Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένας από τους «κυριλέ» ημιδημόσιους οργανισμούς, στη διοίκηση του οποίου αρκετοί θα ήθελαν να μετέχουν καθώς, εκτός των άλλων, «πετάει» με καθαρά ετήσια κέρδη άνω των 90 εκατ. ευρώ! Το Ελευθέριος Βενιζέλος λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεδομένου ότι το 45% του μετοχικού του κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες και το 55% στο Δημόσιο.

Με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, συνηθίζεται να αλλάζουν ο πρόεδρος και ορισμένα μέλη του ΔΣ της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου. Ετσι, με την έλευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, νέος πρόεδρος του ΔΑΑ, διαδεχόμενος τον καθηγητή Κωστή Βαΐτσο, είχε τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στέλεχος του ΔΝΤ. Μαζί του, ως νέο μέλος της διοίκησης του ΔΑΑ είχε τοποθετηθεί και ο Δημήτρης Δημητρίου, δρ πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.

Ομως οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους και οι άνθρωποι. Ετσι, ο Δημητρίου βρέθηκε στο πλευρό –στενός συνεργάτης –του νυν υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, επίσης προερχομένου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Επειτα από την καλοκαιρινή «θορυβώδη» αποχώρηση Ρουμελιώτη από τον ΔΑΑ, η θέση του προέδρου παρέμενε κενή. Με χτεσινή εισήγηση των συναρμοδίων υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τα καθήκοντα του προέδρου ΔΑΑ ανατίθενται στον Δημητρίου. Απομένει η τυπική έγκριση από το ΔΣ του Ελευθέριος Βενιζέλος. Επίσης, με την ίδια εισήγηση, τοποθετείται μέλος του ΔΣ του ΔΑΑ ο 44χρονος οικονομολόγος, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που έπαιξε ρόλο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς τασσόμενος υπέρ του συμβιβασμού.

Το νέο Συμβούλιο, εκτός των άλλων, καλείται να «τρέξει» την αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ σε δύο φάσεις, με πρώτη την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και δεύτερη την πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου από το 55% που κατέχει το Δημόσιο.