Τη βαριά σκιά του έριξε στη σημαντική ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο προκάτοχός του. Ο Μανουέλ Μπαρόζο προσελήφθη από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι καθώς αυτό δημιουργεί σοβαρά ηθικά ζητήματα, άρχισε έρευνα για να εξεταστεί αν παραβιάζεται η δεοντολογία.

Ο Μπαρόζο απάντησε κατηγορώντας τον Γιούνκερ για «προκατειλημμένη» συμπεριφορά. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύθηκε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας που διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, τόνισε ότι η έρευνα που άρχισε μετά τη δημόσια κατακραυγή για την πρόσληψή του από την τράπεζα είναι «ασύμφωνη» με τη μεταχείριση άλλων πρώην επιτρόπων. Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως σύμβουλο θεμάτων που συνδέονται με το Brexit μόλις δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Η απόφαση του Μπαρόζο να εργαστεί για λογαριασμό μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος μόλις δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από το υψηλόβαθμο αξίωμά του εγείρει πολλά ερωτήματα. Κατ’ αρχάς ενισχύει τη δυσπιστία προς τους πολιτικούς. Οι πολίτες σε πολλές χώρες κατηγορώντας τους πολιτικούς για διαφθορά, στρέφονται σε λαϊκιστές. Αν η ΕΕ, όπως είπε χθες ο Γιούνκερ, βρίσκεται σε «υπαρξιακή κρίση», η στάση των ηγετών θα επηρεάσει πολύ το μέλλον της.

Αναφορά στην υπόθεση Μπαρόζο έγινε χθες στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου από τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον πρώην ηγέτη του ξενοφοβικού κόμματος της Ανεξαρτησίας στη Βρετανία που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Ο Φάρατζ συνεχάρη σαρκαστικά τον Μπαρόζο για την «καλοπληρωμένη καινούργια δουλειά» και είπε στον Γιούνκερ: «Οι μεγάλοι, φαντάζομαι, θα φροντίσουν κι εσένα».

Καθώς ηγέτες αναδεικνύονται όλο και πιο νέοι άνθρωποι που ζουν περισσότερο, είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε όλο και περισσότερους γνωστούς πολιτικούς να αναζητούν καλοπληρωμένες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Μπαρόζο στην επιστολή του προς τον Γιούνκερ σημείωσε ότι στο παρελθόν πολλοί πρώην επίτροποι είχαν καταλάβει θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τόσο ο Μπαρόζο όσο και η Goldman Sachs ισχυρίζονται ότι έχουν δράσει νόμιμα και βάσει της δεοντολογίας.

Ο Γιούνκερ από τον Ιούλιο έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν εγκρίνει την κίνηση του Μπαρόζο. «Εγώ δεν θα το έκανα» δήλωσε. Αρχικά όμως σχολίασε πως ο Μπαρόζο δεν είχε παραβεί τη δεοντολογία, που υποχρεώνει πρώην επιτρόπους να ζητήσουν άδεια για νέες δουλειές μόνο τους πρώτους 18 μήνες αφότου αποχωρήσουν από τη θέση. Ωστόσο δεχόμενος πιέσεις από την υπηρεσία δεοντολογίας, που παρατήρησε πόσο αρνητικά αντέδρασε η κοινή γνώμη στην είδηση, ο Γιούνκερ φάνηκε να αλλάζει γνώμη την περασμένη εβδομάδα και να παραπέμπει το θέμα στην ειδική επιτροπή. «Η πιο σημαντική πρόκληση για την ΕΕ σήμερα είναι η εμπιστοσύνη» δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Ο Ντάνιελ Φρέιντ της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια είπε ότι η περίπτωση Μπαρόζο είναι κομμάτι μιας τάσης για την οποία δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις –δηλαδή, το τι κάνει ένας σχετικά νέος πρώην ηγέτης το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Μπαρόζο ήταν μόλις 58 όταν αποχώρησε από την Κομισιόν και σήμερα, 60 ετών, είναι ένα χρόνο νεότερος από τον Γιούνκερ. Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον που πριν από λίγες καιρό παραιτήθηκε και από βουλευτής είναι μόλις 49 ετών και λέγεται ότι αναζητά νέα καριέρα.

Ο Σρέντερ και ο Μπλερ

Πριν από μια δεκαετία ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προκάλεσε αντιδράσεις όταν προσελήφθη από ρωσική εταιρεία αγωγού πετρελαίου, λίγο καιρό αφότου ως ηγέτης της Γερμανίας είχε πάρει απόφαση υπέρ της εταιρείας αυτής. Επικρίσεις δέχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ έγινε σύμβουλος σε αμερικανική τράπεζα.