«Δεν είμαι σόουμαν, δεν έχω προσωπικά θέματα και δεν είμαι άνδρας που μοιράζει μη ρεαλιστικές υποσχέσεις». Ο 48χρονος σλοβένος δικηγόρος Αλεξάντερ Σέφεριν είναι από χθες ο έβδομος πρόεδρος της UEFA στα 62 χρόνια ζωής της ισχυρότερης ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας. Ο μέχρι πρόσφατα άγνωστος Σέφεριν κατατρόπωσε τον έμπειρο αντίπαλό του, τον Ολλανδό Μίχαελ φαν Πράαγ στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Λαγονήσι, παίρνοντας τις 42 από τις 55 ψήφους.

«Η μικρή και όμορφη Σλοβενία είναι πολύ περήφανη για την ανάδειξή μου ως προέδρου και ελπίζω κάποια ημέρα να είστε κι εσείς» είπε από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου ο νέος ηγέτης της UEFA.

Αν και επίσημα το διαψεύδουν και οι δύο πλευρές, για την εκτόξευση του Σέφεριν στην κορυφή της πυραμίδας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπεύθυνος θεωρείται ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο Σλοβένος αρνείται πως είναι άνθρωπος του παρασκηνίου, ωστόσο για την εκλογή του χρειάστηκαν πολλά μυστικά ραντεβού μεταξύ τουλάχιστον 15 μικρών ομοσπονδιών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η συμμετοχή του αντιπάλου του Μίχαελ φαν Πράαγ στην τριμελή επιτροπή που αποφάσισε τις αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ για την τριετία 2018-2021, ευνοώντας τις ισχυρές Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία και Γερμανία, οι οποίες θα εκπροσωπούνται με τέσσερις ομάδες, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τις δραματικές εξελίξεις. Ο Σέφεριν μπήκε στην κούρσα για τη διαδοχή του Μισέλ Πλατινί την τελευταία στιγμή, αναγκάζοντας τον Ισπανό Ανχελ Βιγιάρ, που θεωρούνταν φαβορί, να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Η θέση του Φαν Πράαγ είχε ήδη αποδυναμωθεί για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις με τους ισχυρούς κι έτσι ο Σλοβένος αναδείχτηκε ο νέος ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η επόμενη ημέρα ωστόσο δεν θα είναι καθόλου εύκολη γι’ αυτόν, αφού υποσχέθηκε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ. Μια τέτοια κίνηση θα έβαζε σε κίνδυνο την ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς επικρέμεται πάντοτε η απειλή της δημιουργίας Σούπερ Λίγκας.

«Κάποιοι λένε πως δεν είμαι ηγέτης, πως είμαι πολύ νέος και ιδιαίτερα άπειρος για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της UEFA. Το να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά δυνατά πως “είμαι ηγέτης” δεν σε κάνει ηγέτη. Αν πρέπει να το κάνεις ,τότε πιθανότατα δεν είσαι ηγέτης» ήταν τα γεμάτα υπαινιγμούς λόγια του Σέφεριν.

Στις προτεραιότητές του για τη θητεία του, που ολοκληρώνεται σε δυόμισι χρόνια, είναι ο περιορισμός της θητείας του προέδρου και των μελών της εκτελεστικής επιτροπής, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η όσο το δυνατόν περισσότερη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Πριν από την ανάδειξη του διαδόχου του, ο τιμωρημένος για παράνομη χρηματική συναλλαγή Μισέλ Πλατινί είπε στο ακροατήριο πως έχει τη συνείδησή του ήσυχη και έφυγε ήσυχα από μια πλαϊνή πόρτα υπό το ασθενές χειροκρότημα των παρευρισκομένων.