Ούτε βήμα πίσω από τη δική τους κόκκινη γραμμή, την απόφαση του Μισθοδικείου η οποία έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2013 που ψαλίδισε τις ήδη μειωμένες αποδοχές τους, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δικαστές.

Χθες μαθαίνω έγινε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των δικαστικών ενώσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Το αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν άλλο από το νέο μισθολόγιο των δικαστών. Οι εκπρόσωποι των ενώσεων, λένε οι πληροφορίες, διατύπωσαν την έντονη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο να περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές τους. Επικαλέστηκαν μάλιστα την απόφαση του Μισθοδικείου που τους έχει δικαιώσει εδώ και τρία χρόνια επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία τούς οφείλει σε εκτέλεση εκείνης της απόφασης αναδρομικά.

Μαθαίνω ακόμη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είπαν στον αναπληρωτή υπουργό πως μια νέα περικοπή θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο της ζωής τους και επιπλέον θα αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής επιταγής που επιβάλλει ίδια μισθολογική μεταχείριση για δικαστές, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης.

Το πρώτο ραντεβού ήταν μάλλον διερευνητικό. Οι δικαστικές ενώσεις, περιμένοντας να δουν πού θα κάτσει η μπίλια κατά το κοινώς λεγόμενο, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Και σύντομα θα αποφασίσουν αν και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν ενόψει του νέου μισθολογίου, που, όπως εκτιμούν, μάλλον έχει αποφασιστεί.