Κόπηκαν από τους θεσμούς οι δύο, συνεχίζεται η συζήτηση για τον έναν. Ο λόγος για τους τρεις προτεινόμενους από την κυβέρνηση για να στελεχώσουν το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, ένα από τα θέματα στα οποία κολλάει η πρώτη αξιολόγηση.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι κομμένοι από τους θεσμούς είναι η Ολγα Χαρίτου, σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Γιώργος Σταμπουλής. Για τα δύο πρόσωπα οι δανειστές θεωρούν ότι όχι μόνο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αλλά και ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για να χειρισθούν θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το θέμα για τον Γιώργο Ταβλά, το στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδας –παρότι η τοποθέτησή του έχει θεωρηθεί ότι σκοντάφτει στο ασυμβίβαστο, εντούτοις η ελληνική πλευρά «θα επανέλθει» όπως λέει κυβερνητική πηγή, αφού εκτιμά ότι οι θεσμοί δεν τον έχουν αποκλείσει.

Υπό αυτό το πρίσμα, συνέχεια στη συζήτηση για τα πρόσωπα θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα οπότε και μένει να φανεί πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, αν θα επιμείνει στις επιλογές της, τι θα εισπράξει από τους δανειστές και αν η υπόθεση θα έχει κλείσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι παραμένει ανοιχτή η επιλογή των τριών Ελλήνων, παραμένει ανοιχτή και η επιλογή του Γάλλου Ζακ Λε Παπ ως προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου.

Το θέμα των προσώπων το χειρίστηκε αποκλειστικά από την αρχή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κάποιοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν κρύβουν μια δυσαρέσκεια για αυτό. «Δεν θα έπρεπε να είχε πάρει επάνω του το θέμα, αλλά το Μαξίμου» λέει κυβερνητική πηγή διατυπώνοντας την προσωπική της άποψη.

Ενδειξη της εμπλοκής είναι και η αναφορά άλλης κυβερνητικής πηγής ότι τα τελευταία 24ωρα επικρατεί σιωπή από την πλευρά των δανειστών για το επίμαχο θέμα. Στην ουσία οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί κατά πόσον οι προτεινόμενοι από την κυβέρνηση έχουν την ικανότητα να χειρισθούν ζητήματα που σχετίζονται με αναδιαρθρώσεις ΔΕΚΟ και μπορούν να αποδώσουν στη συγκεκριμένη θέση, αλλά και να συγκρουσθούν με κατεστημένες νοοτροπίες, όταν ακριβώς λόγω της σχέσης τους με το Μαξίμου και τον κομματικό μηχανισμό θα έχουν άλλου είδους εξαρτήσεις. Αν αυτά φαίνεται να ισχύουν για τη Χαρίτου, με θητεία στον τραπεζικό τομέα, και τον Σταμπουλή, δεν αφορούν και την περίπτωση του Ταβλά.