Nέα επιστολή απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλο ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με την οποία του ζητάει να μην αποποινικοποιηθεί η βλασφημία προκειμένου να διασφαλιστεί η θρησκευτική ειρήνη και να αποτραπεί η θρησκευτική αυτοδικία.

Το καλοκαίρι το Υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι θα εξεταστεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή η αποποινικοποίηση της βλασφημίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν πολλοί ιεράρχες ανάμεσά τους και ο μητροπολίτης Πειραιώς. Ο Σεραφείμ είχε στείλει επιστολή στον κ.Παρασκευόπουλο στις 25 Ιουλίου. Ακολούθησε απάντηση του Υπουργού και τώρα ο μητροπολίτης ανταπαντά.

Ο κ.Σεραφείμ – που είναι μάλιστα νομικός και έχει υπηρετήσει επί 20ετία ως ανακριτής και γραμματέας στα εκκλησιαστικά συνοδικά δικαστήρια – ζητάει από τον Υπουργό να μην προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της βλασφημίας και συγκεκριμένα στο άρθρο 198.

Όπως αναφέρει ο μητροπολίτης στην επιστολή του «εάν αποπειράσθε για λόγους προδήλως ικανοποιήσεως κάποιων ιδεοληπτικών και αμοίρων νομικής παιδείας και γνώσεως να αποποινικοποιήσετε το έγκλημα του 198 διατηρώντας του 199 λυπούμαι που αναγκάζομαι να το αναφέρω αλλά δυστυχώς θα αμαυρώσετε την εξαίρετη επιστημονική σας διαδρομή που εκτιμάται στον νομικό κόσμο». Και συνεχίζει: «Διότι κατ’ ουσίαν θα προβήτε σε μία ενέργεια εντυπωσιασμού και μόνο η οποία θα έχει τραγικά αποτελέσματα διότι θα δώσει το μήνυμα σε ασταθείς και ανοήτους ανθρώπους ότι έχουν δήθεν το έννομο δικαίωμα να καθυβρίζουν κακοβούλως και δολίως το Θείο, χωρίς καμμία έννομη συνέπεια». Ο μητροπολίτης λέει πως αποτέλεσμα αυτής της «τραγικής ανακολουθίας θα είναι ασφαλώς αυτό που δικαιολογημένα όλοι οι εχέφρονες φοβούμεθα και “εξορκίζομε” και ο νομικός νομοθέτης με τις ειρημένες διατάξεις προλαμβάνει, η κακουργηματική αυτοδικία».

Ο μητροπολίτης καταλήγει στην επιστολή του λέγοντας πως ευελπιστεί ότι οι σκέψεις του θα συμβάλλουν θετικά στην ορθή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. «Διότι υφίσταται έλλειμα αντιλήψεως ότι τα άρθρα 198, 199 του Ποινικού Κώδικα δεν τίθενται από “θεϊστική” διάθεση του νομοθέτου, για την δήθεν προστασία του Θείου, αλλά και για την διασφάλιση της θρησκευτικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής και για την αποτροπή της θρησκευτικής αυτοδικίας» αναφέρει.