Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά» και ότι η κυβέρνηση «κράτησε» στη διαπραγμάτευση επιχείρησε να στείλει στην αρχή της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι «προφανώς ο λαός δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας γιατί είματε εξαναγκασμένοι να υλοποιούμε μια συμφωνια προσαρμογής, ηπιότερη μεν αλλά προσαρμογής».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βγάζει την κοινωνία όρθια απο την κρίση παρά τις πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. «Δεν έχουμε έρθει για να λάβουμε κυβερνητικές καρέκλες για να διαχειριστούμε την κρίση αλλά να κάνουμε θεσμικές τομές» είπε ο κ. Τσίπρας

Επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «όλες οι γερασμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν συμμαχήσει απέναντι σε εμάς και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν διότι είναι σήμερα που οι ολιγάρχες καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι παρένθεση αλλά εχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία γιατί παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης κρατήσαμε και η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο αλλά σημείο αναφορας στην Ευρώπη».

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

* Βρισκόμαστε σε περίοδο τομής, όπως τις μέρες του δημοψηφίσματος. Όλες οι γερασμένες δυνάμεις έχουν συμμαχήσει απεναντί μας. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι παρένθεση, παρά τις δυσκολίες, τόνισε

* Αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε έρθει εδώ να καταλάβουμε κυβερνητικές καρέκλες με στόχο να διαχειριστούμε κάπως καλύτερα την κρίση, αλλά να κάνουμε τομές. Θεσμικές τομές. Να τελειώσουμε με το παλιό, όπως δεσμευτήκαμε. Ο κόσμος βλέπει ότι όταν λέγαμε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε. Στη χώρα τελείωσαν η διαπλοκή και η προστασία από το νόμο των μεγαλόσχημων. Από εδώ και στο εξής ο νόμος ισχύει για όλους. Νιώθουν άβολα που η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει πλέον τη δουλειά της, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό.

* Λένε ψέματα για την οικονομία, για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, για το χρέος και την επιστροφή στις αγορές, ψεύδη για τις άδειες. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

* Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανεργία στα 23,1%, όταν αναλάβαμε ήταν στο 26%, είναι σημάδι ότι κάτι κινείται, το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε θετικά και το δεύτερο εξάμηνο, όλα δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

* Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προχωράνε, κι αυτό δείχνει ότι θα τελειώσουμε με τη δόση ως το τέλος του μήνα αλλά και ότι επί της ουσίας, θα προχωρήσουν όσα δεσμευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Και πρώτα το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που θα ανακουφίσει χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

* Οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα Eurogroup. Σύντομα εξελίξεις που θα σημάνουν αρχή του τέλους της επιτροπείας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον παρίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παρίας, αλλά σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ενώ η οικονομία, κατά τον ίδιο, δείχνει σημάδια ανάκαμψης και η ανεργία αργά αλλά σταθερά αποκλιμακώνεται.

«Βγάζουμε την οικονομία από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παρά τις πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας. Ήρθαμε να τελειώσουμε με το παλιό», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, που πολλές φορές δείχνει κυνικό πρόσωπο», ανέφερε.

«Ο Γ. Στουρνάρας απάντησε στις συκοφαντίες»

«Όταν λέγαμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε, όπως είδαμε και τις τελευταίες ημέρες. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει πλέον τη δουλειά της», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι, με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας «απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της Ν.Δ. και αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Οι σχέσεις της κυβέρνησης της ΤτΕ και τον εκάστοτε διοικητή της οφείλουν πάντα να προστατεύουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, κατέληξε, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προχωράνε, με τις συνήθεις δυσκολίες, αλλά προχωρούν. Θα τα καταφέρουμε με την υποδόση μέχρι το τέλος του μήνα. Επί της ουσίας θα προχωρήσουν όσα δεσμευθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, με κύριο το πάγωμα των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

»Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος προχωρούν και θα έχουμε άμεσες θετικές εξελίξεις. Ήδη ο επικεφαλής του ESΜ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές, εντός του 2017», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με το χρέος είπε ότι «οι εξελίξεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαίου και σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις».

Κόντρα σε όλους για τις τηλεοπτικές άδειες

Κόντρα σε όλους και κόντρα σε όλα τα συμφέροντα διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «τα 246 εκατομμύρια αποτελούν ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ που βγαίνει από τις τσέπες ισχυρών συμπολιτών μας θα πάει στους πολίτες που έχουν ανάγκη».

«Αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, κανείς τους δεν είναι φίλος μας», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

«Όργιο συκοφαντίας και καταστροφολογίας η ομιλία Μητσοτάκη»

Τα δικά μας πρόσωπα δεν αρέσουν στον κ. Μητσοτάκη, γιατί είναι καθαρά, εκείνου του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της Ν.Δ. για νεοφιλελεύθερη εμμονή για περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, καθώς και προκατάληψη εναντίον της ΕΡΤ.

«Η Αριστερά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον αγώνα»

Το επόμενο διάσημα ενόψει του Συνεδρίου, έχουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας το ιστορικό καθήκον και για το κόμμα μας αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση της χώρας, σε οικονομία και κοινωνία. Χρειάζεται αλλαγή πορείας, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην πράξη στο σήμερα, οι άνθρωποι δεν διαλέγουν τις συνθήκες που θα ζουν, οι συνθήκες τους διαλέγουν, επεσήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: Δεκαοχτώ μήνες κάνουμε μια προσπάθεια, έχουμε επιλέξει να κινηθούμε με το καθήκον της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης. Η Αριστερά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον αγώνα, αλλά να κερδίζει και όχι μόνο τις μάχες αλλά να κερδίζει και τον πόλεμο.

Ο στόχος μας ήταν η Ελλάδα να αποχτήσει δυνατή φωνή στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για το τέλος της λιτότητας. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το να ζητά μια άλλη Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Η πρόταση Γιούνκερ να γίνει παράδειγμα στην οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος»

Πριν 2,5 χρόνια βάλαμε το ζήτημα τις κοινωνικής Ευρώπης στη μάχη των ευρωεκλογών. Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός εγγράφεται στους ευρωπαϊκούς λαούς, ανεξάρτητα από την εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ως ενδεικτική, ανέφερε ο πρωθυπουργός, την τοποθέτηση Γιούνκερ, σημειώνοντας: δεν γνωρίζω εάν θα γίνουν, όμως προτείνει μια διέξοδο σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, να γίνει παράδειγμα στην οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες.

Το τέρας της ακροδεξιάς, απειλεί σήμερα την Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο προσφυγικό κύμα και την ανθρωπιά που έδειξε η Ελλάδα, όταν άλλα κράτη έκλειναν τα σύνορα.

«Η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης»

Στην οικοδόμηση του κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, λέγοντας επιχειρούμε να φτιάξουμε το κράτος με το εκλογικό σύστημα, με την αξιοκρατία, την παιδεία. Θέλουμε κοινωνικό κράτος με επαρκή χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο πρωθυπουργός, είπε ότι φέτος παρά τα όσα λένε στα κανάλια τους, τα σχολεία άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως επόμενο στόχο τα νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της καθημερινότητας κάνουν τη διαφορά.

Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι έχει μπροστά του θέματα σε χρόνο ενεστώτα και τόνισε ότι πρέπει να κλείσει η 2η αξιολόγηση, αν και είπε πως τα μέτρα λιτότητας δεν αποφέρουν αποτελέσματα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος, καθώς είπε ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης.

«Χρειαζόμαστε την κοινωνία μαζί μας και ένα ΣΥΡΙΖΑ δυνατό και ενωμένο»

Ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας την ατζέντα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Δεν πρέπει να αναλωθούμε μεταξύ μας και στο ποιους θα ψηφίσουμε αλλά να ακούσουμε τον κόσμο, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους, υπογράμμισε.

Αποτυχημένο μοντέλο εργασίας χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας ότι συνέβη στο παρελθόν και ζήτησε να στηριχτεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο παραγωγικό μοντέλο για να μη βλέπουμε τους νέους μας με τα μεταπτυχιακά να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Δεν θέλουμε απλά να επιβιώσουμε από την επιτροπεία, ο Ευκλείδης, τα καταφέρνει καλά άλλωστε σε αυτό, αλλά χρειαζόμαστε την κοινωνία μαζί μας και ένα ΣΥΡΙΖΑ δυνατό και ενωμένο, ένα ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να ανταποκριθεί ως πολιτικός φορές στις νέες ανάγκες, χωρίς να διαγράψουμε κομμάτια της ιστορίας μας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε: Να μιλήσουμε με τους νέους να τους δώσουμε τις λύσεις. Να δώσουμε ώθηση σε αυτή τη μάχη μέσω του συνεδρίου. Ανοιχτές συνελεύσεις, να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση.

«Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσβατος»

Αναφερόμενος στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει του Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: Δεν γίνεται οι Αριστεροί μπροστά στην προβοκάτσια να κιοτεύουμε. Δεν ζητάμε πιστοποιητικά πολιτικών – αριστερών φρονημάτων. Όσοι θέλουν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι. Να αξιοποιήσουμε όλο το στελεχιακό μας δυναμικό, να ενημερώσουμε τον κόσμο.

Το κόμμα χρειάζεται να αναπτύξει συγκεκριμένες θέσεις για τη νέα γενιά, είπε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική επί του θέματος έθεσε στόχο να μπει τέλος στην “εξαγωγή” επιστημόνων στο εξωτερικό.

Θέτουμε την νεολαία ως λύση του προβλήματος, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Έχουμε μπροστά μας μάχες καθημερινές, επιλέξαμε να αγωνιστούμε από θέσεις ευθύνης και όχι ως σχολιαστές των εξελίξεων. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσβατος, αλλά ο προορισμός δεν είναι άλλος από τους αγώνες για την ειρήνη, την πρόοδο και τη δημοκρατία.

Για εμάς, αντίθετα με τον ποιητή, σημασία έχει ο προορισμός, είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Οι μέρες αυτές μας απέδειξαν κάτι: τα σκυλιά ουρλιάζουνε αλλά το καραβάνι προχωρά. Θα τα καταφέρουμε

Οι εργασίες του Σαββάτου

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την ομιλία του Γραμματέα της ΚΕ Παναγιώτη Ρήγα και συνεχίστηκαν με τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μελών.

Μεγάλο μέρος της σημερινής πρώτης ημέρας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη.

Το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επικεντρώθηκε σε θέματα που απασχολούν τον προσυνεδριακό διάλογο: η σχέση του κόμματος με την κοινωνία, οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, οι παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή ατζέντα.