Στη Γαλλία υπάρχει ο όρος σύγχυση των ειδών – όταν, ας πούμε, κάτι τραγικό περιγράφεται με όρους κωμωδίας. Στην Ελλάδα έχουμε τη σύγχυση των εξουσιών – όταν, παραδείγματος χάριν, μια δικαστική ενέργεια βγαίνει στον αέρα πριν συμβεί. Εν προκειμένω, το ενδιαφέρον είναι ότι η σύγχυση δεν περιορίζεται μεταξύ των τριών εξουσιών, αλλά επεκτείνεται και στην τέταρτη, τα ΜΜΕ.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι τα θεσμικά έχουν υπερβεί την κλασική διάκριση του Μοντεσκέ, διάκριση μεταξύ εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας που έχει κάνει χαρτοπετσέτα η κυβέρνηση. Στο ρεπερτόριο έχουν προστεθεί οι ρυθμιστικές Αρχές που είναι κι αυτές ανεξάρτητες. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά κάτι. Συνταγματική κατοχύρωση έχει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να το προσπεράσει. Η τελική κρίση ανήκει, βέβαια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά, σύμφωνα με την πολιτική ηθική της κυβέρνησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έσπευσε να την προεξοφλήσει.

Ρυθμιστική και μαζί ελεγκτική Αρχή είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι κυβερνώντες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να παραβιάσουν την ανεξαρτησία της με διακύβευμα τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Η παρέμβαση όμως απέτυχε. Γιατί; Διότι η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη. Αρα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στο Ευρωσύστημα. Και αυτό είναι απόλυτα κατοχυρωμένο έναντι των κυβερνήσεων.

Είναι λοιπόν το ευρωπαϊκό κεκτημένο – εκεί χρειάστηκε να φτάσουμε – που αποτελεί το όριο απέναντι στη διάθεση της κυβέρνησης να εξουσιάσει τη χώρα με όρους απόλυτης μονοκρατορίας. Κάτι που δεν λέει πολλά. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρμοδιότητα στα τραπεζικά. Σημαντικά είναι – χωρίς αμφιβολία – αλλά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της αυθαιρεσίας της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται κατά κύματα.

Συνεπώς, το επεισόδιο με την Τράπεζα Αττικής έχει, σε θέματα θεσμικών πρακτικών, περιορισμένη αξία. Ισα ίσα που θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτραχυνθούν οι διαθέσεις της κυβέρνησης, καθώς επιχειρεί να κυριαρχήσει απόλυτα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό σε περιβάλλον δημοκρατικού πολιτεύματος.