Μυστήρια πράγματα

Οσο κοινό μυστικό είναι ότι η υπόθεση της Attica Bank θα απασχολεί για πολλά χρόνια τις Αρχές, άλλο τόσο είναι και το γιατί η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται τις εξελίξεις περί αυτήν. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στα χέρια του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα βρίσκεται ένα πόρισμα-φωτιά που απεικονίζει παραστατικά και άνευ ουδεμίας αμφισβήτησης που λένε το «πάρτι» των χορηγήσεων που έγιναν από την Τράπεζα κυρίως το διάστημα Οκτώβριος 2015 – Απρίλιος 2016. Οχι πως νωρίτερα δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτό το «πάρτι», αλλά ειδικά κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγιναν «πράματα και θάματα», που άφησαν άναυδο το μεικτό κλιμάκιο του SSM και της Τραπέζης της Ελλάδος. Επισημαίνω ότι πρόκειται για την περίοδο που συμπίπτει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφενός και αφετέρου με τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει τη συγκεκριμένη τράπεζα «ατμομηχανή» (λοκομοτίβα σε απλή κομματική, με ελαφρές αποχρώσεις σοβιετικού ρεαλισμού, γλώσσα…) της κυβέρνησης για την ανατροπή του συστημικού τραπεζικού κατεστημένου (πώς τα λέω ο άνθρωπος –κανονικός συριζαίος, μιλάμε).

Και είναι αυτό το πόρισμα, που (όπως λέγεται στα πέριξ της Πλατείας Κολωνακίου καφέ) με το που το παρέλαβε, Ιούνιος ήταν, και το διάβασε φυσικά ο Στουρνάρας, τηλεφώνησε στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας κύριο Αντωνόπουλο και χωρίς περιστροφές τού είπε «έχεις δύο ώρες καιρό να τα μαζέψεις και να φύγεις, αλλιώς θα πας Κορυδαλλό»!

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της κυβερνητικής Attica Bank ξεπερνάει κάθε φαντασία, όπως κάθε φαντασία ξεπερνούν και οι χορηγήσεις που έγιναν. Μικρή παράμετρος όλων αυτών είναι η περίπτωση Καλογρίτσα. Μια δεύτερη παράμετρος είναι η περίπτωση γνωστού εκδότη (βιβλίων…). Μια τρίτη παράμετρος είναι ο ρόλος του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των Μηχανικών, που προσέξτε να δείτε τι γίνεται: πρόεδρός του είναι ένας κύριος Μακέδος, παραδοσιακός φίλος της ΝουΔού, ο οποίος είναι απόλυτα ταυτισμένος με τις κυβερνητικές επιδιώξεις για την Τράπεζα! Αν και λογικά γνωρίζει τι γίνεται, ως μέλος του ΔΣ (τον έκοψε προχθές και αυτόν η επιτροπή της ΤτΕ) λέξη δεν είπε για τις εγγυητικές τού Καλογρίτσα. Ανάσα. Σαν να μην άκουσε ποτέ τίποτε σχετικό. Μυστήρια πράγματα γίνονται…

Οπως και να έχει πάντως, από την Πέμπτη το βράδυ, με την απαγόρευση χορηγήσεων από την Attica Bank στην ουσία ξαναγράφεται το σενάριο για τις τηλεοπτικές άδειες –εκτός και αν ο Καλογρίτσας έχει φυτεμένο στην αυλή του το δένδρο με τα εκατομμύρια…

Για Οσκαρ

Αφήνω επί του παρόντος το θέμα αυτό, το οποίο εκ των πραγμάτων θα έχει συνέχεια –κρίμα δεν είναι να το κρατάει το πόρισμα στο γραφείο του ο κύριος Στουρνάρας και να μην το στέλνει στην εξαιρετικά ευαίσθητη σε τέτοια θέματα που αγγίζουν την κυβέρνηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κυρία Δημητρίου –και πετάγομαι μια στιγμή στον Καναδά, όπου έλαμψε, όπως αναμενόταν, το άστρο του «ταλαντούχου κυρίου Παππά». Ηταν στη διάρκεια ενός forum για την ευημερία τον 21ο αιώνα εν μέσω παγκοσμιοποίησης (είχα ενημερώσει σχετικά προ ημερών). Οπου ο σπουδαίος διανοητής, αναλύοντας το όραμά του για την παγκόσμια ευημερία, προφανώς για να το κάνει πιο «χειροπιαστό» έβαλε μέσα και μερικές ισχυρές δόσεις σανού, από αυτόν, τον εγχώριο, με τον οποίο μας ταΐζουν επί 20 μήνες τώρα. Τι είπε ο «ταλαντούχος» υπουργός; Οτι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ήρθε στην εξουσία –μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες –βρήκε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Ανθρώπους που τους έπληξε η κρίση και τους άφησε χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα. Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής μας ήταν ακριβώς να διασφαλίσουμε την περίθαλψη αυτών των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας»!

Ο άνθρωπος δεν υπάρχει. Αυθεντικό ταλέντο και στο… ψέμα! Για Phd…

Ναι μεν, αλλά

Κοίτα τώρα τι μαθαίνει κανείς από σπόντα. Ημουν στα βόρεια Πέμπτη βράδυ, για ένα ραντεβού, και επιστρέφοντας σπίτι μου παρατήρησα κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής, με κατεύθυνση προς τα πάνω. Πιάνω το τηλέφωνο και αρχίζω να τηλεφωνώ εδώ κι εκεί για το τι συμβαίνει. «Εξέγερση στην Αμυγδαλέζα» μού λένε. –Ποια Αμυγδαλέζα, η Αμυγδαλέζα έχει κλείσει από την κυβέρνηση, απαντώ. «Νομίζεις» μου λένε με τη σειρά τους. Μέχρι να φθάσω σπίτι, μαθαίνω ότι η Αμυγδαλέζα όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά λειτουργεί κανονικά ως χώρος κράτησης παράνομων μεταναστών. Οι οποίοι απαυδισμένοι από τις συνθήκες κράτησής τους τα έκαναν λίμπα!

Θυμίζω ότι στις 16 Φεβρουαρίου 2015, η λατρεμένη –υπουργός τότε –κυρία Τασία είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας και την άμεση απελευθέρωση (χρησιμοποιώ όρους ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνω) όσων κρατούνταν εκεί! Προς υλοποίηση των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων του αριστερού προέδρου Αλέξη. Μετά την ξανάνοιξαν, με κάτι ναι μεν αλλά και ίσως, ίνα επαληθευθεί το ρηθέν «μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλο λόγο μη λες, γιατί θα τα βρεις μπροστά σου»…

Διαχρονικές αξίες

Περί της κυρίας Τασίας, της οποίας το ακριβό ντύσιμο βγάζει (συριζαίικο) μάτι, θα πω διάφορα άλλη φορά που θα έχω όρεξη και χρόνο, διότι η γυναίκα είναι θεά! Προχθές ας πούμε που την πίεζε ο Βορίδης να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις 9 το πρωί της Τρίτης, φίλος μου την άκουσε να λέει, εκτός μικροφώνου, «δεν είσαι με τα καλά σου, σιγά να μην έρθω και στις 7». Και την όρισε τη συνεδρίαση για τις 10. Κλείνω εδώ το θέμα «κυρία Τασία», διότι θέλω να αναφερθώ σε κάτι στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και τα οποία αποδεικνύουν ότι ναι, πράγματι, είμαστε ένας… ρουφιανολαός! Δεν θα το πιστώσω αυτό στις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, διότι πρόκειται για διαχρονική… αξία της φυλής, η οποία παραδίδεται από γενεά σε γενεά! Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, στο ΣΔΟΕ υποβλήθηκαν το 2015 συνολικά 12.716 καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής, από τις οποίες οι 3.681 μέσω ταχυδρομείου, οι 2.827 μέσω e-mails, οι 5.810 τηλεφωνικά, ενώ 398 υποβλήθηκαν με φυσική παρουσία. Το οποίο σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ δεχόταν περίπου 1.000 καταγγελίες τον μήνα από συμπολίτες μας εναντίον άλλων συμπολιτών –δηλαδή καθημερινά γύρω στα 35 άτομα που «ζουν ανάμεσά μας» κάρφωναν άλλους τόσους τουλάχιστον!

Μπράβο αδέλφια, πάντα τέτοια!..

Δεν είναι η Δικαιοσύνη, είναι η Δημοκρατία

Τα δύο τελευταία περιστατικά με την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα και η εκπαραθύρωση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, η άκομψη και θεσμικά αποτρόπαια απόπειρα του Πρωθυπουργού να παρέμβει στο ΣτΕ, σε συνδυασμό με τις απίθανες εξελίξεις περί την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Από τη μια ομνύει στο όνομα της ανεξαρτησίας της και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να τη χρησιμοποιεί ως το μακρύ του χέρι για τη διευκόλυνση μιας πολιτικής, η οποία στον πυρήνα της έχει τον αποπροσανατολισμό.

Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τα όσα συμβαίνουν τελευταία, δεν μπορεί να μην τα συνδυάσει με τα όσα εξελίσσονται στη μεγάλη εικόνα που είναι το κυβερνητικό έργο.

Η άρνηση, ας πούμε, της διοίκησης της ΤτΕ να συναινέσει στην εγκατάσταση στην Τράπεζα Αττικής μιας διοίκησης η οποία θα δανειοδοτούσε με κλειστά μάτια τον νέο «εθνικό» εργολάβο Καλογρίτσα, προκειμένου να κάνει τον καναλάρχη, συνέπεσε με την έφοδο των εισαγγελέων Διαφθοράς στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Η επισήμανση του Ντογιάκου για τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου στη Δικαιοσύνη τον κατέστησε πειθαρχικά ελεγκτέο και ουσιαστικά σηματοδότησε την αποπομπή από τη θέση που κατείχε.

Και πάει λέγοντας. Διότι είναι αμέτρητα τα παραδείγματα και σε άλλες εποχές το καθένα θα σηματοδοτούσε μείζονα πολιτική κρίση και συνακόλουθα αποπομπή του αρμόδιου υπουργού. Ωστόσο εδώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τίποτε δεν συμβαίνει. Ολα θεωρούνται καλώς καμωμένα. Νόμιμα και ηθικά. Και ουδείς αντιλαμβάνεται, και κυρίως εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, ότι κάθε περιστατικό παρέμβασης στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως και η χρησιμοποίηση αποφάσεων ή πρωτοβουλιών της Δικαιοσύνης για να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία από τα δεινά που έχει επισωρεύσει η 20μηνη θητεία της κυβέρνησης αυτής, στην ουσία είναι ένα ακόμη βήμα στον κατήφορο που έχουν πάρει οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Για μένα, να πάρω το τελευταίο γεγονός, το θέμα δεν είναι ο έλεγχος στη σύζυγο Στουρνάρα. Να γίνει, και να ερευνηθούν τα πάντα που την αφορούν στα συμβόλαια που συνήψε με το Δημόσιο. Για μένα, το θέμα είναι το πώς ξαφνικά θυμήθηκε η Δικαιοσύνη ότι πρέπει να ερευνήσει την κυρία Στουρνάρα και πώς αυτός ο έλεγχος διά διαρροών από το Μαξίμου παρουσιάστηκε σαν έφοδος στην κατοικία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, την ώρα που εκείνος συνεδρίαζε με την αρμόδια επιτροπή για να αποφασίσουν για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Είναι θέμα Δημοκρατίας όλο αυτό.

Και αν δεν το σταματήσει η κυβέρνηση, να ξέρει ότι κάποια στιγμή θα κληθεί να εισπράξει η ίδια τα επίχειρα της συγκεκριμένης πρακτικής. Είναι νομοτέλεια αυτό…