Τεχνικός ή αθλητικός διευθυντής: ο άνθρωπος που έχει στις αρμοδιότητές του προσλήψεις ή απολύσεις μελών του προπονητικού τιμ και φυσικά τις μεταγραφές. Μία σημαντική και υπεύθυνη θέση σε μια ΠΑΕ, καθώς οι λάθος επιλογές πολλές φορές αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος όχι μόνο βαθμολογικό, αλλά και οικονομικό.

Ποιους ανθρώπους επιλέγουν για αυτή τη θέση οι μεγάλες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας; Κυρίως ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα της ομάδας και έχουν κριθεί ικανοί να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο. Ιλια Ιβιτς, Ζήσης Βρύζας, Νίκος Λυμπερόπουλος, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Νίκος Νταμπίζας, Λεωνίδας Βόκολος είναι μερικά από τα ονόματα που δούλεψαν ή εξακολουθούν να δουλεύουν σε θέση τεχνικού διευθυντή.

Ο Ιλια Ιβιτς μάλιστα άρχισε τη θητεία του ως τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ μόλις σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ηταν επιλογή του τότε προέδρου της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαΐδη. Ενα πόστο στο οποίο έμεινε μία τριετία και αποχώρησε όταν κατάλαβε ότι ο ρόλος του στην ομάδα είχε υποβαθμιστεί. Ο Ιβιτς δούλεψε στην ίδια θέση και στον Ολυμπιακό και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πειραϊκή ΠΑΕ έφερε ποδοσφαιριστές όπως οι Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Ραούλ Μπράβο, Μπελούτσι.

Μετά τον Ιβιτς, η ΑΕΚ επέμεινε στην ανάθεση του πόστου του τεχνικού διευθυντή σε ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της. Ακολούθησαν οι Στέλιος Μανωλάς, Αρναρ Γκρέταρσον, Θωμάς Μαύρος, Βαγγέλης Βλάχος, αλλά και Νίκος Λυμπερόπουλος, την περίοδο που η ΑΕΚ αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική. Η αποχώρησή του το καλοκαίρι του 2014 φέρνει στο πόστο έναν επίσης παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας, τον Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Ο Σέρβος πιστώνεται τις μεταγραφές των Μπαρμπόσα, Γιόχανσον, Σιμόες, Γκάλο, αλλά αποχώρησε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου καθώς η διοίκηση του χρέωσε λανθασμένους χειρισμούς σε μεταγραφικά ζητήματα, με αποκορύφωμα τον επιθετικό Μαρουάν Σαμάκ. Την περασμένη εβδομάδα την «ηλεκτρική» αυτή θέση πήρε ένας άλλος πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς.

Αλλά και ο Ολυμπιακός μετά τον Ιβιτς έφερε τεχνικό διευθυντή με εμπειρία από τη Λίβερπουλ (Εντουάρντο Μαθία), ακολούθησε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και από το 2013 ο Πιερ Ισά ο οποίος έμεινε δύο χρόνια. Σήμερα στο πόστο αυτό είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής των Ερυθρολεύκων, ο Φρανσουά Μοντεστό.

Από το 2003 και ο Παναθηναϊκός στηρίζεται για τη θέση του αθλητικού διευθυντή κυρίως στα δικά του παιδιά. Πρώτη επιλογή ήταν ο Βέλιμιρ Ζάετς, έχοντας δίπλα του τον Σπύρο Λιβαθηνό. Ο πρώτος αποχώρησε ενάμιση χρόνο αργότερα, έχοντας πρόταση από την Πόρτσμουθ, και λίγους μήνες αργότερα έφυγε και ο Λιβαθηνός. Ακολούθησε ο Γιάσμινκο Βέλιτς και αμέσως μετά επιστροφή σε δικό του παιδί, τον Κώστα Αντωνίου, ο οποίος πλήρωσε και τις διοικητικές κόντρες. Ακολουθεί ο Πορτογάλος Κάρλος Φρέιτας και από το 2013 τη θέση έχουν αποκλειστικά πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας: Νίκος Νταμπίζας (πιστώνεται μεταγραφές όπως οι Μπεργκ, Πράνιτς, Καρέλης, Στιλ κ.ά.), Λεωνίδας Βόκολος, Τάκης Φύσσας, αλλά και ο σημερινός κάτοχος της θέσης αυτής, Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Από τον Βρύζα στον Μίχελ

Η θέση του τεχνικού διευθυντή στον ΠΑΟΚ μπορεί να έχει το όνομα του Ζήση Βρύζα! Ο 43χρονος βρέθηκε σε αρκετές θέσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, χωρίς αμφιβολία όμως οι θητείες του στο πόστο του αθλητικού διευθυντή χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επιτυχημένες. Ονόματα όμως ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Κοντρέρας, ή ακόμα και οι Μουσλίμοβιτς, Βιεϊρίνια, θεωρούνται εξαιρετικές μεταγραφικές κινήσεις.

Αίσθηση προκάλεσε τον Μάιο του 2015 η απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να φέρει στον ΠΑΟΚ τον Φρανκ Αρνεσεν, έναν παράγοντα με θητεία σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Δανός, πάντως, χρεώθηκε αρκετά, με κυριότερο ίσως τον προπονητή Ιγκορ Τούντορ. Οσο για τις μεταγραφές του καλοκαιριού, ο άνθρωπος που ανέλαβε να δουλέψει για το φετινό ρόστερ ήταν ο πρόεδρος Λούμπος Μίχελ.