Για την Μπρατισλάβα θα ταξιδέψει στα τέλη της εβδομάδας η Φώφη Γεννηματά με προορισμό τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που θα γίνει στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 πλέον χωρών-μελών της ΕΕ.

Η πρόσκληση, μαθαίνω, έφτασε χθες το πρωί στο γραφείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι εκείνη αποφάσισε ότι θα συμμετάσχει κανονικότατα. Η κίνησή της πάντως μεταφράζεται από πολλούς και ως ένα μήνυμα προς τους επίδοξους σοσιαλιστές, πως άλλος «φλερτάρει» μαζί τους κι άλλος ανήκει πραγματικά σε αυτούς!

Οργή για το κόψιμο της ομιλίας από την ΕΡΤ

Οπως ήταν λογικό κι αναμενόμενο, η διακοπή της μετάδοσης της ομιλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς, όπως επισήμαιναν χθες πηγές από το ΠΑΣΟΚ, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ομιλία αρχηγού κόμματος δεν προβάλλεται ολοκληρωμένη από τη δημόσια τηλεόραση –στο πλαίσιο πάντα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση ολόκληρη η ομιλία της προέδρου του από το χθεσινό κεντρικό δελτίο, κάτι που δεν έγινε.

Η ΕΡΤ υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι τήρησε τα συμφωνηθέντα και πετάει το μπαλάκι σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επειδή, ενώ το κρατικό κανάλι ανέμενε πρώτη τη Φώφη Γεννηματά να μιλήσει (και μάλιστα λέει ότι όπως είχε ενημερωθεί εγγράφως η ομιλία της θα άρχιζε στις 19.30), στο βήμα εμφανίστηκε πρώτος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η επίσημη απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στη δικαιολογία της ΕΡΤ, ότι «η ομιλία ξεκίνησε με καθυστέρηση και το κανάλι διέκοψε στις 20.57 για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων», ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή.

Ολόκληρος ο Μιχαλολιάκος!

«Η δημόσια τηλεόραση της δήθεν αριστερής διακυβέρνησης μεταδίδει ολόκληρη την ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και κόβει τη Φώφη Γεννηματά. Είναι και αυτό μια νέα αντίληψη, νέα ήθη» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως «φαίνεται ότι κάποιοι ξέχασαν ότι έχει παρέλθει η εποχή της ΥΕΝΕΔ».

Από το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν επίσης ότι στην ΕΡΤ, το περασμένο Σάββατο, διέλυσαν το πρόγραμμά τους επί τρεις ώρες περιμένοντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μεταδίδοντας ολόκληρη τη μακρά ομιλία του.

Πάντως η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ (που άρχισε τελικά στις 20.35) πήγε πολύ καλύτερα σε τηλεθέαση από εκείνη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Είχε στο προχθεσινοβραδινό δελτίο τετραπλάσια τηλεθέαση: όταν η ΕΡΤ1 έδειχνε την ομιλία Θεοχαρόπουλου, συντονισμένοι με το κρατικό κανάλι ήταν κάπου 20.000 τηλεθεατές, ενώ την ομιλία της Γεννηματά –αν και κομμένη –είδαν 80.000 τηλεθεατές.

Για την ανάπτυξη και την οικογένεια

Μεταξύ άλλων που δεν προέβαλε η ΕΡΤ, πάντως, από την ομιλία της Γεννηματά ήταν οι «10 προτάσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης» αλλά και οι «8 παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα την οικογένεια».

Θα εστιάσω στις προτάσεις για την κοινωνία, όπου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για: ανακούφιση των νοικοκυριών με τη γενίκευση των ολοήμερων σχολείων με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ομίλους δραστηριότητας στα γυμνάσια. Επιδότηση των επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες πρόσθετες θέσεις εργασίας. Ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των συμβάσεων. Ενίσχυση του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων ώστε να αναπτύξουν τις συμπληρωματικές παροχές.

Παρεμβάσεις και περιοδείες

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματίσει μια σειρά παρεμβάσεων σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η καταπολέμηση της ανεργίας –μέσω της επιδότησης των θέσεων εργασίας. Θα ακολουθήσουν περιοδείες της σε όλη τη χώρα, με απώτερο σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε φορείς, κινήματα και πολίτες.