Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ..

ΣΑΒΒΑΤΟ

One for the money ZAΠ

Star 13.30

Νεαρά που λειτουργεί σε γραφείο αποπληρωμής εγγυήσεων για εγκληματίες (δουλειά κι αυτή) πασχίζει να αποδείξει την αθωότητα ενός πρώην συντρόφου της. Εξαιρετικά άτσαλος συνδυασμός κωμωδίας και περιπέτειας με πρωταγωνίστρια μια άχαρη Κάθριν Χέιγκλ. Επίσης με Τζον Λεγκουιζάμο. Του 2012. (Διάρκεια: 81′)

Ο παλαβός κόσμος του Θανάση ΧΧ

ΕΡΤ3 13.30

Εφτά ιστορίες, όλες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο – η πιο γνωστή αφορά το περίφημο πλέον διαφημιστικό μακαρονιών που στέλνει τον ταλαίπωρο Θανάση μας στο νοσοκομείο. Παραγωγής 1979, επίσης με Βάσια Τριφύλη, Σπεράντζα Βρανά, Ελένη Φιλίνη και Αντώνη Παπαδόπουλο. (Διάρκεια: 80′)

Πόλι: μια τρυφερή ιστορία ΧΧ

(Paulie)

Ant1 14.45

Ομιλητικός παπαγάλος αποφασίζει να βρει το κοριτσάκι που τον μεγάλωσε, όμως εξαιτίας της μεγάλης του γλώσσας έχει συνεχώς μπλεξίματα. Γλυκύτατη παιδική ταινία παραγωγής 1998, με Τζίνα Ρόουλαντς, Τόνι Σαλούμπ, Τζέι Μορ, Τσιτς Μάριν. (Διάρκεια: 99′)

Το τεμπελόσκυλο Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Ένας λάτρης της τεμπελιάς ερωτεύεται την κόρη ενός εγοστασιάρχη και μεταμορφώνεται σε εργατικό υπάλληλο. Η ερμηνεία του Δημήτρη Παπαμιχαήλ σώζει το ρουτινιάρικα σκηνοθετημένο φιλμ. Επίσης με Μαίρη Χρονοπούλου και Βασίλη Αυλωνίτη, παραγωγής 1963. (Διάρκεια: 80′)

Συνοικία το όνειρο ΧΧΧ

ΕΡΤ1 22.00

Ο Ρίκος αποφυλακίζεται, επιστρέφει σπίτι του, σε μια απο τις φτωχότερες συνοικίες της Αθήνας, και ο Αλέκος Αλεξανδράκης σκηνοθετεί μια απο τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου, βαθιά επηρεασμένος απο τον Ιταλικό νεορεαλισμό. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ιδανικό μουσικό χαλί. Με τον ίδιο τον Αλεξανδράκη φυσικά και με τους Μάνο Κατράκη, Αλέκα Παίζη, Αλίκη Γεωργούλη. Παραγωγής 1961. (Διάρκεια: 95′)

Συγκάτοικοι με το ζόρι ΧΧ

(Duplex)

ΣΚΑΙ 22.15

Ο Μπεν Στίλερ και η Ντρου Μπάριμορ προσπαθούν να ξεπαστρέψουν τη γιαγιά του πάνω διαμερίσματος πριν τους τρελάνει σε μια μάλλον άτολμη – παρά το θέμα της – μαύρη κωμωδία παραγωγής 2003 σε σκηνοθεσία Ντάνι Ντε Βίτο. (Διάρκεια: 83′)

Οι αόρατοι 

(Invisibles)

ΒΟΥΛΗ 23.15

Σπονδηλωτή ταινία, γυρισμένη με με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» της Ισπανίας σε παραγωγη Χαβιέ Μπαρδέμ. Με τις υπογραφές των Βιμ Βέντερς και Ιζαμπέλ Κοϊσέτ μεταξύ άλλων. Δεν επιδέχεται βαθμολογίας, μιας και ο στόχος της είναι μάλλον ενημερωτικός. Παραγωγής 2006. (Διάρκεια: 100′)

Η κυρία του κυρίου ΧΧ

Star 24.00

Ένας λογιστής, πολύ υπερήφανος για να αναμιχθεί σε μια δωροδοκία, προκειμένου να ευνοηθεί ένας προμηθευτής, υποφέρει από το δίλλημα του σε αυτή τη χαριτωμένη κωμωδιούλα που έγραψε ο Νίκος Τσιφόρος και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δαλιανίδη το 1962. Με Ντίνο Ηλιόπουλο και Γκέλυ Μαυροπούλου. (Διάρκεια: 85′)

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας ΧΧΧ

ΕΡΤ3 24.00

Ένας πατέρας και οι τρεις γιοι του αποτραβιούνται σε μια παλιά αρχοντική έπαυλη, και αφήνουν την οκνηρία να τους διαβρώσει. Η δεύτερη ταινία του αξέχαστου Νίκου Παναγιωτόπουλου, παραγωγής 1978, παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες του. Με Όλγα Καρλάτου, Νικήτα Τσακίρογλου, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Δημήτρη Πουλικάκο και Γιώργο Διαλεγμένο, , όλοι τους υποδειγματικά σκηνοθετημένοι. Σημειώστε πως γυρίστηκε μετ’ εμποδίων (το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θεώρησε το σενάριο «απαράδεκτο») για να αποτελέσει μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της νεότερης φιλμογραφίας μας. (Διάρκεια: 120′)

      

The concorde XX

Star 03.30

Επιστήμονας, που κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράνομο εμπόριο όπλων από δημοσιογράφο και ερωμένη αποφασίζει να «λύσει» το πρόβλημα χτυπώντας με πύραυλο ένα Κονκόρντ εν πτήσει, μέσα στο οποίο ταξιδεύει. Ρουτινιάρικη περιπέτεια παραγωγής 1979, πρώτη ουσιαστική Χολιγουντιανή εμφάνιση του Αλέν Ντελόν. Επίσης με Τζορτζ Κένεντι και Σίλβια Κρίστελ. (Διάρκεια: 108′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Επιθυμίες στο πάρα πέντε ΧΧ

(The bucket list)

Star 13.30

Δύο άντρες τρίτης ηλικίας που υποφέρουν από ανίατο καρκίνο (ο ένας είναι αφροαμερικανός προλετάριος, ο άλλος, ο λευκός… ιδιοκτήτης μιας κλινικής) φτιάχνουν μια λίστα με όλα αυτά που δεν πρόλαβαν να κάνουν στη ζωή τους και τα κάνουν πραγματικότητα. Στ’ αλήθεια η μεγάλη πλάκα εδώ είναι να βλέπεις μαζί τους Τζάκ Νίκολσον και Μόργκαν Φρίμαν – η ταινία δε λέει πολλά, αλλά οι δυό τους είναι χάρμα. Του 2007. (Διάρκεια: 88′)

Τρελές σφαίρες ΧΧΧ

(Naked gun)

ANT1 15.00

Ο πιο γκαφατζής αστυνομικός στην ιστορία του σώματος, βρίσκεται στο κατόπι του μεγαλομαφιόζου Βίνσεντ Λούντβιχ σε αυτή την πετυχημένη παρωδία των τηλεοπτικών σειρών της δεκαετίας του ’70. Γυρισμένη το… 1988, με γενναίες δόσεις φαρσικού όσο και σουρεάλ χιούμορ, με τον Λέσλι Νίλσεν και την Πρισίλα Πρίσλεϊ. (Διάρκεια: 80′)

Μιας πεντάρας νιάτα Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τις δόσεις για να αποκτήσει το πολυπόθητο σπιτάκι που θα στεγάσει το γάμο τους. Για κάποιους «κλασσικό» για μένα άκρως αντιδραστικό, και τότε, και τώρα. Του 1967, με Έλλη Φωτίου και Στέφανο Ληναίο. (Διάρκεια: 90′)

Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο Χ

ΑΝΤ1 17.00

Καπάτσος και τολμηρός νέος φτάνει σε μια φαρμακοβιομηχανία και, μαθαίνοντας όλα τα μυστικά των συνεταίρων, αναρριχάται στην ιεραρχία της επιχείρησης εκβιάζοντας τους. Ψήγματα νεοελληνισμού, σε μια κωμωδία παραγωγής 1965, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Με Κώστα Βουτσά, Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκο Ρίζο. (Διάρκεια: 81′)

To βιβλίο της ζούγκλας ΧΧ

(Jungle book)

ΒΟΥΛΗ 17.15

Ένα παιδί μεγαλωμένο από λύκους, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή του χωριού των ανθρώπων. Συμπαθής μεταφορά στην οθόνη του κλασικού μυθιστορήματος του Ράντγιαρ Κίπλινγκ, παραγωγής 1942 με Σαμπού και Τζόζεφ Καλέια. (Διάρκεια: 105′)

Γάτος σπιρουνάτος ΧΧΧ

(Puss in boots)

ANT1 20.00

Ο Γάτος Σπιρουνάτος επιστρέφει στη γενέτειρα του και καταστρώνει μεγάλο σχέδιο: Την αρπαγή της χήνας με τα χρυσά αυγά! Tο καρτούν που προέκυψε από την τετραλογία του “Shrek” – εκεί δηλαδή που ο συγκεκριμένος αίλουρος, ένας αιώνιος Δον Ζουάν με κύρια χαρακτηριστικά του τη δύναμη, τη γενναιότητα και το ρομαντισμό του Ζορό, σε συσκευασία… γάτας, ξεχώριζε μιλώντας με τη φωνή του Αντόνιο Μπαντέρας. Έχει πολύ πλάκα, λέει και μερικά χαριτωμένα μέσα στη τρέλα του, αλλά δυστυχώς προβάλλεται σε μεταγλωττισμένη βερσιόν. (Διάρκεια: 100′)

Ένας άφραγκος Ωνάσης Χ

Star 21.00

Ο Κώστας Βουτσάς μαθαίνει ότι έχει ελάχιστο χρόνο ζωής και αποφασίζει να φάει τα τελευταία του χρήματα ζώντας σαν Ωνάσης. Μέχρι που μαθαίνει ότι η διάγνωση του ιατρού ήταν λανθασμένη! Σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, επίσης με Ανδρέα Μπάρκουλη, Ζαννίνο και Αιμιλία Υψηλάντη, παραγωγής 1969. (Διάρκεια: 96)

The hangover 2 X

Star 23.15

Η παλιοπαρέα βρίσκεται στη Ταϊλάνδη για το γάμο του Στου και φυσικά όλα πάνε στραβά: ξυπνούν σε άγνωστο δωμάτιο και ο… αδελφός της νύφης που τους συνόδευε έχει γίνει καπνός. Καπνός έχει γίνει και η κωμική φρεσκάδα του πρώτου μέρους, όμως, σε αυτό το ακριβό, καλογυρισμένο, αλλά ελάχιστα αστείο σίκουελ. Ακολούθησε και άλλη μια συνέχεια, ακόμα χειρότερη. Του 2011, με Μπράντλεϊ Κούπερ, Ζακ Γαλυφιανάκη και Εν Χελμς. (Διάρκεια: 94′)

Οι τρομοκράτες ΧΧΧ

(Suddenly)

ΒΟΥΛΗ 23.15

Η ζωή μιας ήσυχης μικρής επαρχιακής πόλης αναστατώνεται, όταν αναμένεται να περάσει από εκεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκεί επιλέγει να στήσει την ενέδρα του ένας ψυχασθενής δολοφόνος. Κλειστοφοβικό και εξόχως ατμοσφαιρικό νουάρ με έναν απολύτως καθηλωτικό Φρανκ Σινάτρα στον πρώτο ρόλο. Παραγωγής 1954. (Διάρκεια: 80′)

Εκδίκηση σε δεύτερο χρόνο Χ

(Hard to kill)

Star 01.30

Ένας μπάτσος ξυπνά από κώμα μετά απο επτά χρόνια (!) και αναζητά αυτούς που τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Ξύλο με το τσουβάλι, την εποχή που ο Στίβεν Σιγκάλ δεν είχε ακόμη περιττά κιλά. Επίσης με Κέλι Λε Μπροκ και Γουίλιαμ Σάντλερ, παραγωγής 1990. (Διάρκεια: 90′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ευτυχώς τρελάθηκα Χ

ΣΚΑΙ 15.00

Ο Σταυρίδης παριστάνει τον τρελό για να γλυτώσει τα χρέη. Συνηθισμένη πρακτική στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο (που πάντα ψάχνει αφορμή να τρυπώσει σε «τρελλάδικο») σε κωμωδιούλα παραγωγής 1966. Επίσης με Θανάση Βέγγο και Μάρθα Καραγιάννη. (Διάρκεια: 88′)

X-men η αρχή: Γούλβεριν ΧΧ

(X-men origins: Wolverine)

Star 22.00

Μετά το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το «Τσότσι», ο Γκάβιν Χουντ μετακομίζει στο Χόλιγουντ και σκηνοθετεί αυτό εδώ το μπλοκμπάστερ, όπου ο Χιού Τζακμαν ενσαρκώνει τον ήρωα που τον έκανε διάσημο. Ενδιαφέρον για τους φίλους του κόμικ, λίγο αφελές για τους υπόλοιπους. Επίσης με Λιβ Σράιμπερ. Του 2009. (Διάρκεια: 103)

Όταν λείπει η γάτα ΧΧ

ΣΚΑΙ 22.15

Όταν το ζεύγος Ζούμπερη, με την κόρη του, φεύγει από την έπαυλή του για μια χειμωνιάτικη κρουαζιέρα, το υπηρετικό προσωπικό αποφασίζει να ζήσει για ένα βράδυ τη ‘μεγάλη’ ζωή, βάζοντας ρεφενέ τις οικονομίες του. Συμπαθέστατη κωμωδιούλα παραγωγής 1962, με Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκο Ρίζο και Γιάννη Βογιατζή. (Διάρκεια: 70′)

ΤΡΙΤΗ

Hanna XXX

Star 22.00

Μια έφηβη… επαγγελματίας δολοφόνος, άριστα εκπαιδευμένη από τον πατέρα της, διασχίζει Αφρική και Ευρώπη αποφασισμένη να εξουδετερώσει μια αδίστακτη πρακτόρισσα των Μυστικών Υπηρεσιών. Με κόμικ αναφορές αλλά αρκετά πιο φιλόδοξη (και σχηματικώς συμβολική προς το τέλος), η παράξενη περιπέτεια του Τζο Ράιτ έχει πολλές ιδιαίτερες στιγμές. Με Σαουάρς Ρόναν, Κέιτ Μπλάνσετ και Έρικ Μπάνα, παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 99′)

Ματζουράνα ΖΑΠ

ΕΡΤ2 21.50

Η ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης ενός εντεκάχρονου κοριτσιού σε ένα ψυχολογικό δράμα της Όλγας Μαλέα που γκροτέσκα παραμορφώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς να προσεγγίσει με ιδιαίτερη προσοχή. Δυστυχώς, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Παραγωγής 2013 με Ναταλία Δραγούμη, Γιούλικα Σκαφιδά και Σήφη Πολυζωίδη. (Διάρκεια: 86′)

Project X ZAΠ

Star 02.15

Τρεις τελειόφοιτοι λυκείου, προσπαθούν να γίνουν δημοφιλείς στο σχολείο. Η ιδέα τους; Απλή και αθώα: να κάνουν ένα πάρτι, που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς. Σόρι παιδιά, αλλά στα 80s αυτές τις κωμωδίες τις έστηναν καλύτερα. Του 2012 με Τόμας Μαν και Όλιβερ Κούπερ. (Διάρκεια: 80′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο πεθερόπληκτος ΖΑΠ

ΣΚΑΙ 15.00

Ένας νεαρός δικηγόρος αναζητά διέξοδο στην ποίηση για να αντέξει τη γκρίνια της πεθεράς του, μέχρι που τα ποιήματα του μελοποιούνται από τον Ζαμπέτα! Αδιάφορη κωμωδιούλα παραγωγής 1968 με Γιάννη Γκιωνάκη και Δέσποινα Στυλιανοπούλου. (Διάρκεια: 80′)

Μη μου χαλάς τη μέρα ΧΧ

(The last Stand)

Star 22.00

Μεσήλικας αλλά βαρύς ντετέκτιβ σε αμερικάνικη κωμόπολη, αποφασίζει να τα βάλει με τα καρτέλ των ναρκωτικών. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει και γρονθοκοπεί το μισό σύμπαν. Είναι αυτό ακριβώς που περιμένεις να δεις, σκηνοθετημένο μαστόρικα από τον Κιμ Τζι-Γουν. Επίσης με Χάρι Ντιν Στάντον και Φόρεστ Γουίτακερ, παραγωγής 2013. (Διάρκεια: 95′)

Χωρίς διαφυγή Χ

(Retreat)

Star 02.15

Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τον γάμο τους, η δημοσιογράφος Κέιτ και ο αρχιτέκτονας Μάρτιν, αποφασίζουν να βρουν καταφύγιο σε ένα όμορφο αλλά απομακρυσμένο και ακατοίκητο νησί. Τζέιμι Μπελ, Θάντι Νιούτον, Σίλιαν Μέρφι, σε κουραστικό θρίλερ δίχως εκπλήξεις. Του 2011. (Διάρκεια: 83′)

ΠΕΜΠΤΗ

Το ψώνιο ΖΑΠ

Alpha 15.00

Ένας μηχανικός αυτοκινήτων που ελπίζει σε μεγάλη καριέρα ως ηθοποιός αποκτά φήμη όταν κερδίζει το ρόλο ενός βλάκα σε ένα σήριαλ. Κωμωδία δεκαετίας ’80, με τον Σωτήρη Μουστάκα και τον Σωτήρη Τζεβελέκο. Της εποχής. (Διάρκεια: 90΄)

Ένας βλάκας και μισός ΧΧ

ΣΚΑΙ 15.45

Ο Χρήστος Ευθυμίου απαλλάσσεται «λόγω βλακείας» σε αυτή την καλοστημένη μεταφορά του ομώνυμου έργου του Ψαθά που σκηνοθέτησε, τιμώντας – ίσως υπερβολικά – τη θεατρική προέλευση του έργου, ο Γιάννης Δαλιανίδης. Παραγωγής 1959. (Διάρκεια: 70′)

Το σκάνδαλο της μπανάνας ΧΧΧ

(bananas)

ΒΟΥΛΗ 23.30

Μια δικαστική υπόθεση, όπου δώδεκα Νικαραγουανοί εργαζόμενοι στις μπανανοφυτείες μήνυσαν την Dole (Ντολ) επειδή χρησιμοποιούσε φυτοφάρμακα που προκαλούσαν στειρότητα. Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που παραλίγο να στείλει τους ίδιους τους δημιουργούς του στη φυλακή, μιας και το νομικό τμήμα της εταιρίας προσπάθησε να το εξαφανίσει με κάθε τρόπο. Του 2009, σε σκηνοθεσία Φρέντερικ Γκέρταν. (Διάρκεια: 70′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν ΖΑΠ

Alpha 15.00

Ένας νέος ετοιμάζεται να βγει στον επαγγελματικό χώρο αλλά βρίσκεται μπροστά σε  κλειστές πόρτες που για να ανοίξουν απαιτείται το απαραίτητο «μέσο». Έχει και… τραγούδια αυτή η κωμωδία παραγωγής 1987, από τις τελευταίες του Στάθη Ψάλτη που γνώρισαν κινηματογραφική διανομή. Επίσης με Έφη Πίκουλα. (Διάρκεια: 88′)

Ψάχνοντας τον Νέμο ΧΧ

(Finding Nemo)

Alpha 21.50

Φυσικά και θα έβαζα περισσότερα αν είχα να κάνω με την αυθεντική εκδοχή, το καναί όμως έχει προγραμματίσει την ντουμπλαρισμένη βερσιόν. Με ήρωα τον Μάρλιν, ένα τροπικό ψάρι που αναζητά τον μικρό του γιο – ο οποίος και σχεδιάζει την απόδραση του από ένα… ενυδρείο. Με τις φωνές των Θοδωρή Αθερίδη και Δήμητρας Παπαδοπούλου. Του 2003. (Διάρκεια: 95′)

Χαλκ ΧΧΧ

(Hulk)

Star 23.00

Ο Έρικ Μπάνα γίνεται πράσινος και γιγαντιαίος όταν θυμώνει, αλλά ο Ανγκ Λι (Τιγρης & Δράκος, Brokeback Mountain) προσεγγίζει με πλήρη δραματική σοβαρότητα το comic υλικό του. Ως εκ τούτου, απογοητεύει τους άρρωστους κομιξάδες αλλά και τους high-brow θεωρητικούς του σινεμά. Κρίμα και για τους δύο, χάνουν κάτι πολύ ξεχωριστό. Παραγωγής 2003, επίσης με Νικ Νόλτε, Σαμ Έλιοτ και Τζένιφερ Κόνελι. (Διάρκεια: 111′)