Σε θρίλερ φαίνεται πως εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή του νέου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ύστερα από την πειθαρχική ποινή που επέβαλε ο Αρειος Πάγος στον νυν προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ισίδωρο Ντογιάκο, μπλοκάροντας την υποψηφιότητά του στις αυριανές εκλογές.

Η «υπόθεση Ντογιάκου» δεν αφορά μόνο τον εισαγγελικό λειτουργό, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες που συνδέονται, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την ανεξαρτησία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου κάνει λόγο για «συνεχείς παρεμβάσεις» και «απροκάλυπτες κυβερνητικές πιέσεις και μεθοδεύσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης».

«Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση προστίθεται πλέον και η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισιδώρου Ντογιάκου, με την οποία ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Εισαγγελίας Εφετών, τίθεται εκτός μάχης, μετά από έφεση που άσκησε ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι ολοφάνερη. Δεν κρύβεται. Ενα πρωτοφανές “μαγείρεμα” που αποκαλύπτει τη νοσηρή αντίληψη που έχει η Κυβέρνηση για την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο Κουμουτσάκος θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του θεσμικού ζητήματος που ανακύπτει.

Για «υπόγειες, σκοτεινές διαδρομές μεταξύ της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης» που «αποκαλύπτουν προσωπική και κομματική ιδιοτέλεια» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την απόφαση για τον Ντογιάκο. Και δίνοντας στίγμα θεσμικό, καταλήγει ότι «η απαξίωση της Δικαιοσύνης βλάπτει τη Δημοκρατία και αποδεικνύει τον καθεστωτισμό μιας Κυβέρνησης πανικόβλητης, σε ηθική και πολιτική κατάρρευση».