Το περασμένο Σάββατο, από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε τη θέσπιση επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού «αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης».

Την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας εξηγούσε πώς θα δουλέψει ο ακατάσχετος λογαριασμός και πόσο ευεργετικός θα είναι για την οικονομία. «Κάνουμε μια πολύ σημαντική διευκόλυνση στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ξέρουν ότι θα έχουν POS, θα εισπράττουν από το πλαστικό χρήμα, χωρίς να φοβούνται ότι κάθε ευρώ που θα μπαίνει μέσα θα πηγαίνει σε παλαιότερες εισφορές. Δηλαδή, θα μπορούν να κινηθούν οι επιχειρήσεις, να πληρώσουν μισθούς, εισφορές και προμηθευτές».

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ. Χθες, οι δανειστές οι οποίοι ουδέποτε είχαν δώσει πράσινο φως στο συγκεκριμένο σχέδιο, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια μορφή φορολογικής αμνηστίας, έβαλαν ταφόπλακα στα σχέδια επί χάρτου. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εξερχόμενο από τις διαπραγματεύσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού, τον οποίο μόλις προ ημερών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει. Αντ’ αυτού, είπε, συζητείται το ενδεχόμενο παροχής άλλων κινήτρων στους επιχειρηματίες για να αυξήσουν τη χρήση πληρωμών με πλαστικό χρήμα. Φρένο στις κατασχέσεις παλαιότερων οφειλών για να εισπράττονται στην ώρα τους οι νέες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επί του παρόντος δεν υπάρχει.

Οι δανειστές, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στα μέσα της εβδομάδας, όταν έγινε μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, είχαν διαμηνύσει λίγο – πολύ «ξεχάστε το».

Το ίδιο άλλωστε είχαν κάνει και στις αρχές του έτους, όταν είχε πρωτοσυζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χθες έκοψαν οριστικά την κουβέντα και ο ακατάσχετος λογαριασμός έγινε επισήμως η πρώτη –επιβεβαιωμένη από την κυβέρνηση –κόκκινη κάρτα στην πενθήμερη διαπραγμάτευση.

ΚΙ ΑΛΛΑ «ΟΧΙ». Δεν ήταν η μοναδική. Είχε προηγηθεί η απόρριψη, κατά τα δύο τρίτα, της ελληνικής πρότασης για τη στελέχωση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το νέο «όχι» των δανειστών στις επίμονες διεκδικήσεις της κυβέρνησης για εκ των υστέρων αλλαγή των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) στο διάστημα 2019-2020.

Στο θέμα του Υπερταμείου, οι διαφωνίες, εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές, θα κλείσουν εντός των επόμενων ημερών.

Στο θέμα των πλεονασμάτων, παρά τις αλλεπάλληλες απορρίψεις, αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να καταθέσει και να ψηφίσει στη Βουλή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο η ίδια θα έχει βάλει στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 και 3,5% το 2020.

Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε μια ολόκληρη επιχειρηματολογία στη ΔΕΘ για τις εξοικονομήσεις 3 δισ. ευρώ που θα επέφερε μια μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020. Χαρακτήρισε μάλιστα τον στόχο «μαχητό, τον οποίο θα διεκδικήσουμε και θα τον καταφέρουμε».

Τα έως τώρα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών αυξάνουν τις πιθανότητες ο στόχος να παραμείνει στη σφαίρα της ουτοπίας.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα –σε αυτό περιγράφονται οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και τα μέσα επίτευξής τους, τα μέτρα δηλαδή πάνω στα οποία θα πατήσουν η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών –σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή λίγες μέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2017, στις 3 Οκτωβρίου. Τότε θα φανεί αν η διαπραγμάτευση επί των στόχων έχει αποτελέσματα.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Νωρίτερα, εντός της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή έναν ακόμα εφαρμοστικό νόμο με τον οποίο θα κλείνουν –κατά την εκτίμηση κορυφαίου στελέχους –οι περισσότερες εκκρεμότητες επί των προαπαιτουμένων, οι οποίες απαιτούν ακόμα συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο. Για το Υπερταμείο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ζητήματα δεν είναι τεχνικά, αλλά εξόχως πολιτικά. Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, πάντα κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στις 29 Σεπτεμβρίου το EuroWorking Group θα δώσει το πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και η πολιτική συμφωνία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό εκτιμάται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «ρεαλιστικό».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν χθες και μετά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων –εφόσον ψηφιστούν και υλοποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις –θα συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης. Θα τους ξαναδούμε στην Αθήνα, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στα μέσα Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.