Το πράσινο φως έδωσε χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και 20 χρόνια στη χώρα. Στην κατασκευή του εργοστασίου, που θα κοστίσει 21,2 δισ. ευρώ, θα συμμετέχει και κινεζική εταιρεία. Η έγκριση του αμφιλεγόμενου σχεδίου, γνωστού ως Hinkley Point C, έθεσε τέλος σε μια περίοδο έξι εβδομάδων κατά την οποία είχαν οξυνθεί οι σχέσεις του Λονδίνου με την Κίνα και τη Γαλλία, αφότου η Μέι είχε ανακοινώσει να παγώσει το πρόγραμμα προκειμένου να εξετάσει τους όρους που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον.

Η προσωρινή διακοπή διατάραξε για λίγο τον δρόμο για τη «χρυσή εποχή» που θέλει να εγκαινιάσει η βρετανική κυβέρνηση στις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο. Η Μέι τόνισε ότι η τελική έγκριση δόθηκε αφού υιοθετήθηκαν «νέες και σημαντικές εγγυήσεις» ώστε η ασυνήθιστη συμμετοχή της Κίνας σε έναν τόσο στρατηγικό τομέα να μη διακινδυνεύσει την εθνική ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις μελλοντικές ξένες επενδύσεις στη Βρετανία, στην περίπτωση πολύ σημαντικών έργων υποδομής.

Το πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από τη γαλλική κρατική εταιρεία EDF, με την Κίνα να συμμετέχει με το 1/3 της συνολικής επένδυσης. Η κυβέρνηση του Πεκίνου έσπευσε να χαιρετίσει τη χθεσινή απόφαση αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι «με τη σκληρή δουλειά Κίνας, Βρετανίας και Γαλλίας αυτό και άλλα πυρηνικά σχέδια θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Το Hinkley Point αποτελεί κολοσσιαίο έργο, καθώς αναμένεται να καλύπτει το 7% της εσωτερικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη Βρετανία. Η απόφαση της Μέι να επανεξετάσει τη συμφωνία ελήφθη έπειτα από την έντονη κριτική που είχε δεχθεί το σχέδιο λόγω της κινεζικής συμμετοχής, λόγω αμφιβολιών ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 και λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας που θα παράγει. Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου θεωρείται ότι θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και θα βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί καθώς τα υφιστάμενα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα προβλέπεται να κλείσουν το 2025.

ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. H Μέι πιστεύει πως το Hinkley Point είναι κρίσιμο ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας και να περιοριστεί η έκλυση ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς οι υπάρχουσες δομές που καλύπτουν τις μισές ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα θεωρούνται ξεπερασμένες μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Το εγκριθέν σχέδιο προβλέπει τη μελλοντική κατασκευή ενός ακόμα πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Εσεξ, με γαλλικά και κινεζικά κεφάλαια και κινεζική τεχνολογία. Οι επικριτές του σχεδίου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, την οποία θεωρούν πολύ υψηλή καθώς είχε καθοριστεί πριν πέσει η τιμή του πετρελαίου.

Η κινεζική συμμετοχή εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πέρυσι τον Οκτώβριο. Η γαλλική συμμετοχή εγκρίθηκε από το ΔΣ της EDF τον περασμένο Ιούλιο. Τα βρετανικά εργατικά συνδικάτα χαιρέτισαν την έγκριση του σχεδίου από την κυβέρνηση, καθώς το εργοστάσιο που θα χτιστεί στο Σόμερσετ θα δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η απόφαση της νέας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι επιβεβαιώνει την παλαιότερη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς που έχουν κατασκευαστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και οι οκτώ υφιστάμενοι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προβλέπεται να σταματήσουν να λειτουργούν έως το 2030.