Το σωτήριο έτος 1986 υπήρχε ένας άλλος αθλητικός κόσμος. Η φτωχή Στεάουα Βουκουρεστίου ανέβαινε στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, η Λίβερπουλ κυριαρχούσε στην Αγγλία, ο «Μπουμ-Μπουμ» Μπόρις Μπέκερ ήταν το παιδί – θαύμα στο τένις ενώ ο μετέπειτα ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμου Γιουσέιν Μπολτ έκανε τα πρώτα του βήματα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώριζε την ήττα από τη Γουότφορντ και άνοιγε δειλά δειλά την πόρτα του Ολντ Τράφορντ στον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Τριάντα χρόνια μετά οι Κόκκινοι Διάβολοι έζησαν τον ίδιο εφιάλτη, με τη διαφορά ότι ο Φέργκιουσον σε λίγους μήνες θα γιορτάσει τα 75α γενέθλιά του, διηγούμενος στα εγγόνια του τα κατορθώματά του στο άλλοτε Θέατρο των Ονείρων.

Την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην προ Φέργκιουσον εποχή δεν μπορούν να ανακόψουν ούτε τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπανούνται για μεταγραφές, ούτε ο υπερφίαλος Ζοζέ Μουρίνιο.

Η ήττα από τη Γουότφορντ με 3-1, η τρίτη σε διάστημα εννέα ημερών για τη Γιουνάιτεντ σε Αγγλία και Γιουρόπα Λιγκ προκάλεσε χιονοστιβάδα που παρέσυρε όποιον βρήκε μπροστά της.

Τον πρώτο που συνάντησε ήταν ο Γουέιν Ρούνι. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δεν περιορίστηκαν στη συνηθισμένη κριτική, ούτε ικανοποιήθηκαν από το τριάρι με το οποίο τον βαθμολόγησαν για την απόδοσή του οι εφημερίδες. Αυτή τη φορά απαίτησαν να αποσυρθεί από την ενεργό δράση!

«Πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να αποσυρθεί. Είναι άχρηστος», ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα στο Twitter που ανέβασε ο Shawn. Ο Jose συμπλήρωσε: «Ο Ρούνι πρέπει να παραιτηθεί ή να συνεχίσει στο MLS. Είναι ένας τελειωμένος παίκτης που το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παίζει αλλαγή, όχι βασικός». Ο Steve συμφώνησε:«Συγνώμη, αλλά ο Ρούνι πρέπει να παραιτηθεί, ο χρόνος τελείωσε».

Η χιονοστιβάδα παρέσυρε στη συνέχεια τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Special One (Εξαιρετικός) έγινε Beaten One (Ηττημένος). Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ αλλά και ο Τύπος θυμήθηκαν ξαφνικά τον λόγο που απολύθηκε πέρυσι από την Τσέλσι, αλλά και το ρεκόρ του: την τελευταία φορά που ηττήθηκε σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Η στάση που διατήρησε ο Πορτογάλος μετά το στραπάτσο από τη Γουότφορντ ήταν για όλους η αναμενόμενη. Για πολλοστή φορά φταίει η κακή του τύχη, ο διαιτητής για ένα φάουλ που δεν έδωσε στον Ράσφορντ αλλά και οι παίκτες του γιατί λυγίζουν από το βάρος των ευθυνών. Ο ίδιος; Ανόητη ερώτηση που δεν απαντά ποτέ. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως πέρυσι ύστερα από πέντε αγώνες η Γιουνάιτεντ με τον Φαν Γκάαλ στον πάγκο της είχε έναν βαθμό περισσότερο από τη φετινή ομάδα του Μουρίνιο. Αυτό θα πει πρόοδος.

Η μεγαλύτερη όμως απογοήτευση για τους φαν των Κόκκινων Διαβόλων είναι ο ακριβότερος παίκτης του κόσμου, ο Πολ Πογκμπά. Μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ και απόδοση κάτω του μηδενός, στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Στο ματς με τη Φέγενορντ φώναζε στους συμπαίκτες του: «Ε, και; Αυτοί φταίνε!».

Για τους αναλυτές υπεύθυνος για τον Πογκμπά που έχει χαθεί στο γήπεδο είναι ο Μουρίνιο γιατί το σύστημα που χρησιμοποιεί, με δύο χαφ, δεν ευνοεί τον Γάλλο. Ο ευλογημένος με το Αγιο Πνεύμα προπονητής της Γιουνάιτεντ πιστεύει πως ο Πογκμπά έχει λυγίσει από το βάρος του χρυσού που έδωσε η ομάδα για να τον αποκτήσει. Ισως και να έχει δίκιο. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα 103,5 εκατ. ευρώ σε εποχή κρίσης.

Για όσους πάντως θέλουν να αποφύγουν να αναφερθούν στα πραγματικά προβλήματα της Γιουνάιτεντ, λόγω φιλικών σχέσεων με τους πρωταγωνιστές –λέγε με Πολ Σκόουλς –υπάρχει πάντοτε ο Φελαϊνί για να του φορτώνουν όλες τις αμαρτίες.