Απουσιάζει από το τελικό κείμενο της σύμβασης για το Ελληνικό μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η διάταξη που προέβλεπε πως χρειάζεται να συνυπογράφει αποφάσεις και ο υπουργός Πολιτισμού.

Το νομοσχέδιο με τη σύμβαση του Ελληνικού κατατέθηκε χθες στη Βουλή και δείχνει τον αγώνα δρόμου της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, ένα από τα οποία είναι και η σύμβαση με το επενδυτικό σχήμα.

Ακόμη όμως και αν δεν έχει περιληφθεί στη σύμβαση η επίμαχη διάταξη, εκκρεμούν πολλές ακόμη θεσμικές παρεμβάσεις από πλευράς Δημοσίου μέχρι να μεταβιβαστεί η έκταση, οι οποίες αφορούν από την έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου μέχρι την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας καζίνου.

Αλλωστε το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφικτό. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε πως οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, χρονοδιάγραμμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Σημειωτέον ότι μόνο μετά την ολοκλήρωσή των εκκρεμοτήτων θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος για την απόκτηση της Ελληνικόν ΑΕ, που ελέγχει το πρώην αεροδρόμιο και την έκταση του Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Lamda Development ανακηρύχθηκε πλειοδότρια με προσφορά 915 εκατ. ευρώ και με υποχρέωση για την καταβολή 32,79% του τιμήματος αγοράς μετοχών κατά την ημερομηνία μεταβίβασης. Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η Ελληνικόν ΑΕ θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας κατ’ ελάχιστο ποσό 4,589 δισ. ευρώ». Επομένως, αθροίζοντας το τίμημα για την αγορά μετοχών και τις επενδύσεις προκύπτει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.