Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που κλείνουν οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και υπάρχει βιασύνη (ώρα 2:41:20 μ.μ.), το ΑΠΕ μετέδωσε την απόδοση στα ελληνικά μιας συνέντευξης του διευθύνoντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ στον Τόμας Πάτσλι της σλοβακικής εφημερίδας «Hospodaeske Noviny». Η συνέντευξη είχε αναρτηθεί στα αγγλικά στο σάιτ του ESM, αρκούσε η μετάφρασή της. Το ΑΠΕ επέλεξε τμήματά της. Μετέδωσε την πεποίθηση του Ρέγκλινγκ «ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επανέλθει στις αγορές πιθανόν από το επόμενο έτος» και τη θέση του ότι «η διοίκηση ήταν πιο αδύναμη από άλλων χωρών[…]», γι’ αυτό πήγαμε σε τρία Μνημόνια. Μεταφράζει και τη φράση του, ότι «στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση ακύρωσε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις[…]. Αυτό έχει διορθωθεί[…]».

Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ τα είπε πολύ πιο χύμα. Το ΑΠΕ προσπέρασε, π.χ., τη φράση του: «Η πρώτη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα δοκίμασε μια νέα προσέγγιση». Δεν μετέδωσε ότι η εκτίμηση που υιοθετεί για το φέσι των 86 δισ. ευρώ που «χρειαστήκαμε στο τέλος» είναι του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος. Αγνόησε την επισήμανση ότι το PSI «ήταν το μεγαλύτερο κούρεμα (χρέους) στην παγκόσμια Ιστορία» (κάτι που ο ΕSM το μετέδωσε και με το twitter).

Και η ανάκαμψη; Θα έλθει, λέει ο Ρέγκλινγκ, «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο “εάν”». Την απάντηση αυτή το ΑΠΕ τη θεώρησε περιττή.

Είναι σαφές. Το κρατικό πρακτορείο χειραγώγησε την ενημέρωση, μεταδίδοντας ελλιπή μια συνέντευξη μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος. Το έκανε στη συνδρομητική σελίδα, στο υλικό που εκχωρείται για χρήση στον ελληνικό Τύπο –οι επιχειρήσεις του οποίου πληρώνουν συνδρομή και θέλουν πλήρη την είδηση, ούτε μισή ούτε ψεύτικη.

Ο «εκδημοκρατισμός» της πληροφορίας, χάρη στη διάδοση του Ιντερνετ, οδηγεί πολλά σάιτ να θυσιάζουν χάριν της ταχύτητας την ακρίβεια της πληροφορίας. Αλλά όταν το ΑΠΕ (που δεν είναι σάιτ) μεταδίδει μισές αλήθειες, δεν το κάνει από λάθος, παραπλανά εσκεμμένα τους δημοσιογράφους. Κι αυτό πρέπει να προστεθεί στους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνονται τον ρόλο της πληροφορίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.