Πέρυσι τέτοιες μέρες δεν υπήρχαν πολλοί Ελληνες που στοιχημάτιζαν ότι φέτος θα ανέβει στη ΔΕΘ ως αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με προίκα δέκα μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Για την ακρίβεια , μάλλον δεν υπήρχε κανείς!

Κι υπό αυτή την έννοια, ο Μητσοτάκης έχει ήδη κερδίσει ένα πρώτο στοίχημα. Το κέρδισε απλά και μόνο επειδή στοιχημάτισε ο ίδιος σωστά. Ποντάρισε στην ταχεία αποδόμηση της κυβέρνησης.

Θυμίζω. Πέρυσι το φθινόπωρο οι περισσότεροι μιλούσαν για παντοδυναμία του Τσίπρα, για διακυβέρνηση μακράς διάρκειας και για μονιμότερη εκπροσώπηση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μιλούσαν (ακόμη και μέσα στη ΝΔ…) για την ανάγκη αποδοχής των τετελεσμένων από τις αναμετρήσεις του 2015. Για συνεννόηση, συναίνεση, συνεργασία. «Να βάλουμε πλάτη για εθνικούς λόγους και θα έρθει κι η δική μας σειρά!».

Πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν παθητικά αφομοιώσει τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και ανοχή.

Κοντολογίς «Κυριάκο, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης».

Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο Κυριάκος δεν έκαστε φρόνιμα. Εκανε αντιπολίτευση –έστω μια αντιπολίτευση λίγο συγκρατημένη και καθωσπρέπει, αλλά χωρίς παραχωρήσεις…

Ζήτησε εκλογές κόβοντας τις γέφυρες. Εσπασε το κλίμα συνεννόησης που καλλιεργούσε ύπουλα η Ηρώδου Αττικού. Ξεκαθάρισε ότι γι’ αυτόν το βασικό πρόβλημα του τόπου είναι η κυβέρνησή του.

Και του βγήκε. Το σκηνικό άλλαξε δραματικά.

Σήμερα όλες οι παραδοχές του περασμένου φθινοπώρου έχουν ανατραπεί και η κυβέρνηση παραπαίει –μάθημα για όσους αρέσκονται να προεξοφλούν την πολιτική σε ορίζοντα μεγαλύτερο της εβδομάδας ή του μήνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία βεβαίως ότι ο Μητσοτάκης είναι έως τώρα ο βασικός ωφελημένος του κινήματος «φύγετε!».

Ενός ρεύματος άρνησης και έξωσης της κυβέρνησης, το οποίο καθημερινά διογκώνεται και, όπως συμβαίνει συνήθως στην πολιτική, μπορεί να εξελιχθεί σε τσουνάμι.

Το πίστεψε, το υποδαύλισε όσο μπορούσε, τον ανταμείβει.

Αλλά αυτό ήταν το πρώτο στοίχημα. Διότι τώρα μένει ένα δεύτερο: να τεθεί επικεφαλής του κινήματος «ελάτε!». Μετά τη δυναμική της απόρριψης των άλλων χρειάζεται κι ένα θετικό αφήγημα για να δημιουργήσει δική του δυναμική.

Διότι θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν αρκεί να κερδίσει τις εκλογές –θα τις κερδίσει…

Δεν αρκεί να γίνει κυβέρνηση –θα γίνει…

Χρειάζεται να συγκροτήσει ένα ισχυρό και ηγεμονικό μπλοκ εξουσίας. Το οποίο σε βάθος χρόνου και με άνεση κινήσεων θα φέρει σε πέρας τη δραστική «αποσυριζοποίηση» της κοινωνίας και θα επαναφέρει τη χώρα στην ομαλότητα, την κανονικότητα και την ευημερία.

Αυτό το δεύτερο στοίχημα ορθώνεται μπροστά του ξεκινώντας από τη φετινή επίσκεψη στη ΔΕΘ.

Και σε αντίθεση με το πρώτο, δεν το έχει ακόμη κερδίσει.