Με φόντο όσα διαδραματίστηκαν στο Ωραιόκαστρο για το σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα, άνοιξε χθες ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης στον άξονα Πειραιώς – Κουμουνδούρου. Η θέση της ΝΔ κρίθηκε αμφίσημη από την κυβερνητική πλευρά που βρήκε πεδίο αντεπίθεσης, ενώ από αριστερά επιχείρησε να προσπεράσει την αξιωματική αντιπολίτευση και ο Πάνος Καμμένος στηλιτεύοντας όσους πριμοδοτούν τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων.

Η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιστρέφει τις θέσεις της μέσα από «παραμορφωτικούς φακούς προπαγάνδας», αλλά στην πραγματικότητα η δική της αντίδραση στα τεκταινόμενα στο Ωραιόκαστρο –όπως αναγνώριζαν και γαλάζια στελέχη –ήταν μέσα από ασκήσεις ισορροπίας πρωτίστως να μη δυσαρεστήσει καμία πλευρά. Η κίνηση που εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό προφανώς αποβλέπει στην προσπάθεια της κομματικής ηγεσίας να προσεγγίσει το σκληρό συντηρητικό ακροατήριο και να συγκρατήσει τυχόν διαρροές την ώρα που στα δεξιά της ΝΔ επιχειρούν πέραν της Χρυσής Αυγής να βρουν ζωτικό χώρο και άλλα κομματικά μορφώματα όπως η Εθνική Ενότητα των Γιώργου Καρατζαφέρη – Τάκη Μπαλτάκου ή η Νέα Δεξιά του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη.

Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επενδύει σε δεξιά περιχαράκωση της ΝΔ ούτε ανησυχεί από την παρουσία ακραίων κινήσεων, που δεν φαίνεται μάλιστα να δικαιολογούν τη λειτουργία τους. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι σε μια στιγμή που έχει σημάνει γενική συστράτευση των στελεχών όπως και των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, δεν προτίθεται να υψώσει αναχώματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αντιπολιτευτική δυναμική. Συνεπώς, η ηγεσία στρέφει το βλέμμα και στους ακραφνείς συντηρητικούς με προαναγγελία παρεμβάσεων για θέματα που έχουν κυρίαρχη θέση στη δική τους ατζέντα, ιδίως τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Τον στόχο αυτό είναι πρόδηλο ότι υπηρετεί και η πρόσφατη εξαγγελία Μητσοτάκη για άμεση «εκκαθάριση» στο άβατο των Εξαρχείων όπως και η αυστηρότερη γραμμή που υιοθετεί πλέον στο Προσφυγικό, κλιμακώνοντας και σε αυτό το πεδίο τη σύγκρουση με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εκλήθη να διαχειρισθεί το θέμα του Ωραιοκάστρου, εμφανίσθηκε να αναζητεί μια γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στους μαθητές που προέρχονται από τα προσφυγικά κέντρα φιλοξενίας και τους τοπικούς συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, μεταφέροντας παράλληλα στην κυβέρνηση την εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

«Είναι αυτονόητο ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο. Χωρίς οποιονδήποτε υγειονομικό κίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί. Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να το ελέγξει ούτε κι αυτό. Η ανικανότητά της και οι παραλείψεις της προκαλούν αντιδράσεις και από τους πρόσφυγες – μετανάστες και από τις τοπικές κοινωνίες», ήταν η επίσημη κομματική θέση που ανέδειξε ο αρμόδιος συντονιστής, ενώ συμπλήρωσε: «Κατανοούμε την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών. Οφείλουν, όμως, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό».

ΚΑΡΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Η γαλάζια αντίδραση προκάλεσε τα ανακλαστικά της Κουμουνδούρου, η οποία κατηγόρησε την Πειραιώς ότι «δεν βρήκε ούτε μια λέξη πολιτικής καταδίκης» για τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, παρότι έχουν ήδη γίνει αντικείμενο παρέμβασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ διέγνωσε δυσανεξία της ΝΔ «να μιλήσει για τήρηση της νομιμότητας και να καταδικάσει ξενοφοβικές στάσεις και προτροπές σε άσκηση βίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ωστόσο, μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εμφανίστηκε με προοδευτικό μανδύα και επέκρινε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός ο οποίος μπορεί να πει ότι αυτά τα παιδάκια είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα δικά μας. Είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο από όλους μας. Εάν έγιναν τέτοιες δηλώσεις είναι θλιβερές και πραγματικά δεν θέλω να το πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει γονιός ο οποίος έκανε τέτοιες δηλώσεις», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ επικαλέστηκε και τις μνήμες προσφυγιάς που κουβαλά ο Ελληνισμός από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.