Τη δέσμευση ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει έτοιμο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς.

Αν και δεν υπήρξε οριστική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι εξωδικαστικές ρυθμίσεις των δανείων των επιχειρήσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη θέσπιση του θεσμού του ανεξάρτητου αξιολογητή, ο οποίος θα είναι αρμόδιος να πραγματοποιεί τις μελέτες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Η μελέτη αυτή θα μεταβιβάζεται σε μια επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν οι πιστωτές της επιχείρησης που θα αποφασίζουν οριστικά για την αναδιάρθρωσή της.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι έχει «επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής – εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στον βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη». Η επιτροπή αυτή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου, όπως ελεγκτικές.

ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζουν να υπάρχουν γκρίζα σημεία αναφορικά με το εάν τελικά το νομοσχέδιο θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, έως και των πολύ μεγάλων, καθώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι διαδικασίες διευθέτησης χρεών είναι συνήθως πολύπλοκες. Την επισήμανση αυτή έκανε μάλιστα και στέλεχος του ΤΧΣ που συμμετείχε στη συνάντηση. Οσον αφορά το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Πληροφορίες όμως θέλουν τους θεσμούς να είναι κάθετα αντίθετοι αναφορικά με διαγραφές κεφαλαίου για χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, αδιευκρίνιστος παραμένει ο βαθμός της «ασυλίας» των εμπλεκόμενων μελών των επιτροπών σε περιπτώσεις διαγραφής χρεών.

ΤΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Παράλληλα στη συνάντηση εξετάστηκαν και οι επικείμενες αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για τη θεσμοθέτηση του διαχειριστή αφερεγγυότητας, στον οποίο περνούν από την 1η Οκτωβρίου οι αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή που περιλαμβάνονται στον Πτωχευτικό Κώδικα.
Η θέσπιση του διαχειριστή αφερεγγυότητας έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και την επίτευξη της εξυγίανσής τους.

Αύριο στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί να γίνει η ανακεφαλαίωση των όσων συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στους εκπρόσωπους των θεσμών και την ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν το απόγευμα της Παρασκευής.