Η Τράπεζα της Ελλάδος έκοψε Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη…

Κόκκινη κάρτα έβγαλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος στο δίδυμο των καθηγητών Μάκη Σαπουντζόγλου και Τάκη Ρουμελιώτη, που είχε προταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank με εισήγηση του ΤΣΜΕΔΕ για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αντίστοιχα, της τράπεζας.

H αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές χθες το βράδυ, έκρινε ότι οι δύο δεν ήταν «fit and proper», σύμφωνα με την ορολογία της Φρανκφούρτης, δηλαδή κατάλληλοι για τις ηγετικές θέσεις του πιστωτικού ιδρύματος.

Στους τραπεζικούς διαδρόμους κυκλοφορεί ότι για τον καθηγητή Σαπουντζόγλου αρνητικά μέτρησε η συμμετοχή του στο ΔΣ της Proton Bank όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη. Για τον Ρουμελιώτη καθοριστική ήταν η έλλειψη εμπειρίας σε πιστωτικό οργανισμό (οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να προταθεί τελικώς ο πρώην εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, εφόσον το δεχθεί και ο ίδιος φυσικά).

Εκτός από τους δύο, η Διεύθυνση έκοψε από υποψήφιο αντιπρόεδρο τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Κωνσταντίνο Μακέδο (σ.σ. τον βασικό εισηγητή του ανωτέρω διδύμου) καθώς και από μέλος του ΔΣ την πρώην πρόεδρο Αννα Πουσκούρη – Reiche.

… και πάγωσε όλες τις δανειοδοτήσεις

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτός από την απόρριψη των παραπάνω υποψηφιοτήτων, αποφάσισε και το πάγωμα των νέων δανειοδοτήσεων από την Attica Bank. Να θυμίσω ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η κάλυψη της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 70 εκατ. ευρώ.