Ο ένας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πιστεύει πως η ΕΕ χρειάζεται χρόνο να γλείψει τις πληγές της και πρέπει να μεταβιβάσει κάποιες εξουσίες από τις Βρυξέλλες πίσω στις εθνικές πρωτεύουσες. Ο άλλος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπιστεύεται τη δύναμη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την αναζήτηση κοινού εδάφους.

Η Ευρώπη του Ντόναλντ Τουσκ είναι διαφορετική από την Ευρώπη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και αυτό έγινε ακόμα σαφέστερο τις τελευταίες ημέρες, παραμονές της Συνόδου στην Μπρατισλάβα, με τους δύο αξιωματούχους να παρουσιάζουν το όραμά τους για το πώς μπορεί η ΕΕ να βγει από την κατάσταση της μόνιμης κρίσης. Ο Γιούνκερ βρήκε περίοπτο βήμα στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, προχθές, στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Τουσκ, πιο διακριτικά, στην επιστολή που έστειλε την Τρίτη στους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την οποία δημοσιοποίησε κατόπιν ως «προσωπικές του σκέψεις».

ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΗΝΥΜΑ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέγραψε δυσοίωνα την ΕΕ ως μια ήπειρο στο χείλος της κατάρρευσης, έναν τόπο όπου οι πολιτικές ελίτ παλεύουν να «ανακτήσουν τον έλεγχο επί γεγονότων και διαδικασιών που υπερβαίνουν, αποπροσανατολίζουν και ενίοτε τρομοκρατούν» τους πολίτες. Περιέγραψε επίσης μια ήπειρο που έχει ανάγκη από περισσότερη ασφάλεια, ισχυρότερη προστασία στα σύνορα και «λιγότερες πολιτικά ορθές δηλώσεις ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο». Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποτρέψουν τόσο «το χάος της περυσινής χρονιάς στα σύνορά μας» όσο και «νέες εικόνες καθημερινά χιλιάδων ανθρώπων που μετακινούνται στην ήπειρό μας χωρίς κανέναν έλεγχο». «Το ζητούμενο δεν είναι να δώσουμε νέες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα εθνικά εκλογικά σώματα θέλουν περισσότερη επιρροή επί των αποφάσεων της ΕΕ» επεσήμανε.  

Σύμφωνα με το «Poliτιco», δεν ενθουσιάστηκαν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αυτό το μήνυμα. «Πολλοί ήλπιζαν σε πιο θετική ατζέντα» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. Αυτή ακριβώς τη «θετική ατζέντα» προσπάθησε πολύ να προωθήσει από το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη ο Γιούνκερ, κι ας παραδέχθηκε και ο ίδιος την «υπαρξιακή κρίση» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.