Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις δεν είναι ασύνηθες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στις αρχές της εβδομάδας, όμως, κυβερνητικές πηγές παρουσίαζαν λίγο-πολύ ως περίπατο την ενδιάμεση αξιολόγηση με τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα που οδηγούν στα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες τρεις ημέρες επαφών ανέδειξαν πολλά μέτωπα διαφωνίας. Από τη στελέχωση του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα και από τη δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις έως το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, οι δανειστές βγάζουν τη μία κίτρινη κάρτα μετά την άλλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις και κόκκινη.

Κυβερνητικές πηγές, παρ’ όλα αυτά, εκφράζουν αισιοδοξία ότι τα μέτωπα θα κλείσουν έως την Παρασκευή, οπότε είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση των επικεφαλής των δανειστών.

Χθες, οι διαφωνίες αναδείχθηκαν σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Ξεκινώντας από τον υπουργό Ανάπτυξης, οι δανειστές έβαλαν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναβάθμιση και μετατροπή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε ένα Ταμείο το οποίο θα είχε μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Οπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οι θεσμοί αντιδρούν στην αναβάθμιση του Ταμείου με τον τρόπο που το έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι η λειτουργία του θα είναι «ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα». Μάλιστα, επισημάνθηκε προς την ελληνική πλευρά ότι η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση απαιτεί και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το δεύτερο μέτωπο, όπου η κυβερνητική πλευρά μάλλον αντιμετώπισε πολλαπλάσιες των εκτιμώμενων δυσκολίες, έχει να κάνει με τα κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να ανοίξει ένα τρίμηνο παράθυρο, στη διάρκεια του οποίου η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα εξασφαλίζει απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για αδίκημα φοροδιαφυγής, με την καταβολή φόρων και προσαυξήσεων κοντά στο 50%.

ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΦΟΡΟΥΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχικά δεν συζητούσε τίποτα λιγότερο από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που έφταναν έως και το 120% του κεφαλαίου, ενώ το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών συζητούσε επιβαρύνσεις της τάξεως του 65%. «Νομίζω πως θα βρεθεί συμβιβασμός» ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τις νέες συζητήσεις.

Πιο δύσκολες φαίνονται οι διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της δημιουργίας ειδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, με προστασία από κατασχέσεις παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών. Η αρχική θέση των δανειστών ήταν κάθετα αρνητική. Και σε αυτό το ζήτημα, όμως, κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για συμβιβασμό.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Προβλήματα φέρεται να αντιμετώπισε και το δίδυμο Φωτίου – Χουλιαράκη που διαπραγματεύτηκε χθες την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης έπειτα από εξοικονομήσεις δαπανών 900 εκατ. ευρώ.

«Οι θεσμοί ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό και την πορεία της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει στόχο την ανεύρεση πόρων για το ΚΕΑ» αρκέστηκε να δηλώσει κυβερνητική πηγή, χωρίς να πει κουβέντα για τις πηγές εξεύρεσης των 900 εκατ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα. Στην ατζέντα ξεχωρίζουν η τετράωρη «ανάκριση» για το θέμα των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.