Δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες –από του βήματος μάλιστα της ΔΕΘ –του Αλέξη Τσίπρα που έκαψε η τρόικα χωρίς πολλές κουβέντες, αλλά όπως μαθαίνω χθες οι θεσμοί –και ιδίως το ΔΝΤ –έθεσαν και ζήτημα… Φίλη.

Ενώ ο –καλός φίλος της στήλης –υπουργός της Παιδείας μπήκε στη συζήτηση για να διαπραγματευτεί προσλήψεις 20.000 εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία, εκείνοι του είπαν ότι αυτό είναι δημοσιονομικό ζήτημα, άρα άσ’ το για αργότερα. Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζήτησαν να πάρει πίσω τον πρόσφατο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία, που δεν επιτρέπει τις μη αιτιολογημένες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, απαγορεύει τις συστεγάσεις με φροντιστήρια κ.ά. Οπως είπαν, τέτοια ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για θέσπιση παρόμοιων περιοριστικών πρακτικών στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Ο Νίκος Φίλης διοχέτευσε άμεσα την πληροφορία ότι το περιεχόμενο των νομοθετικών του παρεμβάσεων είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς προτού κατατεθεί στη Βουλή και έλεγε ότι δεν πρόκειται να ξηλώσει ψηφισμένο νόμο, πόσω μάλλον όταν το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Αργότερα μάλιστα και καθώς όλοι μιλούσαν για ήττα του, διέψευσε και επίσημα ότι δέχθηκε πιέσεις και απέδωσε την πληροφορία στους «γνωστούς υπόπτους», τους ιδιοκτήτες των σχολείων. Ωστόσο εγώ είμαι επιφυλακτικός, μέχρι να δω πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Γιατί μπορεί να μην αποσυρθεί ένας νόμος, αλλά επίσης μπορεί να έρθει ένας άλλος, που να τροποποιεί τον προηγούμενο. Δεν θα το ‘χουμε δει άλλωστε πρώτη φορά(Αριστερά)…

Ο Μουζάλας και οι συστάσεις

του (συνάδελφου γιατρού) Νικήτα

To 90% των προσφυγόπουλων έχει εμβολιαστεί, είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η αναφορά του Γιάννη Μουζάλα προέκυψε μετά την παρέμβαση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη. Ο γαλάζιος Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής κάνοντας προφανώς χρήση των γνώσεων και της εμπειρίας του από τον πρότερο επαγγελματικό του βίο –την ιατρική –τού συνέστησε «τα παιδιά από τη Συρία να εμβολιάζονται και να παίρνουν και βιβλιάριο υγείας».

Ο Μουζάλας σχολίασε επίσης ότι και πολλά Ελληνόπουλα δεν έχουν βιβλιάριο υγείας. Δεν κατάλαβα ακριβώς βέβαια γιατί το ανέφερε αυτό στον Κακλαμάνη. Μπορεί να εισηγηθεί στην κυβέρνησή του να δώσει μια λύση και σε αυτό.

Ενταση για τη Χίο

Οι τόνοι ανέβηκαν βέβαια λίγο αργότερα, στην επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μηταράκη με θέμα αν θα γίνουν τρία hotspot στη Χίο, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται επεισόδια. Αποδεικνύεται, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, ότι «δεν υπάρχει σχέδιο και δεν υπάρχει φύλαξη των hotspot, σήμερα έχει φύγει ο αστυνομικός σταθμός».

Η απάντηση του Μουζάλα ήταν προσωπική κατά του βουλευτή και πρώην υφυπουργού. «Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μηταράκης απευθύνεται στη Βουλή είναι κόσμιος, αλλά δεν είναι κόσμιος ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στον λαό της Χίου. Τον καλείτε πρακτικά σε εξέγερση. Καλύπτετε πρακτικά τις εξεγέρσεις» είπε. Επιπλέον κατηγόρησε τον Μηταράκη ότι δεν θέλει επίλυση του προβλήματος και διερωτήθηκε αν ο βουλευτής ακολουθεί τη θέση της ΝΔ και του ΕΛΚ. Επί της ουσίας του ερωτήματος, πάντως, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρότεινε τη λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι εξασφαλίζοντας 3,7 εκατ. ευρώ, για να κλείσουν άλλοι υφιστάμενοι χώροι.

Για «προσβλητικό ισχυρισμό» στα όσα είπε για τη σχέση του με τα επεισόδια έκανε λόγο, φανερά εκνευρισμένος, ο Μηταράκης. Δεν φάνηκε ωστόσο να αλλάζει την άποψη του αναπληρωτή υπουργού.

Αποκαλυπτική η «Χουριέτ»

Στο μεταξύ, στα 200 με 250 δολάρια (175 με 220 ευρώ) το άτομο έπεσε, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», το κόστος του περάσματος από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης πελατών(!) οι τούρκοι διακινητές έριξαν τις τιμές, που κυμάνθηκαν από 1.500 ευρώ το άτομο πέρυσι το φθινόπωρο, έως και 500 ευρώ αμέσως μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Και αυτό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι η αιτία της μικρής αύξησης των αφίξεων τους τελευταίους μήνες, αφού το χαμηλό κόστος προσελκύει κυρίως αφρικανούς και πακιστανούς μετανάστες, ενώ η φήμη του εγκλεισμού στα νησιά απωθεί σύρους και άλλους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι τούρκοι διακινητές λένε στους υποψήφιους πελάτες τους ότι οι ελληνικές Αρχές θα υποχρεωθούν να τους αφήσουν να περάσουν στην ηπειρωτική χώρα, οπότε εύκολα θα φύγουν μετά για την Ευρώπη, ενώ υπολογίζουν ότι ο συνωστισμός πολλών χιλιάδων μεταναστών στα νησιά θα υποχρεώσει τις ελληνικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση να σπάσουν τη συμφωνία με την Τουρκία.

Οπότε θα ακολουθήσει η μετακίνηση σύρων και άλλων προσφύγων, που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί.