Ενα βήμα μπρος, δύο πίσω για το Ελληνικό. Ενώ επιτέλους έρχεται στη Βουλή η πολύκροτη σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η επένδυση, το υπουργείο Πολιτισμού επεφύλασσε και πάλι μια νέα έκπληξη. Με διάταξη που προωθεί προκειμένου να συμπεριληφθεί στον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης, ο υπουργός αποκτά το δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης κάθε σχετικής υπουργικής απόφασης που αφορά την επένδυση στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της προτεινόμενης διάταξης που εισηγείται το ΥΠΠΟ προς τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστούν η πολιτιστική κληρονομιά και τα διατηρητέα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ξέρω αν η διάταξη θα γίνει αποδεκτή και θα συμπεριληφθεί τελικά στον νόμο. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι η υπόθεση της σύμβασης που πήρε τον δρόμο προς την ψήφιση από τη Βουλή, υπό την πίεση των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

Εκτός από πυρά υπουργών συγκεντρώνει

και διακρίσεις

Συχνά πυκνά λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται σάκος του μποξ με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογεί –τελικά –κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ωστόσο στο εξωτερικό έχουν άλλη εικόνα για τη δουλειά του. Το διεθνές συνδρομητικό περιοδικό «European» βράβευσε το ΤΑΙΠΕΔ και τον επικεφαλής του Στέργιο Πιτσιόρλα, καθώς οι αναγνώστες του ανακήρυξαν το Ταμείο νικητή στην κατηγορία Εθνικό Πρόγραμμα Αμεσων Ξένων Επενδύσεων. Κριτήριο για τη βράβευση ήταν ότι το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τις ευκαιρίες απασχόλησης, κ.ο.κ. Προηγήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία στο πλαίσιο των διεθνών βραβείων The European Awards που απονέμει κάθε χρόνο το «European».

Μέχρι τώρα το ΤΑΙΠΕΔ συγκέντρωνε πάνω του μόνο πολιτικά πυρά από δυσαρεστημένους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη που αντί για τον γάιδαρο (Μέγαρο Μαξίμου) χτυπούσαν το σαμάρι (ΤΑΙΠΕΔ). Τώρα, εκτός από τις βολές, άρχισε να συγκεντρώνει και διακρίσεις, όπως αυτή του «European», που σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που δίνεται σε ελληνική εταιρεία ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.