Συνολικό όραμα

Τι είχε πει: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στην Ενωση. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ενωση στην Ενωση».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ, άρα έχουμε λιγότερη Ευρώπη. Οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν κοινό έδαφος σε πολλά θέματα.

Μεταναστευτικό και πρόσφυγες

Τι είχε πει: Ο Γιούνκερ ήθελε να δημιουργήσει «πλήρως λειτουργικά ευρωπαϊκά σύνορα και σύστημα ακτοφυλακής».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Υπήρξε συμφωνία σχετικά και πρόθεση να λειτουργήσουν έως τα τέλη του 2016, όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι μάλλον αισιόδοξο.

Τι είχε πει: «Συμφωνήσαμε να μετεγκαταστήσουμε 22.000 πρόσφυγες την επόμενη χρονιά».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Μόνο 9.000 έχουν μετεγκατασταθεί. Υπογράφηκε συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Οικονομία

Τι είχε πει: Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, η Ευρώπη μπορεί να ισχυριστεί ότι «είναι μακράν η πιο εύπορη και σταθερή ήπειρος στον κόσμο».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Το ΑΕΠ της Ευρώπης, που έχει 200 εκατομμύρια περισσότερους κατοίκους από τις ΗΠΑ, είναι πολύ χαμηλότερο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η ανεργία είναι άνω του 10%, ο πληθωρισμός γύρω στο μηδέν και η οικονομική ανάπτυξη 2%.

Ελλάδα

Τι είχε πει: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Εχει μπει σε αναμονή».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Ο Γιούνκερ έχει δίκιο. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι λιγότερο επείγουσα και υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην οικονομία. Ομως ελάχιστες από τις κυβερνητικές υποσχέσεις έχουν υλοποιηθεί και πολλοί Ελληνες υποφέρουν οικονομικά.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Τι είχε πει: «Η Κομισιόν θα προσφέρει συγκεκριμένη τεχνική βοήθεια, στο πλαίσιο της νέας Υπηρεσίας Στήριξης Δομικών Μεταρρυθμίσεων».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Η Υπηρεσία δημιουργήθηκε, η Κομισιόν πρότεινε προϋπολογισμό 142,8 εκατ. ευρώ, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ δεν τον έχουν ακόμα εγκρίνει. Προτεραιότητα αποτελεί η Ελλάδα, αλλά στήριξη θα λάβουν και Σλοβακία και Βουλγαρία.

Εξωτερική πολιτική

Τι είχε πει: «Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να γίνει πιο σαφής».

Τι έγινε στην πραγματικότητα: Η ΕΕ συνέβαλε στη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν. Ο ίδιος ο Γιούνκερ ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της κρίσης με τη Ρωσία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος ούτε για την Ουκρανία ούτε για τη Συρία.