Βροχή έπεσαν και χθες οι επιφυλάξεις των δανειστών σε σχέδια και εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν έχουν τεκμηριωθεί και κρύβουν κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη και τα κριτήρια κάθε άλλο παρά θα «μαλακώσουν».

Μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή προτελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, το κουαρτέτο έδειξε κίτρινη κάρτα στην εξαγγελία του ίδιου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το πάγωμα των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών. Ακόμη, στη συζήτηση για τα δημοσιονομικά επέμειναν ότι για να καθιερωθεί το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2017 πρέπει να βρεθούν τα ποσά και οι πηγές τους, ενώ οι αλλαγές που θα γίνουν στα ειδικά μισθολόγια πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα προαπαιτούμενα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Ομως είναι βέβαιο ότι ορισμένα τουλάχιστον θέματα θα μείνουν ανοικτά έως τις αρχές Οκτωβρίου. Ενα από αυτά είναι η τοποθέτηση των νέων διοικήσεων των τραπεζών. Από τα αγκάθια, το μεγαλύτερο παραμένει η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επιμένουν ότι «υπάρχει εντολή να τελειώσουμε γρήγορα». Οσο πιο γρήγορα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση και υπάρχουν ελπίδες να τελειώσει ώς το τέλος του χρόνου, υποστηρίζουν. Γιατί, όπως λένε, αν πάμε στο 2017 οι συνθήκες θα δυσκολέψουν λόγω των πολιτικών αναμετρήσεων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών διατυπώθηκαν επιφυλάξεις τόσο για το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το πάγωμα των οφειλών όσο και για το αίτημα των επαγγελματιών για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σεεπαγγελματικά.

Yπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τονΟΑΕΕ και τονΕΤΑΑ με την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες θα καταβάλλουν αδιαλείπτως τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (που θα προκύπτουν από την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματός τους) σαν ένα μέτρο το οποίο αφενός θα ανακούφιζε προσωρινά τους 200.000-300.000 υπερχρεωμένους επαγγελματίες και αφετέρου θα ενίσχυε τα έσοδα του κυοφορούμενου φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης η ίδρυση επαγγελματικών ταμείων τέθηκε από πλευράς υπουργείου Εργασίας με στόχο την ελάφρυνση της υπέρογκης ασφαλιστικής επιβάρυνσης ορισμένων κλάδων επαγγελματιών –π.χ. οι δικηγόροι, οι οποίοι θα έπρεπε από 1.1.2017 να καταβάλουν το 38% του δηλωτέου εισοδήματός τους για εισφορές προς τα Ταμεία (20% για κύρια ασφάλιση, 6,9% για ΕΟΠΥΥ, 7% για επικουρική ασφάλιση, 4% για εφάπαξ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχείακαι τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα. Ο Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων συνδέεται με τη δημιουργίαακατάσχετου λογαριασμούκαι την ευρύτερη για τηναναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών(τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία).

Νωρίτερα, οι δανειστές είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίοι παρουσίασαν την πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος. Οι δύο υπουργοί υποστήριξαν ότι τα έσοδα κινούνται καλύτερα από τις προβλέψεις, ενώ διατύπωσαν και την εκτίμηση ότι η βελτίωση θα συνεχισθεί και το 2017, εξαιτίας συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί και αναμένεται να αποδώσουν.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ 900 ΕΚΑΤ. Ωστόσο, το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης απαιτεί 900 εκατ. ευρώ (τα 130 εκατ. αφορούν την ανθρωπιστική κρίση). Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταργήσει κάποια μεγάλα επιδόματα, ως ισοδύναμο μέτρο, αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει ποια θα είναι αυτά. Οπως υποστηρίζουν δε κυβερνητικές πηγές, η επιλογή πρέπει να γίνει με προσοχή για να μη θιγούν άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ολα αυτά όμως, αν και δεν αποτελούν μέρος των προαπαιτουμένων για τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, πρέπει να τελειώσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να κατατεθεί προσχέδιο προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στις 17 Οκτωβρίου.