη νέα του ταινία «Πέδρο Νούλα», η Αντζελα Ισμαήλου με την «Πόλη της σιωπής», την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά στο σινεμά μυθοπλασίας, ο Χρήστος Πυθαράς με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Ευτυχία» και ο Ηλίας Γιαννακάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος» (με πρόβες και παρασκήνια από το περυσινό ανέβασμα του «Βυσσινόκηπου» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση). Την καθιερωμένη ημέρα εορτασμού του ελληνικού σινεμά, η οποία θα είναι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στον Δαναό θα προβληθεί η «Τελευταία παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου, σε συν-σκηνοθεσία με τον Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν, λίγους μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών.

Μεγάλος τιμώμενος φέτος είναι ο Νίκος Τριανταφυλλίδης. Με τίτλο «Η αισθηματική αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη», το Φεστιβάλ οργανώνει πλήρες αφιέρωμα στο έργο του, παρουσία όλων των συντελεστών και των φίλων του. Στο δε Gagarin θα προβληθούν δύο ταινίες του και θα ακολουθήσουν live εμφανίσεις των Μπλέιν Ρέινινγκερ, The Boy και dj set από τον Αλέξη Καλοφωλιά των Last Drive με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, στις Μέρες Ιταλικού Σινεμά θα παρουσιαστούν μερικές από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της χρονιάς, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το μικρό αφιέρωμα στον πολωνό σκηνοθέτη Τόμας Βασιλέφσκι.

Μη χάσετε επ’ ουδενί το μεγάλο αφιέρωμα στο σινεμά του Λουί Μαλ. Θα προβληθούν και οι εννέα μεγάλες δημιουργίες του: ανάμεσά τους, το «Ασανσέρ για Δολοφόνους», «Ο Μιλού τον Μάη» του 1989, το «Atlantic City» του 1980 με τον Μπαρτ Λάνκαστερ και τη Σούζαν Σαράντον, οι«Εραστές» του 1958 με τη Ζαν Μορό και το –θα έλεγε κανείς αυτοβιογραφικό –«Φύσημα στην Καρδιά» του 1971.

ΜΟΥΣΙΚΗ. Με οκτώ ταινίες που διασχίζουν την ιστορία του rock ‘n’ roll «κατεβαίνει» το τμήμα Μουσική & Φιλμ για να αφηγηθεί όλα όσα κρύβονται πίσω από τους μύθους. Στο διαγωνιστικό τμήμα, η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής Λένα Πλάτωνος θα πρέπει να διαλέξει για τον τίτλο της καλύτερης ταινίας ανάμεσα στο «Eat that Question: Frank Zappa in His Own Words» του Τόρστεν Σούτε για την πολυεπίπεδη προσωπικότητα του Φρανκ Ζάπα, το «Hired Gun» του Φραν Στράιν που αφηγείται τις ιστορίες των αφανών μουσικών που βρίσκονται πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών, το «Bang! The Bert Berns Story» των Μπρετ Μπερνς και Μπομπ Σαρλς που συστήνει τον άνθρωπο που μέσα σε επτά χρόνια υπέγραψε περισσότερες από πενήντα διαχρονικές επιτυχίες (ανάμεσά τους τα «Twist and Shout», «Piece of My Heart» και «Brown Eyed Girl»), το «Gary Numan: Android in La La Land» των Στιβ Ριντ και Ρομπ Αλεξάντερ και το (ήδη) θρυλικό «Strike a Pose» των Εστερ Γκουλντ και Ρέιγιερ Ζβάαν με τις εξομολογήσεις των χορευτών που βρέθηκαν στο «κρεβάτι με τη Μαντόνα» στην Blond Ambition Tour του 1990.

Εκτός διαγωνιστικού θα προβληθούν το «The Rolling Stones – Havana Moon» του Πολ Ντάγκντεϊλ για τη συναυλία του συγκροτήματος στην Κούβα, το «The Beatles: Eight Days a Week» στο οποίο ο Ρον Χάουαρντ δηλώνει πως θα μάθουμε όλα όσα συνέβαιναν πίσω από τη «μουσική» και το «Sid and Nancy» του Αλεξ Κοξ σε επετειακή προβολή που μυρίζει ήδη sold out.

INFO

Από τις 21/9 έως τις 2/10 στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πληροφορίες στο aiff.gr