Μάχη για τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών

Δεν κατάφερε να βρεθεί λύση χθες στο αίτημα της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι νέοι υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών και να παρουσιαστούν τα πόθεν έσχες τους παρουσία του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου. Γι’ αυτό λοιπόν, έπειτα από μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επιλέχθηκε η συμβιβαστική πρόταση του Σπύρου Λυκούδη από Το Ποτάμι: να εξετασθεί εκ νέου το αίτημα από την Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε χθες η στάση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι για τον έλεγχο του πόθεν έσχες υπάρχουν άλλα όργανα στη Βουλή ή ότι μπορεί να κατατεθεί ερώτηση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ίδιο αίτημα έχει κατατεθεί εδώ και πολλές ημέρες και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια απόφαση.

«Τσατανιάδα»

και συνδικαλισμός

Η φράση όμως της Χριστοδουλοπούλου, η οποία προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ήταν η εξής: «Δεν θα ασχολείται η Επιτροπή με τον αφρό της επικαιρότητας. Μην την φορτώνουμε και μην την απαξιώνουμε… Ως πρόεδρος της Επιτροπής έχω υποχρέωση να περιφρουρήσω το κύρος της. Θέλετε πριν τελειώσει η “τσατανιάδα” να ξαναθέσετε την Επιτροπή όμηρο στην επικαιρότητα». Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν θα ανεχθεί «άλλο συνδικαλισμό».

Για «διολίσθηση στον αυταρχισμό» την κατηγόρησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατέρριψε τα επιχειρήματα της Χριστοδουλοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει την υποχρέωση ελέγχου των οικονομικών μέσων των καναλαρχών, που είναι ευρύτερο θέμα από το πόθεν έσχες.

«Εφόσον η κυβέρνηση θέλει τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, να αποδείξει ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν είναι μόνο τίμια αλλά και φαίνεται τίμια» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Παίρνουν σειρά

για την Εξεταστική

Σας έγραψα χθες ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ έλαβε νέα προθεσμία για να καταθέσει το πόρισμά της στις 19 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμά της για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες, έχει ως εξής: την επόμενη Τρίτη θα καταθέσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παρότι ο επιχειρηματίας με επιστολή του ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν είναι μέλος του ΔΣ του Star. Θα ακολουθήσει την επόμενη Πέμπτη ο ιδιοκτήτης του Αnt1 Θοδωρής Κυριακού.

Τα μέλη της Εξεταστικής συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν να καταθέσουν ο διευθυντής Επιθεώρησης και ο διευθυντής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στις 4 Οκτωβρίου θα ζητηθεί να κληθεί ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και δύο ημέρες αργότερα ο νυν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι με νέα επιστολή του στην Εξεταστική ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης δήλωσε αδυναμία να καταθέσει χθες –όπως του είχε ζητηθεί αρχικά –και πρότεινε να οριστεί άλλη ημερομηνία εντός 15 ημερών. Το αίτημά του έγινε δεκτό.

Αλέξη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα

Στη χθεσινή ακρόαση του Γιώργου Κουρή πάντως ειπώθηκαν πολλά και διάφορα. Κατ’ αρχάς ο εκδότης αναφέρθηκε στις καλλιέργειές του σε Κεφαλονιά και Μαραθώνα, λέγοντας ότι καλλιεργεί 100 τροπικά φυτά με «απόλυτη επιτυχία» (passion fruits, παπάγια, μάνγκο και περγαμόντο). Μάλιστα μοίρασε σχετικό φυλλάδιο στους βουλευτές με τα προϊόντα του, τονίζοντας ότι το περγαμόντο της Κεφαλονιάς μπορεί να αποτελέσει πηγή πλουτισμού για τη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι πάντα ήθελε να γίνει αγρότης, αλλά δεν τον άφησε το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και έτσι έγινε… δημοσιογράφος.

Σε ό,τι αφορά τον Alter είπε ότι από το 2000, έτος κατά το οποίο πούλησε το κανάλι, δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτό. Επέρριψε μάλιστα όλες τις ευθύνες στους πρώην μετόχους του καναλιού Κώστα Γιαννίκο, Θανάση Αθανασούλη και Γιώργο Βαλσαμίδη, χαρακτηρίζοντάς τους «απατεώνες». Λίγο αργότερα βέβαια παραδέχθηκε ότι το 2011 έβαλε 10 εκατ. ευρώ για να το σώσει. Κι αυτή δεν ήταν η μόνη αντίφαση.

Σε μία ακρόαση που ο εκδότης δήλωνε άλλοτε ότι «είμαι ηλίθιος/είμαι βλάκας» και άλλοτε ότι «εγώ είμαι πιο έξυπνος από εσάς», το πιο ενδιαφέρον είναι όσα είπε για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα στην ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, «τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα σας κοροϊδέψει και ο αυτός ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας;», ο Κουρής απάντησε: «Αν με κοροϊδέψει ο Αλέξης, θα του πιω το αίμα».

Λοβέρδος μαινόμενος για θαλασσοδάνεια

Στο μεταξύ, μετά την αντιπαράθεση που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, προχώρησε σε μια σκληρή ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τους κυβερνητικούς τακτικισμούς.

«Η εμπειρία των εργασιών της Εξεταστικής δείχνει πως όσοι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν σήμερα “εκκρεμότητες” με τις τράπεζες στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγορώντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι επανειλημμένως χρησιμοποιούν παραδείγματα που είναι άσχετα με το αντικείμενο διερεύνησης της Εξεταστικής και έχουν επιδοθεί σε «πασαρέλα κλήσεων διασημοτήτων» προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

«Κάνοντας εικονική αναπαράσταση, επιχειρείται να ικανοποιηθεί η θεωρία των “θαλασσοδανείων” του παρελθόντος, που ως εκ θαύματος σταμάτησε όταν ανέλαβαν οι ίδιοι τη διακυβέρνηση της χώρας!!!» τονίζει ο Λοβέρδος και διερωτάται για ποιο λόγο δεν έχει έρθει ακόμη στην Εξεταστική το πόρισμα του ελέγχου που διενέργησαν η ΤτΕ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση συγκεκριμένης τράπεζας που εμπλέκεται πληθωρικά στο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων μηνών.

«Με τη λογική που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ή όχι εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενημέρωσης και έλαβε “θαλασσοδάνειο” τον Απρίλιο του 2016;» ρωτά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν περιμένει ότι θα υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση ούτε ότι θα προχωρήσει σε διερεύνηση των καταγγελιών, γιατί «είναι ένα κόμμα που στηρίχθηκε στα ψέματα για να ανέλθει στην εξουσία και με τα ψέματα πορεύεται».