Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας μέσω της αναβάθμισης και μετατροπής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έβαλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Ταμείο – τράπεζα με μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων όσον αφορά την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Την εξέλιξη αυτή μάλιστα επιβεβαίωσε και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λέγοντας ότι οι δανειστές δεν θέλουν ακόμα μία τράπεζα στην Ελλάδα.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει τη σταδιακή μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα μπορεί να χορηγεί πιστώσεις και εγγυήσεις, αλλά και να διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ως πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα έχει τον συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των διαρθρωτικών ταμείων, ενώ χρηματοοικονομικές ροές για το Ταμείο, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να είναι κεφάλαια από ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και ιδρύματα όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της ΕΤΕπ, το EBRD κ.λπ.

Νέο Ταμείο. Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία νέου Ταμείου που θα προέλθει από την απορρόφηση του ΕΤΕΑΝ και των υποταμείων (Ταμείο Προγραμμάτων Εγγυοδοσίας, Ενάλιο, Επιχειρηματικότητας, Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Διακρατικών Εργων και Συμμετοχών) αλλά και του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Νέας Οικονομίας). Στη νέα του μορφή θα περιλαμβάνει τρία υποταμεία:

– Ταμείο Μικροπιστώσεων. Θα παρέχει καλύψεις και πόρους για τη διάθεση από τις τράπεζες μικρών δανείων (10.000 ίσως και 25.000 ευρώ).

– Ταμείο Αναδιάρθρωσης Δανείων. Ο ρόλος του προβλέπεται και στον Αναπτυξιακό Νόμο και σκοπός είναι η συμμετοχή του σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων μικρομεσαίων βιώσιμων επιχειρήσεων.

– Ταμείο Συμμετοχών (equity fund). Θα συμμετέχει σε μετοχικά κεφάλαια εταιρειών με σκοπό την παροχή χρηματοδότησης.

Οι διαφωνίες. Ωστόσο οι θεσμοί, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, διαφωνούν στην αναβάθμιση του Ταμείου με τον τρόπο που το έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι η λειτουργία του θα είναι «ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα», ενώ επισήμαναν προς την ελληνική πλευρά ότι η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση απαιτεί και την έγκριση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Παρά ταύτα, δεν είναι αρνητικοί όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΤΕΑΝ με περισσότερα προγράμματα παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και την απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας.

Οι αλλαγές. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί για τις επικείμενες αλλαγές στο ΕΤΕΑΝ και τα ευρήματά της έχουν τεθεί υπόψη των θεσμών, προβλέπεται να γίνουν: σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται, στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων και διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις τράπεζες. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παγωμένο παραμένει ουσιαστικά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG ), που είχε δημιουργηθεί με τη συνδρομή της ΚfW, της ΕΤΕπ, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, του Caisse des Depots και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών από το 2014.