«Να βάλουν πλάτη» όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βιομηχάνους, βιοτέχνες, ξενοδόχους και εμπόρους, τους οποίους συνάντησε χθες το πρωί, στην κομματική έδρα της οδού Πειραιώς, σε κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.

Για την πλευρά των εργαζομένων η προτροπή δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία, από την πλευρά της εργοδοσίας το «βάλτε πλάτη» μεταφράστηκε ως «βάλτε λεφτά» και ανοίξτε θέσεις εργασίας.

Η συνάντηση, που έγινε ενόψει της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της ΝΔ να μετρήσει τις αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων για ένα νέο πρόγραμμα με «κοινωνικό πρόσημο» που προετοιμάζει το κόμμα, απευθυνόμενο πρωτίστως στα λαϊκά και μεσαία στρώματα.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Και στην προσπάθεια αυτή για τη διαμόρφωση ενός καινούργιου επιχειρηματικού και κοινωνικού πεδίου οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Η προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε είναι μια προσπάθεια συλλογική. Από αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να λείπει κανένας. Ολοι πρέπει να βάλουμε πλάτη…» ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη. Από άλλη οπτική γωνία, το μήνυμα είναι ότι μέχρι τώρα από την προσπάθεια κάποιοι λείπουν.

Και ο Λαφαζάνης τη δραχμή του

ΔΕΘ όμως δεν είναι μόνον οι κυρίαρχες (κοινοβουλευτικές) πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι μικρότερες. Ετσι χθες ευκαιρία για να ξεδιπλώσει τις θέσεις τής Λαϊκής Ενότητας είχε και ο γενικός γραμματέας της και παλιός γνώριμος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και τι δεν είπε ο Λάφα. Και κυρίως κατά του Τσίπρα («νεομνημονιακό» τον χαρακτήρισε), για τον οποίο σημείωσε ότι «ημετάλλαξήτου είναιπλήρης».

Δεν άφησε βέβαια έξω και τον Κυριάκο. Τον αποκάλεσε «αδίστακτα νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο μνημονιοφύλακα» που «συνιστάδυστύχημακαικατάντημαγια τη χώρα». Ποια όμως η πρότασή του; Καλά φανταστήκατε: «Η ακύρωση των Μνημονίων και της λιτότητας απαιτεί τηνέξοδο της χώρας μαςαπό τηγερμανική φυλακή της ευρωζώνης. Απαιτεί το πέρασμα από τοευρώστοεθνικό νόμισμα».

Α, και μην ξεχάσω το κυριότερο: θυμάστε τη ρητορική περί Νομισματοκοπείου πέρυσι και πώς ενοχοποιήθηκαν τότε ο Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα (που τότε ακόμη ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ); Ο Λάφα έβγαλε είδηση πως ο όλος «μύθος» ήταν επινόηση του Μεγάρου Μαξίμου εναντίον του.