Για πολλές δεκαετίες η ΚΝΕ σημειολογούσε ως σταθερούς σταθμούς της ετήσιας δράσης της το Φεστιβάλ της, τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τις φοιτητικές εκλογές. Και οι τρεις στιγμές αποτελούσαν και αποτελούν, εξάλλου, εκτός του σταθερού πολιτικού μηνύματος που το ΚΚΕ θέλει να εκπέμψει, και προνομιακά πεδία για στρατολόγηση νέων μελών, διακίνηση των θέσεών του και οικονομική ενίσχυση απ’ τα κάτω.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή όμως έχει μια ειδική πάντα βαρύτητα. Και αντανακλά το κάθε φορά πλαίσιο και τον τόνο που ΚΚΕ και ΚΝΕ θέλουν να δώσουν στην συγκυρία της πολιτικής μάχης. Για την ακρίβεια το Φεστιβάλ αποτελεί ένα «ταξίδι» κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που κορυφώνεται με το τριήμερο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. Εδώ κινητοποιείται στο έπακρο όλος ο μηχανισμός του Κόμματος Αττικής. Τις επόμενες ημέρες, από τις 22 έως τις 24 Σεπτέμβρη για την ακρίβεια, ολοκληρώνεται το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Στην προμετωπίδα των αφισών, banner, κομματικού υλικού η φράση του τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «Αγώνας – Γνώση – Τόλμη – Αντοχή “Να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία”».

Προχωρώντας όμως στην περαιτέρω πολιτική χαρτογράφηση του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή έχει σημασία πως αυτό γίνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ιλιον. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως χωράει πολλαπλάσιο κόσμο από την Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων όπου γινόταν για χρόνια. Εχει σημασία να πούμε πως η ΚΝΕ προσφάτως πήρε μια σειρά πρωτοβουλιών για να αναδείξει το Πάρκο. Προέβαλε μάλιστα με κείμενο ότι για μία έκταση 1.500 στρεμμάτων οι εργαζόμενοι είναι μόλις πέντε και μάλιστα απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ διακινήθηκαν στον δημόσιο λόγο και οι φωτογραφίες όπου μέλη της Οργάνωσης καθάρισαν το Πάρκο με οργανωμένο τρόπο. «Η αλήθεια είναι πάντως ότι και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αναγνωρίζουν στην ΚΝΕ το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ το Πάρκο αποκτάει ξανά ζωή, φανερώνονται οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να αξιοποιηθεί το Πάρκο, να ανεβαίνει η επισκεψιμότητα σ’ αυτό, να αναβαθμιστεί με σύγχρονες υποδομές –και να μπορεί να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες κόσμου όλο το χρόνο…», αναφέρει η Οργάνωση ενισχύοντας μια λογική «παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου» αλλά χωρίς να το ανακατεύει με τη λογική της ανάθεσης.

Πολιτικά χαρακτηριστικά. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι ένα μοναδικό πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός που από την αρχή του, το 1975, μέχρι και σήμερα αγκαλιάζεται από χιλιάδες νέους. Το επιχείρημα της μαζικής συμμετοχής της νεολαίας σε αυτό –πως έχει φτηνό εισιτήριο και μπορεί κάποιος να δει διάσημους καλλιτέχνες ζωντανά –δεν είναι τόσο ορθό. Κι αυτό αφού συχνά οι ίδιοι καλλιτέχνες πάνε και σε άλλα φεστιβάλ αριστερών οργανώσεων με επίσης φτηνό εισιτήριο αλλά με πολύ λιγότερο κόσμο.

Είναι σαφές πως, μιλώντας για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μιλάμε για μόνιμο πια θεσμό με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Οχι τυχαία, ο ίδιος ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει ομιλία σε αυτό (φέτος στις 24 Σεπτεμβρίου). Οχι τυχαία, παράλληλα με τις συναυλίες, γίνονται και συζητήσεις. Φέτος μάλιστα το Φεστιβάλ εντάσσεται στις πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μπροστά στα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ που συμπληρώνονται το 2018. Στα φετινά 70 χρόνια μάλιστα απ’ την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος θα συνοδευτεί από έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό που έχει αντέξει επτά δεκαετίες μετά και πλέον διατηρείται και συντηρείται στο Αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται για το υλικό του οπερατέρ του ΔΣΕ, Απόστολου Μουσούρη, μέρος του οποίου εκδόθηκε μάλιστα από τη Σύγχρονη Εποχή. Πέρα από το φωτογραφικό υλικό στην έκθεση του Φεστιβάλ θα προβληθούν σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, υλικό μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ αλλά και στρατιωτικά και επιχειρησιακά εγχειρίδια που τυπώνονταν και κυκλοφορούσαν στα βουνά.

Παράλληλα η ΚΝΕ έχει πάρει και μία πρωτότυπη πρωτοβουλία αφού έχει προχωρήσει στην παραγωγή CD με ανέκδοτα τραγούδια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τραγούδια που διασώθηκαν είτε από στόμα σε στόμα, είτε μέρη τους έχουν διασωθεί σε παρτιτούρες στο Αρχείο του ΚΚΕ και θα παρουσιαστούν την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Η παραγωγή έγινε σε studio της ΚΝΕ που φιλοξενείται στο Στέκι Πολιτισμού της Οργάνωσης.

Η «κόκκινη πολιτεία». Οχι ασύνδετα με τη στρατηγική στο πεδίο της Ιστορίας του ΚΚΕ, η ΚΝΕ δίνει κι αυτή τη μάχη υπεράσπισης των ηττημένων του Εμφυλίου. Η ίδια η μετατροπή του Πάρκου σε «κόκκινη πολιτεία» για όλες τις μέρες αποτελεί μια καλή ευκαιρία κινητοποίησης της ΚΝΕ και του Κόμματος, ώσμωσης με διεθνείς αντιπροσωπείες κομμάτων (φέτος θα είναι παρούσες 30) αλλά και συμμετοχής πολλών εκλεκτών καλλιτεχνών, απ’ τον λαϊκό Γιώργο Μαργαρίτη μέχρι τον Γιώργο Μεράντζα. Αν έχει κάποια σημασία η σημειολογία και της παρουσίας καλλιτεχνών φέτος θα δούμε εδώ και τον πρώην συριζαίο καλλιτέχνη Στάθη Δρογώση. Επίσης οι θεατές θα δουν και την τελευταία θερινή συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου, μιας τραγουδίστριας που ποτέ δεν έκρυψε πως είναι προσκείμενη στο ΚΚΕ.