Συνέβη στο G20. Το δείπνο της Κυριακής είχε μόλις τελειώσει και ως οικοδεσπότης ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες σε μια νυχτερινή κρουαζιέρα στη λίμνη της πόλης όπου φιλοξενήθηκε η σύνοδος κορυφής. Η βραδιά κυλούσε ευχάριστα μέχρι που κάποια στιγμή ένας κυπρίνος πήδηξε από το νερό και προσγειώθηκε στα πόδια του Ματέο Ρέντσι. Ο ιταλός πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε. Αλλά δεν κοκάλωσε. Πιστός στην ποδοσφαιρική παράδοση της χώρας του, έριξε μια κλωτσιά σε αυτό το περίεργο αντικείμενο που χοροπηδούσε μέσα στο σκοτάδι και το έστειλε στην άλλη πλευρά του ντεκ.

Η προχθεσινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα δεν είχε νυχτερινές κρουαζιέρες. Αλλά ο Ρέντσι «κλώτσησε» και εκεί –αυτή τη φορά για τη λιτότητα και το Προσφυγικό. «Η Ανγκελα δεν μπορεί να μου συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται στους άλλους ηγέτες που στα θέματα της οικονομίας και των προσφύγων δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους» είπε στους ιταλούς δημοσιογράφους εξηγώντας την απόφασή του να μην παραστεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με Μέρκελ και Ολάντ.

Ποιους εννοούσε; Είναι μάλλον αδιάφορο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αποφάσισε να παίξει κατενάτσιο στη λογική τού μόνος εναντίον όλων –συμπεριλαμβανομένου του Ολάντ, για τον οποίο κατάλαβε ότι η αποσύνδεσή του από το Βερολίνο κράτησε όσο το ταξίδι του στην Αθήνα. Καμία έκπληξη, το κατενάτσιο εξάλλου δεν έχει φαντασία. Αντίθετα, είναι ανιαρό, απωθητικό και βρώμικο. Κυρίως είναι ένα στυλ παιχνιδιού μοναδικός στόχος του οποίου είναι το αποτέλεσμα. Ο Ρέντσι παίζει για το αποτέλεσμα στο ιταλικό δημοψήφισμα του Νοεμβρίου. Και για να το φέρει δεν θα διστάσει να αρχίσει στις κλωτσιές όλες τις συμμαχίες του Νότου.