Ελληνες στην απομόνωση

Ας αφήσουμε το αγωνιστικό κομμάτι. Τι διαπιστώνουμε ρίχνοντας μια ματιά στα χθεσινά ματς των ελληνικών ομάδων στο Γιουρόπα Λιγκ; Πολύ απλά, οι έλληνες ποδοσφαιριστές είναι είδος υπό εξαφάνιση και βρίσκονται εντελώς στην απέξω.

Ο Ολυμπιακός άρχισε χωρίς γηγενή στην ενδεκάδα του, κάτι που ομολογούμε ότι δεν θυμόμαστε να έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Μάλιστα, στον πάγκο ελληνικά μιλούσαν μόνο οι Καπίνο και Φορτούνης. Ο Παναθηναϊκός είχε δύο Ελληνες στη 18άδα. Τον Κουτρουμπή βασικό και τον Κοτσόλη σε ρόλο αναπληρωματικού. Οσο για τον ΠΑΟΚ, είναι καλύτερα τα πράγματα, με τους Γλύκο, Τζαβέλλα, Πέλκα, Κλάους να αρχίζουν το παιχνίδι με τους Βιόλα και τους Μυστακίδη, Κίτσιου στη 18άδα. Σε εποχές πλήρους παγκοσμιοποίησης και ανοίγματος συνόρων και αγοράς, όλο αυτό το σκηνικό μοιάζει φυσιολογικό. Αναμενόμενο για ορισμένους, αν και στην Ελλάδα οι οπαδοί δένονται με τους συμπατριώτες τους και αναζητούν ποδοσφαιριστές που ταυτίζονται με την ομάδα. Αξίζει εδώ να το δούμε και λίγο ανάποδα: μήπως δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα των ΠΑΕ; Οι παίκτες δεν πρέπει κάποτε να κάνουν την αυτοκριτική τους; Δουλεύουν όσο πρέπει, ανεβαίνουν επίπεδο ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ισχυρών, ξεπηδούν συχνά τα ταλέντα; Οσο για τους παράγοντες των ομάδων, με τα τρελά ποσά που ζητούν ώρες ώρες για να παραχωρήσουν ένα φιντανάκι, επόμενο είναι ο υποψήφιος αγοραστής να ψάξει αλλού το κελεπούρι.

Το όλο ζήτημα που ξεπηδά αυτή τη σεζόν με τους μεγάλους να στρέφουν κυρίως την προσοχή τους στην ξένη αγορά αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει αρκετούς. Κυρίως για το πού έχει κολλήσει η εγχώρια παραγωγική διαδικασία ποδοσφαιριστών.

Διαιτησία

Δεύτερη αγωνιστική, δεύτεροι ορισμοί από το δίδυμο Σαραϊδάρη – Γκρούτση και τον επιδιαιτητή Βασσάρα. Αν όντως ο Σαραϊδάρης έχει το γενικό κουμάντο στο ποιοι πάνε πού, καταλήγουμε στην εξής διαπίστωση: δεν θέλει να προκαλέσει αντιδράσεις και εντέλει στέλνει διαιτητές που δεν θα προκαλέσουν γκρίνιες από τους διεκδικητές. Αυτός, δηλαδή, (πρέπει να) είναι ο ρόλος του; Στο κάτω κάτω, ας ζητήσει μια λίστα με τους αρεστούς και από εκεί να κάνει τις επιλογές του. Για να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο.

Κοντά στην ΑΕΚ

Η Βέροια το αποφάσισε: μολονότι η ΑΕΚ δεν παίρνει εισιτήρια για το αυριανό ματς, ανοίγει δύο θύρες προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι φίλοι της Ενωσης επιθυμούν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα της οργανωμένης μετακίνησης, υφίστανται αντικρουόμενες απόψεις για το τι είναι σωστό και τι όχι, αλλά η συμβίωση οπαδών στις εξέδρες, εκτός από τεστ, συνιστά και πρόοδο.

Σάμαρης

Ηταν υποψήφιος για μεταγραφή, έμεινε όμως στη Λισαβόνα και χθες είχε συνάντηση με την ατυχία. Ο μέσος τραυματίστηκε στην προπόνηση της Μπενφίκα, έπαθε διάστρεμμα στην ποδοκνημική, αλλά εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη ζημιά. Πάνω από μήνα θα λείψει και αυτό είναι θέμα και για την Εθνική.