Η κλεψύδρα για την αντίστροφη μέτρηση της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες άρχισε ήδη να αδειάζει. Σε 14 ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, καλείται να κρίνει τη συνταγματική βάση του επίμαχου νόμου.

Αγνωστο παραμένει αν μέσα σε μια διάσκεψη οι ανώτατοι δικαστές θα φτάσουν στην έκδοση της απόφασής τους ή αν θα απαιτηθεί και άλλη διάσκεψη, όπως συνήθως συμβαίνει σε υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος, με πολλά νομικά ζητήματα και πολιτικές διαστάσεις.

Οπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Ant1, Αlpha, Σκάι, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, που είχαν συζητηθεί στις 4 Ιουλίου 2016.

Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ, η διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει και άλλα δικαστικά μέτωπα. Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, όπως έγινε γνωστό, υπέβαλε χθες για λογαριασμό του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη μήνυση για ψευδή καταμήνυση εις βάρος του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος τον είχε μηνύσει προ ημερών.

Alpha – Σκάι διαψεύδουν τη συνεργασία τους

Στο μεταξύ, για τηλεπαντρολογήματα μιλούσαν κάποιοι, αλλά η διάψευση (προς το παρόν…) ήρθε dolby stereo: κύκλοι λοιπόν ήθελαν να έχει δημιουργηθεί κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Δημήτρη Κοντομηνά και Γιάννη Αλαφούζου για συνεργασία Alpha – Σκάι.

Μάλιστα, εμφάνιζαν τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει πριν από τη διαβόητη διαγωνιστική διαδικασία και έκαναν λόγο για επανεκκίνησή τους μετά το, όπως υποστηριζόταν, ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κοντομηνά και του έτερου αδειούχου πλέον Γιάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Σαν ομοβροντία «έσκασαν» οι διαψεύσεις εκατέρωθεν. Με ελάχιστη χρονική διαφορά, πρώτα ο Alpha και στη συνέχεια ο Σκάι διέψευσαν «όλες τις φήμες περί συνεργασίας, εντός της Ελλάδας, με άλλους μιντιακούς ομίλους ή επιχειρηματίες επενδυτές» ξεκαθάριζε ο Alpha, με τον Σκάι όχι μόνο να διασκεδάζει τις φήμες και τα δημοσιεύματα «για επικείμενες συνεργασίες» αλλά και να επισημαίνει ότι «ως οριστικός υπερθεματιστής για τα επόμενα 10 χρόνια πορεύεται αυτοτελώς». Σαν να αντέγραφε ο ένας τον άλλον.

Πάντως ο λαός λέει ότι «το καλύτερο ξεκάρφωμα είναι το κάρφωμα».

Γιατί το ‘χουν ρίξει στις προσευχές στα ενδότερα της ΕΡΤ

Μπαίνω όμως και στα χωράφια τής (δημόσιας λεγόμενης) τηλεόρασης για να σας πω ότι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής το ‘χουν ρίξει στις προσευχές. Για να σπάσει, λένε οι παροικούντες το μαγαζί, το απόστημα. Και ποιο είναι αυτό; ρώτησα. «Οσοι καθαγιάστηκαν στην επανασύσταση της ΕΡΤ» είπαν με μια φωνή οι παροικούντες, οι οποίοι ομολογώ ήταν παραστατικοί.

«Κοίτα, οι ειδήσεις έχουν 110 δημοσιογράφους για όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Ε, στην ΕΡΤ υπάρχουν 128 αρχισυντάκτες. Εως και οι καφετζήδες έγιναν αρχισυντάκτες» επέμειναν. Σωπάτε, τους είπα, είστε υπερβολικοί. Αυτό πρέπει να τους τσίγκλησε. «Μέχρι και σουπερατζού δελτίου (πληκτρολογεί τίτλους θεμάτων, ιδιότητες φιλοξενουμένων και εμφανίζονται στη βάση της οθόνης) χειροτόνησαν αρχισυντάκτρια στο ραδιόφωνο…».

Το Μαξίμου ανέκαθεν είχε την εικόνα της ερτικής ενδοχώρας, όμως επέλεξε να μην παρέμβει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, υπογράμμισαν με νόημα οι πηγές μου.

Μετά το πατατράκ της ΕΡΤ Open –συνέχισαν την ερτική αφήγηση –οι δύο πλευρές, EΡΤ Open και ΝΕΡΙΤ, δηλαδή βλαχοδήμαρχοι με ματαιωμένα όνειρα, συντηρούσαν τη φαγωμάρα. Αλλά η έλευση του Βασίλη Ταλαμάγκα στο Ραδιομέγαρο έπαιξε τον ρόλο της. Η κατάσταση έχει λειανθεί κατά πολύ. Εχει δρόμο πολύ ακόμα διότι η ατζέντα εκκρεμοτήτων είναι μάλλον πολυσέλιδη.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι ειδήσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τηλεθεατής που επιλέγει να δει το δελτίο της ΕΡΤ θέλει να παρακολουθήσει κάτι αξιοπρεπές» μου έλεγαν κύκλοι του Ραδιομεγάρου και επεσήμαιναν ότι «το κεντρικό δελτίο έχει κατά μέσο όρο 25 θέματα. Είναι ένα οπτικοποιημένο πρακτορείο ειδήσεων. Με όρους γεμολογίας, στο Ραδιομέγαρο έχουν ένα διαμάντι αλλά το σμιλεύουν με καλέμι και σφυρί».