Εκθεση του ΟΗΕ για το νερό επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν ήδη πολλοί. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στην Αλγερία, την Ιορδανία, τη Λιβύη, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, βρέθηκαν το 2016 αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη έλλειψη νερού εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή καθώς προσπαθεί να πετύχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Στις χώρες αυτές οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν για να εκσυγχρονιστούν οι γεωργικές πρακτικές. Θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να εκπαιδεύσουν τους αγρότες στη χρήση νέων πρακτικών καλλιέργειας και κυρίως στην υιοθέτηση και τη χρήση νέων συστημάτων άρδευσης. Είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί η εξάρτηση των αγροτών από τις βροχοπτώσεις. Καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Χρειάζεται άμεσα συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική οφείλουν να στηρίξουν η μία την άλλη εφαρμόζοντας προγράμματα που έχουν αποδειχθεί  αποδοτικά. Επίσης απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις από εγχώριες και διεθνείς πηγές ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές διανομής νερού. Επιπροσθέτως πρέπει να γίνουν νέα έργα όπως σύγχρονα φράγματα και δεξαμενές νερού. Χρειάζονται επίσης μεγαλύτερες προσπάθειες για να διαφυλαχθούν οι υπάρχοντες υδάτινοι πόροι. Το κοινό θα πρέπει να μάθει πώς θα κάνει μεγαλύτερη οικονομία αλλά και πώς να προστατεύει το περιβάλλον ώστε να μην εξαντλούνται οι υδάτινοι πόροι. Τον Νοέμβριο θα γίνει στο Μαρόκο σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και στην κορυφή της ατζέντας πρέπει να μπει η επάρκεια σε νερό. Δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο τη λήψη αποφάσεων.

Ο Μόχα Ενάζι είναι πρόεδρος του South North Center for Intercultural Dialogue and Migration Studies στο Μαρόκο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fez