Πίσω από τον Σταύρο Θεοδωράκη, στον τοίχο της αίθουσας Ολυμπιάς του Βελλίδειου, δέσποζε το νέο σύνθημα του Ποταμιού. «Ούτε με τους λαϊκιστές ούτε με τους συντηρητικούς. Να απελευθερώσουμε την Ελλάδα που δημιουργεί». Αυτή η αφίσα συνόψιζε και την εικόνα που προσπάθησε –καθ’ όλη τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Tύπου στo πλαίσιo της ΔΕΘ χθες –να φιλοτεχνήσει ο επικεφαλής για το κόμμα του. Και το μήνυμα δεν είχε αποδέκτες μόνο τούς μέχρι πρόσφατα συνομιλητές του στον μεσαίο χώρο αλλά και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Oπως το έθεσε ο ίδιος ο Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για τις άσχημες δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού, το κόμμα του είναι «η υπολογίσιμη μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική δύναμη που θα σπρώχνει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι κακές δημοσκοπήσεις δεν είναι λόγος να εγκαταλείψουν, γιατί δεν έχουν ηττηθεί. Βέβαια, δεν έλειψε και ο αυτοσαρκασμός. «Εχουμε» είπε «μια “τεχνική λεπτομέρεια” με τις ψήφους, αλλά θα τη λύσουμε και αυτή».

Ακόμη μία φορά από το πάνελ, στο οποίο τον πλαισίωναν η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη και το στέλεχος του κόμματος Σπύρος Πέγκας, επανέλαβε την πρότασή του προς τη Φώφη Γεννηματά για εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού του προοδευτικού χώρου από τη βάση με μια κοινή τους συνέντευξη Τύπου. Τόνισε μάλιστα ότι στη Σεβαστουπόλεως έχουν αποφασίσει να «θυσιάσουν» το κόμμα τους «αν είναι να γεννηθεί στον χώρο του Κέντρου, της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού ένα νέο κίνημα». Εσπευσε ωστόσο να ξαναπεί πως δεν σκοπεύουν να ενισχύσουν τα παλιά κόμματα και να ρίξει και μια μπηχτή: «Φοβάμαι ότι οι σύμβουλοι της κυρίας Γεννηματά τη σπρώχνουν στην απομόνωση».

Η επιλογή των δύο προσώπων που κάθονταν δίπλα του δεν ήταν τυχαία. Το ποταμικό μότο είναι πλέον «ομαδική δουλειά», άρα ο επικεφαλής δεν έπρεπε να εμφανιστεί μόνος. Παράλληλα ο Πέγκας, που είχε κατέβει υποψήφιος με Το Ποτάμι στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι, είναι αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης και γνωρίζει εις βάθος τα ζητήματα της συμπρωτεύουσας. Οπότε σε επίπεδο συμβολισμών τόνιζε και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Σεβαστουπόλεως για ένα από τα προπύργια του κόμματος.

ΒΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΔ. Αντικείμενο της θεοδωρακικής κριτικής, εκτός από την κυβέρνηση και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έγινε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κίνηση αυτή ήταν υπολογισμένη και είχε στόχο να αποστομώσει όσους κατηγορούν Το Ποτάμι –βλέπε ΠΑΣΟΚ –ότι φλερτάρει με τη συντηρητική παράταξη. Αφού επανέλαβε πως δεν ενδιαφέρεται για προεκλογική συμμαχία με τη ΝΔ –και δεν αρνήθηκε την καλή σχέση του με τον Μητσοτάκη –επισήμανε πως «πριν γίνει αρχηγός της ΝΔ είχε πολλές κοινές με Το Ποτάμι απόψεις, αλλά τώρα πλέον πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εκσυγχρονίσει το κόμμα του, κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται για την ώρα».

Σε ερώτηση για την υπόθεση στο Ωραιόκαστρο, αφού ξεκαθάρισε πως προτείνει «ειδικά σχολεία μέσα στους καταυλισμούς για δύο χρόνια ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με το ελληνικό σχολείο» και έπειτα φοίτηση στα ελληνικά σχολεία –επειδή «εδώ είναι Ευρώπη και τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση» –βρήκε την ευκαιρία να στρέψει τα πυρά του προς τη ΝΔ. «Πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων, καθώς έμαθα ότι η ΝΔ δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση για το θέμα» δήλωσε.

Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ. Αν υπήρξε πάντως μια στιγμή που ανέβασε πολύ τους τόνους ήταν όταν ρωτήθηκε για τον Βασίλη Λεβέντη και όσα εκείνος διακινεί περί συμφωνίας του με τον Μητσοτάκη. «Προχθές στη Θεσσαλονίκη είπε το “τζάμπα τελείωσε” αναφερόμενος στην τηλεόραση. Φαντάζομαι ότι είναι μια κίνηση αυτοκριτικής. Ο κ. Λεβέντης έγινε γνωστός ως καταπατητής συχνοτήτων» σχολίασε και άδραξε την ευκαιρία για μια επίθεση κατά του Πρωθυπουργού. «Δεν ξέρω μέχρι πού θα φτάσει η συνεργασία του κ. Λεβέντη με τον κ. Τσίπρα. Αυτό που ξέρω όμως και που διακρίνω είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει αδυναμία στα σκουπίδια της πολιτικής».

Καρφί για Τσίπρα

Με ελαφρώς ειρωνικό στυλ, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε «κάποια στιγμή, η Βουλγαρία να τιμήσει τον Τσίπρα για την προσφορά του στην ανάπτυξή της», υπονοώντας τις εγχώριες επιχειρήσεις που φεύγουν προς τη γείτονα