Είναι τέλη Αυγούστου και διανύω τις τελευταίες μέρες των διακοπών μου. Από μόνη της η φράση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία γκρίνιας για τις επομένες δυο – τρεις και βάλε εβδομάδες. Ταυτόχρονα όμως διανύω και την πέμπτη, επίσημη ας πούμε, εβδομάδα προετοιμασίας για τον πρώτο μου Μαραθώνιο. Τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Η προετοιμασία ξεκίνησε στην πόλη. Με την απαιτούμενη αμηχανία, αγωνία, άγχος της πρωτάρας στο ταξίδι αυτό. Συναισθήματα που τελικά δεν είχαν λόγο ύπαρξης καθώς οι πρώτες εβδομάδες ίσως να ήταν και πιο εύκολες από τη μέχρι τότε δρομική μου ρουτίνα.

Το άγχος που δημιουργήθηκε από το πουθενά αφορούσε το πόσο θα μπορούσα να τρέξω κατά τη διάρκεια των διακοπών. Βλέπεις, τα μέρη που περνώ τα καλοκαίρια μου τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν εντελώς αφιλόξενα για τρέξιμο. Κάμποι, χωριό με υψόμετρο, χωριό με έδαφος ηφαιστειογενές –άρα και πολλή ζέστη -, επαρχιακοί δρόμοι με κλίσεις που τις βλέπεις και γελάς (ή κλαις) νευρικά. Κι αν για κάποιον έμπειρο δρομέα της ασφάλτου ή του βουνού αυτά τα χαρακτηριστικά ακούγονται μαγικά, απλώς να πω ότι εγώ δεν ανήκω σε καμιά από τις δύο κατηγορίες. Δεν ξέρω πόσο αστείο ακούγεται, αλλά ένα κομμάτι του εαυτού μου σίγουρα ήθελε να μείνει στην πόλη για να τρέχει. Ενα άλλο κομμάτι του επίσης ήξερε πως αν δεν έτρεχε στις διακοπές, δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει την προετοιμασία για τα 42.195 μέτρα από Σεπτέμβριο!

Κι ένα τρίτο δεν πίστευε ποτέ ότι σε αυτά τα αφιλόξενα μέρη θα έτρεχα σχεδόν καθημερινά και ο Αύγουστος θα αποδεικνύονταν τελικά ένας πολύ δυνατός μήνας. Οχι, δεν άλλαξα τον προορισμό για κάποιο προπονητικό camp. Στα ίδια και αγαπημένα μέρη πήγα. Σ’ αυτά που πήγαινα από παιδί. Σ’ αυτά που έτρεχα ως παιδί και τώρα έτρεξα ως δρομέας. Ετσι απλά.

Και πλησιάζει η ώρα της επιστροφής. Με λιγότερο από 100 μέρες να απομένουν για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τα πράγματα τώρα σοβαρεύουν πραγματικά. Ξέρω, η προετοιμασία δεν θα εκπλήσσει πάντα ευχάριστα, αλλά εύχομαι να τη ζήσω. Καλές προπονήσεις σε όλους με υγεία!

Η Ελισσάβετ Μαλτέζου τρέχει μόνη της ή με παρέα τους φίλους από την ομάδα #1morekm. Ενίοτε καταγράφει τα δρομικά της κατορθώματα στο www.1morekm.com. Εγραψε το παραπάνω κείμενο λίγο πριν επιστρέψει από τις διακοπές της κι ελπίζει στις 13 Νοεμβρίου να τρέξει τον πρώτο της Μαραθώνιο στην Αθήνα.