Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο η Κριστιάν Αμανπούρ του CNN να σπεύδει στην Αθήνα για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με πρωταγωνιστή της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Εξ αυτού συνάγω ότι η ξενάγησή της στο Προεδρικό Μέγαρο και η εξομολόγηση του Προκόπη Παυλόπουλου σε παγκόσμια μετάδοση συνδέεται με την εκτίμηση του διεθνούς δικτύου για επικείμενες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Εναλλακτικά οι διεθνείς σχέσεις του Προκόπη έχουν αναβαθμιστεί σε αποστομωτικό βαθμό.

Δεν αποκλείω, πάντως, η προεδρική παρέμβαση να συνδέεται με εξελίξεις εάν κρίνω και από την προειδοποίηση ότι «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς κοινές αρχές και αξίες, δεν υπάρχει».

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που συνδυάστηκε με μηνύματα για μια ελαστικότερη δημοσιονομική πολιτική στη χώρα μας, επειδή «η συνοχή του κοινωνικού ιστού βρίσκεται στα όριά της», αλλά και με την επίπληξη των εταίρων για αθέτηση δεσμεύσεων στο ζήτημα του χρέους. «Κι εμείς έχουμε αναμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μην ξεχνάτε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι μια δέσμευση του 2012. Δυστυχώς δεν την έχουν ξεκινήσει κι εκείνοι. Οταν λοιπόν μάς κοιτάνε στα μάτια, τούς κοιτάμε κι εμείς στα μάτια και λέμε: Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός», ήταν η προεδρική παρατήρηση.

Δεν σκέφτομαι αυτό που σκέφτηκαν ορισμένα πονηρά μυαλά, καθώς με καθησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις του ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμένει χώρα της ευρωζώνης.