Αν η κυβέρνηση βλέπει στους Κινέζους έναν επιταχυντή για να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, το ερώτημα είναι αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο από τους Αμερικανούς. «Σε επίπεδο επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, τίποτα» είναι η απάντηση κυβερνητικού στελέχους. Αν εξαιρέσει κανείς τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου (κόκκινα δάνεια, ενδιαφέρον για συμμετοχές σε ξενοδοχειακούς ομίλους), το κλίμα που μεταφέρεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι ότι προς το παρόν δεν μας ενδιαφέρει η Ελλάδα. Η εκτίμηση που υπήρχε μέχρι και τα τέλη του 2015, ότι κάποια στιγμή φέτος τα αμερικανικά δολάρια θα άρχιζαν να πετούν προς τη χώρα μας, αρχικά μέσω χρηματιστηρίου και εν συνεχεία με τη μορφή εξαγορών ή άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, έχει ξεθωριάσει επειδή τα πάντα κινούνται αργά. H καθυστέρηση της αξιολόγησης και αρκετών μεταρρυθμίσεων έχει συμπαρασύρει χρονικά και τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει σε τομείς όπως η μεταφορά αερίου, το real estate, ο τουρισμός κ.ά. «Για να πεισθούν οι Αμερικανοί ότι υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, θα χρειαστεί πρώτα να δουν ότι η Ελλάδα γίνεται τόπος προσέλκυσης επενδύσεων από Κίνα, Ευρώπη και αλλού, πριν αυτοί τοποθετηθούν» λέει κυβερνητική πηγή. Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί δεν «παίζουν» όπως οι Κινέζοι, επενδύουν κάπου όχι ως αποτέλεσμα κρατικής παρέμβασης, αλλά επειδή βλέπουν όντως ευκαιρίες με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια. Το ενεργειακό, φυσικά και τους ενδιαφέρει ως αντίπαλον δέος της Ρωσίας (TAP, κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία, πλωτή αποθήκη φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη), αλλά εδώ μιλάμε για άμεσες ξένες επενδύσεις σε πέραν του ενός τομείς.

ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ. Σε φάση αποτίμησης των έως τώρα επενδυτικών τους πρωτοβουλιών αλλά και σε διερεύνηση των προοπτικών δραστηριοποίησής τους σε νέες, εμφανίζεται ο αραβικός επενδυτικός κόσμος, με πρωταγωνιστές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. Εννοείται πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την έγκαιρη ολοκλήρωση στα μέτωπα του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Ελληνικού, όπου συμμετέχουν αραβικά κεφάλαια. Σε μερικές εβδομάδες διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής συνέδριο με τίτλο «EU – Arab World Summit: Partners for Growth & Development» με πρωτοβουλία του επικεφαλής τής από δεκαετίες παρούσας στην Αθήνα κατασκευαστικής CCC, Ταουφίκ Χούρι. Το φόρουμ που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκεντρώσει στην Αθήνα αξιωματούχους και εκπροσώπους αραβικών κυβερνήσεων και στο επίκεντρο των συναντήσεων με έλληνες επιχειρηματίες θα βρεθούν η ενέργεια, ο τουρισμός, οι αποκρατικοποιήσεις. Τα μεν ΗΑΕ ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τουρισμό, πιθανώς και στην ενέργεια, ενώ για να μετουσιωθεί σε πράξη το όποιο ενδιαφέρον του Κουβέιτ θα χρειαστεί πιθανότατα ένα ταξίδι εκεί του Πρωθυπουργού.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΙΡΑΝ. Το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν (NIOC) να αποκτήσει μια βάση στην Ελλάδα παραμένει έντονο. Στα σενάρια που συζητιούνται με τα ΕΛΠΕ (τα προμηθεύουν ούτως ή άλλως με αργό) είναι είτε να ρίξουν νέα κεφάλαια στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη είτε να χτίσουν νέο διυλιστήριο στη Θράκη, απ’ όπου θα εξάγουν αργό στη ΝΑ Ευρώπη. Από την πλευρά τους τα ΕΛΠΕ δεν κρύβουν ότι συζητούν την ιδέα για το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, που χρήζει ούτως ή άλλως αναβάθμισης, ενώ ανοικτά στις συζητήσεις είναι και στο θέμα κατασκευής νέας αυτόνομης μονάδας στη Θράκη. Αλλά, όπως λέει κυβερνητική πηγή, ιρανικά κεφάλαια δεν θα έρθουν παρά μόνο αν λυθεί το τραπεζικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Τεχεράνη με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σήμερα οι Ιρανοί δεν έχουν διατραπεζική σύνδεση στην Ευρώπη παρά μόνο με δύο ιταλικές και μία γερμανική τράπεζα, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ψάχνουν για ανοίγματα στην ελληνική τραπεζική αγορά. Στις 29-30 Σεπτεμβρίου φτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, μαζί με άλλους τραπεζίτες, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα διατραπεζικής σύνδεσης από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών. Το θέμα ωστόσο συναντά την αντίθεση της ΕΚΤ. Η αιτία που οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις πόρτες τους στα ιρανικά κεφάλαια σχετίζεται τόσο με την παρουσία πολλών εξ αυτών στις ΗΠΑ (δεν έχουν άρει πλήρως τις κυρώσεις) όσο και με τις αμερικανικές εκλογές. Η Χίλαρι Κλίντον κρατά σκληρή στάση έναντι του Ιράν, επιμένοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, και δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιρανοί επιθυμούν ως επόμενο πρόεδρο τον Τραμπ.