«Η ψήφος των Βρετανών τον περασμένο Ιούνιο δεν είναι παρά η τελευταία μιας σειράς από σοβαρές κρίσεις που κλόνισαν την Ενωμένη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια» γράφει ο Ζακ Ντελόρ στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ». Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, ακριβώς αυτές οι κρίσεις θα πρέπει να τις δει κανείς κάτω από το πρίσμα ενός συναγερμού. Ή της αναγκαιότητας για μια υπαρξιακή συζήτηση η οποία θα περιστραφεί γύρω από ένα και μόνο θέμα: πώς θα επιστρέψουμε στις αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Ευρώπη και πώς θα τις ενισχύσουμε απέναντι στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό.

Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας. Εκεί, σημειώνει ο Ζακ Ντελόρ, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη με στόχο την αποκατάσταση του διαλόγου με τους πολίτες και την κατάκτηση της εμπιστοσύνης τους. Το βάρος, συνεχίζει ο τελευταίος της φουρνιάς των μεγάλων Ευρωπαίων, θα πρέπει να δοθεί στους νέους. Στη νέα γενιά που, τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι συνδεδεμένη με τις ευρωπαϊκές αξίες και αισθάνεται Ευρωπαία. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται Ευρωπαίοι αλλά συγχρόνως αισθάνονται μακριά από την πολιτική και τους πολιτικούς. Κι όμως, είναι αυτοί που θα μπορούν να φέρουν έναν αέρα ανανέωσης στην Ευρώπη κι αυτοί που πρέπει να αφοσιωθούν στη μάχη για έναν καλύτερο κόσμο.

«Σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ταυτότητα διέρχεται κρίση, είναι ουσιαστικό για την ΕΕ να αποδείξει όχι μόνο ότι δεν έχει παραλύσει, αλλά και ότι είναι έτοιμη να δράσει σαν μια κυρίαρχη δύναμη στον αγώνα κατά των παγκόσμιων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης των ανισοτήτων και στον αγώνα για μια αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για  να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του» καταλήγει ο Ζακ Ντελόρ.