Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται κι αυτός από χθες στη Θεσσαλονίκη, μια και σήμερα θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ. Με πρόγραμμα αρκετά φορτωμένο. Χθες, όπως πληροφορήθηκα αρμοδίως, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στα γραφεία της Περιφέρειας.

Και μετά είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τους δημάρχους Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Λάζαρο Κυριζόγλου (Αμπελοκήπων – Μενεμένης), Πέτρο Σούλα (Κορδελιού – Ευόσμου), Σίμο Δανιηλίδη (Νεάπολης – Συκεών), Θεοδόση Μπακογλίδη (Καλαμαριάς) και Δημήτρη Δεμουρτζίδη (Παύλου Μελά).

Και τα δύο ραντεβού του Σταύρου είχαν ως κύριο θέμα το Προσφυγικό. Πηγή μου όμως με ενημέρωσε για μια άκρως ενδιαφέρουσα συμβουλή που έδωσε ο Τζίτζι στον Θεοδωράκη. Ο περιφερειάρχης, σας θυμίζω, είχε θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός της ΝΔ στις εσωκομματικές και στην αρχή αντιμετωπιζόταν και ως φαβορί, αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να μπει στον δεύτερο γύρο.

Είπε, λοιπόν, στον Θεοδωράκη «δεν ξέρω τι θα κάνεις με τις εκλογές στο Κέντρο, αλλά πρόσεξε μη σου στήσουνε τις ψηφοφορίες όπως κάνανε σε μένα». Εγώ απλώς δεν περιγράφω άλλο.

…κι οι δήμαρχοι τον παινεύουν

Στη δεύτερη συνάντηση της ημέρας με τους δημάρχους, που σας προανέφερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έμαθα ότι άκουσε πολλά καλά λόγια. Από τη μια ο Μπουτάρης που –γνωστός φίλος του Ποταμιού γαρ –του είπε ότι συμφωνεί με τις αρχές του κόμματός του και είναι πάντα στο πλευρό του. Και τον παίνεψε ότι δεν θυμάται τη Θεσσαλονίκη μόνο στη ΔΕΘ, όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Βέβαια, να επισημάνω ότι ο Θεοδωράκης είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης κι επίσης η συμπρωτεύουσα είναι από τα κάστρα του Ποταμιού. Οπότε εύλογο το ενδιαφέρον του. Ο Μπουτάρης δεν ήταν ο μόνος, όμως, που είχε έναν καλό λόγο. Ο Λάζαρος Κυριζόγλου με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Μακεδονίας είπε γι’ αυτόν ότι συζητάει και συνομιλεί με τους δημάρχους, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το σύνθημα του Ποταμιού

Και μια και σας λέω για τον Σταύρο, να σας αποκαλύψω και το νέο του σύνθημα, το οποίο θα λανσάρει στη σημερινή του συνέντευξη. «Ούτε με τους λαϊκιστές. Ούτε με τους συντηρητικούς. Να απελευθερώσουμε την Ελλάδα που δημιουργεί». Οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι σύνθημα πασπαρτού. Κολλάει, εννοώ, και στη διαμάχη για τον προοδευτικό χώρο.