Σχέδιο-οδοστρωτήρα με στόχο να οδηγήσει στον πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους τελευταίους 15 μήνες.

Βασικοί άξονες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, που άρχισε να ξεδιπλώνεται από το καλοκαίρι του 2015, ήταν ο διαγωνισμός-παρωδία για την παραχώρηση των τεσσάρων νέων τηλεοπτικών αδειών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού την περασμένη άνοιξη.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν βρίσκονται μόνο οι επιχειρηματίες αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, που πλέον έρχονται αντιμέτωποι με την περαιτέρω δραματική διόγκωση της ανεργίας και την κατάργηση κάθε δικαιώματος στην περίθαλψη – επικούρηση – πρόνοια μέσω της διάλυσης ακόμα και των ιδιωτικών (ΝΠΙΔ) ασφαλιστικών ταμείων τους, που δεν έχουν επιβαρύνει ποτέ ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό!

Ο χώρος των ΜΜΕ δεν επελέγη τυχαία, καθώς πέραν του ελέγχου της ενημέρωσης και της δημιουργίας «ευκαιριών» για τους νέους καναλάρχες, το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση στην υπόλοιπη δοκιμαζόμενη κοινωνία είναι ότι τολμάει να τα βάλει με τον «σκληρό πυρήνα της διαπλοκής» (καναλάρχες) και τους «υπηρέτες» της (δημοσιογράφους). Παράλληλα, θεωρεί ότι έτσι ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και καθιστά ανίσχυρη την κριτική που δέχεται από τα Μedia.

Φοροκαταιγίδα και αποπροσανατολισμός

Αφού μεταξύ άλλων έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις, επέβαλε νέους φόρους, αύξησε τον ΦΠΑ, μείωσε τους μισθούς, έδωσε σε ιδιώτες το λιμάνι του Πειραιά και τα περιφερειακά αεροδρόμια και βάφτισε την τρόικα σε θεσμούς, ασχολείται τώρα με τα «πραγματικά» προβλήματα του ελληνικού λαού, δηλαδή τη «μάχη κατά της διαπλοκής». Οπου διαπλοκή για την κυβέρνηση ίσον καναλάρχες και δημοσιογράφοι!

Χωρίς να τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα, ως πρώτος στόχος επελέγη συμβολικά «το Mega των διαπλεκομένων καναλαρχών». Μάλιστα, ως πολιορκητικός κριός για το γκρέμισμα του καναλιού χρησιμοποιήθηκε κατά βάση ο δανεισμός του. Οπως είναι γνωστό, τα δάνεια του Mega κοκκίνησαν και μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί του, παρότι οι δόσεις των δανείων, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εξυπηρετούνταν κανονικά.

Ειδικότερα, μέσα στο κλίμα που διαμορφώθηκε και από τις live μεταδόσεις των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, οι διοικήσεις των τραπεζών οδηγήθηκαν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο: Στην κρίση του Mega, στο ότι οι εργαζόμενοι του καναλιού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αλλά και στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η περίφημη τραπεζική ενημερότητα έβγαλε νωρίς εκτός διαγωνισμού το Mega ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους νέους καναλάρχες.

Το οξύμωρο είναι ότι ανάμεσα στους νεόκοπους καναλάρχες βρίσκεται και επιχειρηματίας με παρελθόν στον χώρο των ΜΜΕ της Αριστεράς, ο οποίος προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια που πήρε εφηύρε το κόλπο της «ανέγκλητης παραχώρησης» στον ίδιο δύο εκτάσεων φίλων του που βρίσκονται στην Ιθάκη! Οι εκτάσεις αυτές στη συνέχεια προσημειώθηκαν από τραπεζικό ίδρυμα το οποίο θα χορηγήσει δάνειο για την εξασφάλιση της τηλεοπτικής άδειας!

Πογκρόμ και κατά των εργαζομένων

Στο μεταξύ, η επίθεση της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στους «διαπλεκόμενους καναλάρχες». Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κατά των εργαζομένων των ΜΜΕ, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να καταργεί πρόωρα –ως μνημονιακή δέσμευση –τον πόρο του αγγελιοσήμου που συντηρεί τα Ταμεία περίθαλψης και επικούρησης (ΕΔΟΕΑΠ και ΤΕΑΣ), χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του κράτους!

Με την κατάργηση του αγγελιοσήμου ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε οικονομική ασφυξία, ενώ καταργείται εν ψυχρώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση για 18.000 ασφαλισμένους του! Τους ασφαλισμένους αυτούς (μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ) η κυβέρνηση τούς πετάει κυριολεκτικά στον δρόμο, καθώς δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το πώς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις δομές περίθαλψης – υγείας, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, ούτε και πώς οι συνταξιούχοι του θα συνεχίσουν να έχουν επικούρηση.

Ετσι, ο κλάδος των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ καθίσταται η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «κοινωνικής ευθανασίας» μέσω του νέου Ασφαλιστικού, τη στιγμή δε που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την ανεργία (ξεπερνά το 45%). Μάλιστα, με το κλείσιμο των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν η ανεργία θα ενισχυθεί με τουλάχιστον άλλους 1.800 νυν εργαζομένους.

«Ληστεία

μετά φόνου»

Σημειώνεται ότι και από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (φορέας κύριας ασφάλισης) που δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ ούτε με ένα ευρώ από το Δημόσιο, το νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης θα υφαρπάξει αποθεματικά ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση των εργαζομένων των ΜΜΕ έχουμε, δηλαδή, κλασική περίπτωση «ληστείας μετά φόνου»! Η κυβέρνηση έχει ακριβώς τον ρόλο του ληστή, ο οποίος αφού εισβάλει πάνοπλος σε ξένο σπίτι (Ταμεία Τύπου), αρπάζοντας ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει σε αυτό (αποθεματικά περίπου 900 εκατ.), «σκοτώνει» τους ιδιοκτήτες του (ασφαλισμένοι των ΜΜΕ)!

Ο στόχος είναι ένας: Η πλήρης υποταγή της Ενημέρωσης στις κυβερνητικές επιδιώξεις με περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου των ΜΜΕ ώστε να υπάρξει χώρος για τα «νέα τζάκια» στην τηλεόραση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και με ημέτερους επιχειρηματίες.