Αν ο Αλέξης Κούγιας είχε βάλει στόχο ζωής να γίνει γνωστός ως ο πρόεδρος που έχει πρωτοτυπήσει παγκοσμίως στην απομάκρυνση ποδοσφαιριστή, τότε το κατάφερε! Ξεπέρασε σε (αθλίως εφαρμοσμένη) πρωτοτυπία ακόμα και τον άλλοτε ιδιοκτήτη της Περούτζια Λουτσιάνο Γκαούτσι, ο οποίος το 2002 είχε θέσει εκτός ομάδας τον νοτιοκορεάτη επιθετικό Γιονγκ Χβαν Αν. Ποιο ήταν τοατόπημα του ασιάτη φορ; Στο Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του έτους (Ιαπωνία – Κορέα) ο συμπαθέστατος Αν είχε σκοράρει για τη Νότια Κορέα αποκλείοντας τη Σκουάντρα Ατζούρα από τη διοργάνωση στις 16 του θεσμού, σε ένα ματς που ομολογουμένως οι Ιταλοί είχαν αδικηθεί κατάφωρα από τη διαιτησία.

Μερικές ώρες μετά ο εκκεντρικός Γκαούτσι διέκοψε τη συνεργασία της Περούτζια μαζί του, δηλώνοντας ότι «δεν αντέχω να πληρώνω έναν παίκτη ο οποίος προκάλεσε τέτοιο πλήγμα στο ιταλικό ποδόσφαιρο».

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Ο Κούγιας τον ξεπέρασε! Προχώρησε στην απομάκρυνση του τερματοφύλακα Ματίας Ντεγκρά αφού πρώτα τον έπιασε από τον λαιμό και τον χαστούκισε (όπως εκτός από τον 33χρονο Αργεντινό, αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν)! Παρά τις διαβεβαιώσεις των παρευρισκομένων, ο πολυπράγμων στα ποδοσφαιρικά στέκια νομικός αρνείται τις κατηγορίες παρότι κατά το παρελθόν έχει εμπλακεί σε παρόμοιες καταστάσεις.

Μία από αυτές κατεγράφη τη σεζόν 2007-08 όταν ως ιδιοκτήτης του ΠΑΣ Γιάννινα είδε τον τερματοφύλακα Σιντιμπέ να δέχεται δύο γκολ σε ματς με την Καστοριά, τα οποία στο μυαλό του προξένησαν υποψίες. Αργότερα φέρεται να δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 της Θεσσαλονίκης πως «όταν τελείωσε ο αγώνας πήγα με ένα σίδερο και του άνοιξα το κεφάλι. Ουδέποτε τόλμησε να με μηνύσει, ενώ ο Χατζάρας (σ.σ. ο τότε προπονητής της ομάδας), που παράκουσε την εντολή μου να μην τον χρησιμοποιήσει, παραιτήθηκε. Κάποιοι παίκτες των Ιωαννίνων ήταν όλη μέρα μπροστά σε ένα κομπιούτερ και έπαιζαν στοίχημα».

Τα γκάζια (κατ’ άλλους συμπεριφορά που έχει τη μορφή bullying) των ιδιοκτητών κατά των παικτών μιας ομάδας τείνουν να εξελιχθούν σε συνήθη κατάσταση για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έχει απειλήσει (δις) ποδοσφαιριστές ή προπονητή της ομάδας με διωγμό λόγω αποτελεσμάτων που δεν του άρεσαν ή στόχων που απειλούνταν και κατ’ επέκταση έθεταν σε κίνδυνο τις σημαντικές οικονομικές απολαβές τις οποίες προσδοκούσε. Για παράδειγμα: «Ή γυρίζετε την κατάσταση ή μη γυρίσετε πίσω. Να γυρίσει ο καθένας με τα πόδια στο σπίτι του αν αποτύχετε. Αυτός δεν είναι ο δικός μου Ολυμπιακός. Ο κόσμος σχεδόν γέμισε το γήπεδο. Και λίγα σας καταλόγισε. Δεν ήταν εικόνα αυτή που είχατε σήμερα. Αν δεν προκριθείτε θα φύγετε όλοι και θα φέρω άλλους παίκτες, για να κάνουμε τον Ολυμπιακό όπως τον θέλουμε». Λόγια του προέδρου των Ερυθρολεύκων εντός των αποδυτηρίων της ομάδας μετά το ισόπαλο 0-0 με τη Χαποέλ Μπερ Σεβά. Στη ρεβάνς του Ισραήλ, οι πρωταθλητές Ελλάδας αποκλείστηκαν από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων αγωνίστηκαν σε εκείνο το ματς παραμένουν στο ρόστερ της ομάδας του Λιμανιού.

ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ. Πιο δραστικές ήταν οι αποφάσεις του το 2010, όταν ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ (δηλαδή, ένα βήμα πριν από την είσοδό τους στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης). Αρχικά έστειλε μήνυμα να μην επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής ο τότε προπονητής της ομάδας Γερμανός Εβαλντ Λίνεν επειδή δεν χρησιμοποίησε τον νεοαποκτηθέντα Ριέρα και ο βραζιλιάνος φορ Ντιόγκο επειδή αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Αμφότεροι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο, την επομένη όμως τέθηκαν εκτός Ολυμπιακού.

Βέβαια ο Μαρινάκης είχε καλό δάσκαλο σε αυτά τα mind games, τα οποία άλλοτε αποδίδουν και άλλοτε όχι. Ο άνθρωπος που του παρέδωσε τα ηνία της Ερυθρόλευκης ΠΑΕ, ο Σωκράτης Κόκκαλης, είχε δείξει τον δρόμο το καλοκαίρι του 1998. Τότε ο Ολυμπιακός κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ανόρθωση με έπαθλο των διπλών αναμετρήσεων τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2-1 του πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ άφηνε ανοιχτή τη ρεβάνς. Την προπαραμονή του αγώνα ο Κόκκαλης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ρέντη προειδοποιώντας τους ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο: «Αν δεν προκριθείτε θα γυρίσετε κολυμπώντας». Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν 3-1, μπήκαν στους ομίλους και έκαναν τη σπουδαία πορεία μέχρι τις 8 της διοργάνωσης.