Καμπανάκι για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας χτυπά η ένωση εργοδοτών της γειτονικής χώρας, Confidustria.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε χθες η Confidustria στη Ρώμη, η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα βρίσκεται φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2015. Ειδικότερα, οι ιταλοί εργοδότες θεωρούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2016 δεν θα ξεπεράσει το 0,7%. Η ανάπτυξη το 2015 ανήλθε σε 0,8%. Ακόμη πιο απαισιόδοξα είναι επίσης τα μηνύματα για το ΑΕΠ της χώρας το 2017, αφού οι εργοδότες εκτιμούν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 0,5%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πρόκειται για ανησυχητικό μήνυμα για τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ακόμη η πορεία των τιμών, αφού τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν αρνητικός για έβδομο συνεχή μήνα. Οι ιταλοί εργοδότες από την πλευρά τους στηρίζουν τον Ρέντσι στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας από τους πολίτες να την ψηφίσουν. Ο Ρέντσι έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού.

Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη στη χώρα ήταν μηδενική. Η κυβέρνηση βασίζει πλέον τις ελπίδες της για βελτίωση των αριθμών της οικονομίας στην αύξηση που καταγράφηκε τον Ιούλιο στη βιομηχανική παραγωγή. Πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι νέες προβλέψεις που θα ανακοινώσει αυτό τον μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Μέχρι τώρα η Ρώμη έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,2% μέσα στο 2016.

Οσον αφορά τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών από την Ιταλία στο εξωτερικό, οι εργοδότες της χώρας είναι πιο αισιόδοξοι, αφού εκτιμούν ότι οι πωλήσεις αυτές των εταιρειών τους θα αυξηθούν κατά 1,4% μέσα στο 2016.