Το δικό τους μήνυμα, τόσο προς τον Αρειο Πάγο όσο και προς την εκτελεστική εξουσία, έστειλαν οι εισαγγελείς Εφετών. Ανανέωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπο του Ισίδωρου Ντογιάκου, στον οποίο οι ίδιοι είχαν αναθέσει προ διετίας το τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος μετρούσε μια πειθαρχική ποινή που ισοδυναμεί με έκπτωση από τη θέση του προϊσταμένου. Εν τούτοις μετά τη σχετική διαβεβαίωση από τον Αρειο Πάγο ότι (τουλάχιστον) μέχρι την ημέρα των εκλογών δεν είχε κώλυμα εκλογιμότητας, επέλεξε –ρισκάροντας πολλά, είναι η αλήθεια –να ξανακατέβει στις εκλογές που έγιναν το περασμένο Σάββατο.

Παρά τις πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες για τα χρονικά του θεσμού των εκλογών για την ανάδειξη προϊσταμένου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τις οποίες είχε η υποψηφιότητά του και παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο μάτι του κυκλώνα, ο Ισίδωρος Ντογιάκος κατάφερε και κέρδισε το στοίχημα.

Οχι μόνος του, βέβαια, αλλά με τη θετική ψήφο που πήρε από την πλειοψηφία των συναδέλφων του, οι οποίοι με τρόπο σαφή τού έδωσαν τη θέση του νικητή, σε μια μάχη που δεν είχε μόνο προσωπικό χαρακτήρα, αλλά συσχετίζεται με τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Η επανεκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου που ανέτρεψε τα δεδομένα στη σκακιέρα της Εισαγγελίας Εφετών, θεωρείται από δικαστικές πηγές μήνυμα διαφωνίας, αν όχι και αποδοκιμασίας, των εισαγγελικών λειτουργών στην πρόσφατη πειθαρχική καταδίκη του.

Για τον λόγο αυτό η επόμενη μέρα στα του οίκου της Θέμιδoς δεν αποκλείεται να κρύβει και άλλες εκπλήξεις.

Η ΤΙΜΩΡΙΑ. Οπως είναι γνωστό, ο Ντογιάκος τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες καταδικάστηκε από το εννεαμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου σε στέρηση μισθού 40 ημερών. Αυτή η πειθαρχική ποινή, σύμφωνα με νεόκοπη νομοθετική ρύθμιση, τον καθιστά έκπτωτο από το αξίωμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και υπό άλλες συνθήκες δεν θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων του.

Ωστόσο, για να αποκτήσει ισχύ η επίμαχη απόφαση θα έπρεπε να επιδοθεί στον ενδιαφερόμενο. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά ύστερα από σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας ο Αρειος Πάγος έδωσε το πράσινο φως ενημερώνοντας αρμοδίως ότι ο Ντογιάκος μπορούσε να μετέχει κανονικά και με τον νόμο στην εκλογική διαδικασία.

Οξύμωρο ακούγεται θα πει κάποιος, καθώς από τη μια οι ανώτατοι δικαστές τον καταδικάζουν σε πειθαρχική ποινή, ύστερα από έφεση που έχει ασκήσει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, και από την άλλη ο Αρειος Πάγος επισήμως ενημερώνει ότι δεν έχει κώλυμα να θέσει υποψηφιότητα.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Ισως γι’ αυτό όσοι γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες της Δικαιοσύνης, διαβάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και την πρωτιά που κέρδισε για δεύτερη φορά ο Ισίδωρος Ντογιάκος, εκτιμούν ότι μοιάζει πλέον πολύ πιθανή η αναζήτηση φόρμουλας ώστε τελικά να μην εκπέσει ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός και να μπορέσει να παραμείνει στο πόστο για το οποίο τον ψήφισαν οι συνάδελφοί του.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν δρομολογηθεί η κοινοποίηση της επίμαχης απόφασης, τότε δεν μπορεί παρά να εφαρμοστεί η νομοθετική πρόβλεψη περί έκπτωσης από τη θέση του προϊσταμένου. Μόνο που το μήνυμα που έστειλαν οι εισαγγελείς Εφετών θα επιστραφεί στο Εφετείο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει στο φορτισμένο κλίμα που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Για την Ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος συγκέντρωσε 39 ψήφους, έναντι 30 που συγκέντρωσε ο συνυποψήφιός του, εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας, ενώ 7 ψήφους έλαβε η τρίτη υποψήφια, επίσης εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Νέος προϊστάμενος στο Εφετείο της Αθήνας εξελέγη ο πρόεδρος Εφετών Θεόδωρος Κανελλόπουλος. Σε ό,τι αφορά τα της Ευελπίδων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οι εισαγγελείς με την ψήφο τους ανανέωσαν για μία διετία τη θητεία του νυν προϊσταμένου Ηλία Ζαγοραίου, ενώ για τη θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου εξελέγη ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ελευθέριος Γεωργίλης.